Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τη Γερμανία επισκέπτεται από χτες και έως τις 11 Μάη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Παναγιώτης Αλωπούδης, νοσηλευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στον νομό Ρεμς Μουρ του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Μονάχου, η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή με μεγάλη θέρμη από μέλη και φίλους του ΚΚΕ. Με αφορμή τη χτεσινή μεγάλη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πρώτη στάση της επίσκεψης ήταν το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 14 - 15), ενώ το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στο Μόναχο, με σύνθημα «Στις ευρωεκλογές οι Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία ψηφίζουμε ΚΚΕ. Για δουλειά με δικαιώματα - Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο - Τιμωρούμε τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος».

Εκατοντάδες Ελληνες μετανάστες στη Γερμανία παλιότεροι αλλά και νεοφερμένοι μετά την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, νέοι γονείς που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει έναν μεγάλο αγώνα στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση με σταθερό στήριγμά τους το ΚΚΕ, γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων στο Σπίτι των Τεχνών στο κέντρο του Μονάχου, επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του Κόμματος, την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμά του και στη Γερμανία. Υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα με ζεστό χειροκρότημα και το σύνθημα «ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν οι Κώστας Παπαδάκης, Παναγιώτης Αλωπούδης, Νίκος Παλάγκας, μετανάστης, Γιάννης Κόρδας, εργαζόμενος στον επισιτισμό, συνδικαλιστής, Χριστιάνα Ναΐσκε, μαθήτρια, Vinsent Leuze, συνδικαλιστής του συνδικάτου Verdi στη Στουτγκάρδη. Ακόμη η Nazli Cihan, εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας (TKP). Με το τέλος της ομιλίας, λίγα λουλούδια πρόσφεραν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μικρά παιδιά, ενώ η ΚΟ Μονάχου του χάρισε ένα κάδρο με ιστορικές αφίσες του KPD, από τις εκλογές του 1932, καθώς και μια σπάνια έκδοση με φωτογραφίες του Λένιν, από την παρουσία του στην περιοχή.

Η εκδήλωση στο Μόναχο ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια της εξορίας και των φυλακών προς τιμή της 9ης Μάη και του δεσμώτη του Νταχάου, Νίκου Ζαχαριάδη: «Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα των φονιάδων το αίμα με φως ξεπληρώνω» (Οδ. Ελύτης). Η Yasalin Lentze στην άρπα και ο Τίμος Σιρλατζής στο πιάνο και τη φωνή, ερμήνευσαν μοναδικά κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, του Θ. Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων συνθετών, σε στίχους Ρίτσου, Ελύτη, Χικμέτ. Μοναδική στιγμή όταν ερμήνευσαν τους «Γερανούς», το σοβιετικό τραγούδι που συνδέθηκε με όσους έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του φασισμού, κερδίζοντας δίκαια το πιο ζεστό χειροκρότημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ