Ανταπόκριση από την πρόσφατη επίσκεψη
Στον Αγιο Σώστη, στη σκιά της Χελιδόνας, στο βάθος η Καλιακούδα |
Για δεύτερη φορά φέτος το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών οργάνωσε επίσκεψη τιμής και μνήμης σε τόπους όπου το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας έγραψε λαμπρές σελίδες, με ξεχωριστό αποτύπωμα τη συμμετοχή των γυναικών σ' αυτόν τον αγώνα.
Την ξενάγηση στους τόπους έκανε ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρούσες ήταν τα μέλη του Τμήματος για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, με την ιδιαίτερη συμβολή τους στην προετοιμασία και στην οργάνωση της επίσκεψης, ανάμεσά τους η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος και βουλευτής, και η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ.
Στην επίσκεψη συναντήθηκαν παλιές συντρόφισσες που είχαν να ανταμώσουν δεκαετίες, απόγονοι μαχητριών του ΔΣΕ που συμμετείχαν στις μάχες που δόθηκαν. Ξεχωριστό τόνο σε όλες τις εκδηλώσεις έδιναν οι δεκάδες νέες συντρόφισσες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τη νεανική ορμή τους.
Πεδίο κίνησης ήταν αυτήν τη φορά η Ευρυτανία, με ειδική αποστολή να δούμε από κοντά τον χώρο όπου κινήθηκαν την άνοιξη του 1948 οι νέες μαχήτριες από τα έμπεδα του ΔΣΕ, στην περιοχή «Βαλκάνια», νότια της Καλιακούδας, σπάζοντας τον ασφυκτικό κλοιό του αστικού στρατού, που εκείνη την περίοδο έβαζε σε εφαρμογή το σχέδιο «Χαραυγή», με στόχο να εγκλωβίσει και να συντρίψει τον ΔΣΕ. Σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια των γυναικών στη Ρούμελη, των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, ήταν αφιερωμένη η επίσκεψη.
Ενημέρωση στην Τσιγκλίστα για το Αρχηγείο Στερεάς του ΔΣΕ και την πορεία των γυναικών για το σπάσιμο του κλοιού της «Χαραυγής» |
Το ιστορικό πλαίσιο παρουσίασε στην εκδήλωση ο Κώστας Σαρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Επόμενη στάση ήταν οι Κορυσχάδες, όπου βρισκόταν η έδρα του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ. Στη Ρούμελη δημιουργήθηκαν λαογέννητοι θεσμοί, τα Λαϊκά Συμβούλια και Λαϊκά Δικαστήρια, και με τη συμμετοχή γυναικών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι γυναίκες, αλλά και οι νέοι 18 ετών και άνω, ενώ στην Κυβέρνηση του Βουνού αναδείχθηκαν και οι πρώτες γυναίκες βουλευτές στην Ελλάδα.
Από την καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, όπου συγκροτήθηκε η πρώτη ανταρτοομάδα με τον Αρη, μέχρι τη Μονή Κλειστών στη Χασιά, που ήταν η έδρα της ΚΕ του ΕΑΜ τον Δεκέμβρη του '44, από τις διαδρομές στον Ελικώνα έως τις πλαγιές της Πάρνηθας, όπου πολεμούσε το τάγμα του Κρόνου, από τον Μώλο της Φθιώτιδας και τα χωριά γύρω από το Σμόκοβο έως το «τρίγωνο» του Διαμαντή (Οίτη, Γκιώνα, Βαρδούσια), από τα καλύβια του Χοντρογιάννη, απέναντι στο Βελούχι κι από κει μέχρι κάτω την Καλιακούδα και τη Χελιδόνα, από το Μικρό Χωριό έως τη Ροσκά, τα Δολιανά, την Τσιγκλίστα (Σκοπιά), τη Δομνίστα και το Κρίκελο, από τα υψώματα του Φονιά, το Πυργούλι, τη Σαράνταινα μέχρι πάνω στις Ράχες...
Ολα συνδέθηκαν σε μια αφηγηματική γραμμή, έτσι που ο επισκέπτης και η επισκέπτρια βίωναν τον στίχο «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός». Τα 800 χιλιόμετρα που διανύθηκαν - από τα οποία τα 400 ήταν πάνω στα βουνά - ήταν ένα ταξίδι από την ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, την απελευθέρωση τον Δεκέμβρη του '44 έως τις μεγάλες μάχες της κορυφαίας ταξικής αναμέτρησης του προηγούμενου αιώνα, του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Ακολουθώντας τα βήματα μιας γενιάς που με την πάλη της άφησε ανεξίτηλα ίχνη σε κάθε σπιθαμή γης. Μιας γενιάς που περπάτησε, πολέμησε, μάτωσε με έναν και μόνο σκοπό: Την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Ορισμένες από τις «στιγμές» αυτής της κρίσιμης δεκαετίας της ταξικής πάλης στη χώρα μας, της δεκαετίας '40 - '50 στην Ευρυτανία, αποτυπώθηκαν στο αναμνηστικό που προετοίμασε ο Ομιλος «Πίνδος», ο οποίος γεννήθηκε το 2006 με σκοπό την προστασία και διάδοση των αγωνιστικών και πολιτιστικών παραδόσεων του λαού μας.