Πέμπτη 10 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Φέρνει νέους, πιο αντιδραστικούς κανόνες, εν μέσω πολεμικής οικονομίας

Σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης».

Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία της δημοσιονομικής διαχείρισης στη χώρα, ενσωματώνοντας πλήρως την Οδηγία (ΕΕ) 2024/1265 και τις σχετικές πράξεις της ΕΕ. Επιδιώκεται προσαρμογή στις απαιτήσεις που αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους, θέτοντας ως βασικό στόχο το πλεονασματικό ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης. Παράλληλα εισάγονται νέοι κανόνες για τη διαχείριση καθαρών δαπανών, διατήρηση του μεσοπρόθεσμου ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, καθώς και ρήτρες διαφυγής για την αντιμετώπιση «έκτακτων περιστατικών».

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας ως ειδικός αγορητής του Κόμματος, το νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική διαχείριση αποτελεί κομμάτι της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωενωσιακού Συμφώνου Σταθερότητας για τον έλεγχο των οικονομικών πολιτικών και του προϋπολογισμού κατά τα ευρω-εξάμηνα των κρατών - μελών.

«Φαίνεται λοιπόν πως το λεγόμενο ενισχυμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης εισάγει, εν μέσω εντεινόμενης ύφεσης και υψηλών ελλειμμάτων, νέους, ακόμα πιο αντιδραστικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας της EE», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η εξαίρεση των πολεμικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος ενισχύει περαιτέρω την κλιμάκωση και στήριξη στο αιματοκύλισμα, στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο. Επεσήμανε ακόμα ότι παγιώνονται τα ματωμένα πλεονάσματα από τη φοροαφαίμαξη του λαού και ο «κόφτης» στις κοινωνικές δαπάνες, με νέα διμερή μνημόνια μεταξύ της Κομισιόν και κρατών - μελών, με αυστηρή επιτήρηση για 7 χρόνια, ενώ οι Οδηγίες κατευθύνουν τις κυβερνήσεις σε νέα αντιλαϊκά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και όρια συνταξιοδότησης, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Υπογράμμισε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες που φέρνει η κυβέρνηση και δεν τους σχολιάζει κανένα κόμμα σχετίζονται κυρίως με την αποδέσμευση των πολεμικών δαπανών: «Γιατί ακριβώς η στροφή στην πολεμική οικονομία που όλοι στηρίξατε και υποκλίνεστε» είναι κατεύθυνση στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. «Λεφτά, λοιπόν, θα υπάρχουν για τις πολεμικές δαπάνες, προκειμένου να ενισχύσουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και στο ευρασιατικό στρατόπεδο για την πρωτοκαθεδρία, δεν υπάρχουν όμως για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σήμερα», είπε.

Στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου χθες στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να στήσει άλλη μια κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις «σειρήνες του λαϊκισμού» όπως είπε, αποσιωπώντας ότι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και τόσα άλλα αντιλαϊκά νομοθετήματα που ακολούθησαν, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ, πάντα με μπούσουλα τη «συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών» όπως την παρουσίασε, όπου ο λαός τραβά το κουπί της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με 13ωρα και άλλα τέτοια μέτρα, αρκούμενος στα ψίχουλα που θα του πετάξουν.

Αλλωστε, όσο κι αν πάσχισε να πείσει πως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «η εθνική οικονομία θα συνεχίσει να κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής συνέπειας, αλλά και στρέφοντας όλους τους πρόσθετους πόρους που θα εξασφαλίζονται προς όφελος των πολιτών, ειδικά των πιο αδύναμων», υπογράμμισε το γεγονός ότι «το ανώτατο όριο ελλείμματος στο 3% πλαισιώνεται πλέον από έναν κανόνα συγκράτησης δαπανών, μία οροφή δαπανών προκειμένου αυτές να μην μπορούν να αυξάνονται πέρα και πάνω από όσα προβλέπει το κάθε εθνικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο». «Οταν, συνεπώς, τα έσοδα αποδίδουν καλύτερα του αναμενομένου (σ.σ. μέσω π.χ. φοροεπιδρομής και φοροληστείας), δεν θα μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα και οι σχετικές δαπάνες», προειδοποίησε, επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας.

Τόνισε επίσης ότι από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο μπορεί να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες, επιβεβαιώνοντας και τη στροφή στην πολεμική οικονομία. Παρέπεμψε σχετικά στη λεγόμενη εθνική ρήτρα διαφυγής, βάσει της οποίας εξασφάλισαν, όπως είπε, «σε πρώτη φάση έναν όχι ευκαταφρόνητο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2026», που θα πάει σε ομίλους του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ