«Διορθωτικές» κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα και εξαγγελίες για «άμεση και εξαντλητική» διερεύνηση της υπόθεσης
Eurokinissi |
Στον απόηχο της παραίτησης στελεχών της κυβέρνησης και του κράτους, μετά τη δημοσιοποίηση διαλόγων που είχε υποκλέψει η ΕΥΠ, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε καταρχάς ότι «το πρόβλημα αυτό προφανώς υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» - και πώς αλλιώς, εφόσον φέρει ακέραιη τη σφραγίδα της ΚΑΠ.
Ξεπλένοντας τη ρίζα του προβλήματος και τη σήψη, απέδωσε την εκδήλωσή του στην «ανεπάρκεια του κράτους, την οποία προσπαθήσαμε να διορθώσουμε», όπως επέμεινε, παρουσιάζοντας περίπου ως πανάκεια το γεγονός ότι η κυβέρνηση έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ «υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ».
Δείχνοντας δε το μοτίβο όπου κινούνται όλα τα αστικά κόμματα και μορφώματα, δεν παρέλειψε σε μια αποστροφή του λόγου του να σημειώσει ότι «αυτές οι ψηφοθηρικές πρακτικές ήταν διαχρονικές», ενώ ισχυρίστηκε ότι «γυρίζουμε σελίδα, το κάνουμε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε το σύστημα των αγροτικών ενισχύσεων να εξυγιανθεί», βάζοντας ουσιαστικά τον λύκο να φυλά τα πρόβατα.
Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση προχωρά «στη σύσταση μιας ειδικής ομάδας ελέγχου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων», ώστε «να διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά, με όλα τα ελεγκτικά μέσα τα οποία διαθέτει το κράτος, τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσα αχρεωστήτως καταβλήθηκαν στους αποδέκτες τους και σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, από την πλευρά του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real» δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις με τι πρόστιμα απειλείται η χώρα, ποιος θα τα πληρώσει, αν και πότε θα επιστραφούν τα χρήματα που φαγώθηκαν: «Το πρόστιμο, το οποίο εμείς θα κοιτάξουμε να το αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε ένσταση εναντίον του, κατά πάσα πιθανότητα δεν αναφέρεται στις παράνομες επιδοτήσεις (...) Το πρόστιμο αφορά διοικητικές αστοχίες, ή τέλος πάντων μία έρευνα που έχει γίνει συνολικά σε διάφορα κράτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Επίσης αρνήθηκε ότι οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών δείχνουν ποινικές ευθύνες, ενώ σε αποστροφή του λόγου του διαφάνηκε η προσπάθεια του Μαξίμου όλη η υπόθεση να υποβαθμιστεί και να φανεί ότι γινόταν «με τα στραβά μάτια κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων», ενώ δεν έπρεπε. Πρόκειται όπως είπε για «κάποιες επιδοτήσεις, οι οποίες είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά διόλου ευκαταφρόνητο επί του συνόλου των επιδοτήσεων, για να βάλουμε και το φαινόμενο στη σωστή του διάσταση».
Ερωτηθείς αν θα γίνει Προανακριτική για το θέμα, έσπευσε να κατηγορήσει άλλα κόμματα για «μεγάλη υποκρισία», αφού όπως είπε «δίδαξαν το ρουσφέτι», και επέμεινε ότι οι συνομιλίες που καταγράφηκαν «δεν έχουν ποινικό υπόβαθρο». «Το ποινικό θέλει για την παραπομπή ενδείξεις, άρα στοιχεία και για την καταδίκη, όταν έρθει εκείνη η στιγμή», πρόσθεσε, δείχνοντας τη μεθόδευση της κυβέρνησης.
Είπε τέλος πως «το γεγονός ότι η Εισαγγελία στέλνει μια δικογραφία στη Βουλή δεν σημαίνει ότι περιγράφει στοιχεία ποινικής εμπλοκής», και πως «δεν θα ποινικοποιήσουμε μια προβληματική πολιτική συμπεριφορά, ντε και καλά επειδή το θέλει η αντιπολίτευση».
Εξάλλου, χτες η εντεταλμένη Ευρωπαία εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Εφετείου εισηγήθηκε την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων στην πρώτη μεγάλη δίκη για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το αδίκημα της απάτης. Πέρα από την πρόταση ενοχής για τους παρόντες κατηγορουμένους, η εισαγγελέας άνοιξε τη βεντάλια των ερευνών και για άλλους κατηγορουμένους - στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχαν βεβαιώσει ότι όλα έγιναν καλώς για να εισπράξουν τις επιδοτήσεις οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι.
Γι' αυτόν τον λόγο, στον επίλογο της αγόρευσης, απευθυνόμενη στο δικαστήριο η εισαγγελέας ζήτησε να εξαχθούν αντίγραφα και να διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθεί αν διαπράχθηκαν μια σειρά αξιόποινες πράξεις που δεν είχαν ελεγχθεί. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ερευνηθεί κακουργηματική συνέργεια σε απάτη για υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ που διενήργησαν τον έλεγχο των επίμαχων δικαιολογητικών και βεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς για τη χορήγηση των επιδοτήσεων.
«Ενόψει της διάχυτης αντίληψης που αναπτύχθηκε, ότι όποιος έχει βοσκότοπο χωρίς γεωργική δραστηριότητα παίρνει ενίσχυση, και των ελλιπών δικαιολογητικών που απαιτούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κρίνω ότι πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απιστίας για τα αρμόδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για τη διασφάλιση του πού πηγαίνουν τα κονδύλια, αλλά και το ενδεχόμενο τέλεσης απάτης για όλους τους Ελληνες πολίτες που πήραν με αυτόν τον τρόπο επιδότηση», είπε. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ερευνηθεί και το αδίκημα της πλαστογραφίας, για τη διαθήκη που προσκομίστηκε από συγκεκριμένους κατηγορούμενους και τους εμφάνιζε ως κληρονόμους χιλιάδων στρεμμάτων.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση προχώρησε σε ανασχηματισμό. Θυμίζουμε ότι λόγω της εμπλοκής τους στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και οι υφυπουργοί Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης και Μπουκώρος. Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν οι Θάνος Πλεύρης στο υπουργείο Μετανάστευσης, ο Χάρης Θεοχάρης στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιάννης Ανδριανός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο ανασχηματισμός του "ΟΠΕΚΕΠΕ" δεν μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση της ΝΔ από τη δύσκολη θέση, αφού και οι νέοι υπουργοί θα υπηρετήσουν την ίδια αντιλαϊκή και διεφθαρμένη πολιτική που συσσωρεύει βάσανα για τον λαό και κέρδη για τους λίγους και τους κάθε λογής παρατρεχάμενούς τους. Το πρόβλημα της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι πρόβλημα πολιτικό και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί, όσους ανασχηματισμούς κι αν κάνει».