Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Κοινό στεφάνι από το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρκίας στο Treptower Park, παρά τις απαγορεύσεις

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις απαγορεύσεις σημαιών και συμβόλων της ΕΣΣΔ, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ στο Βερολίνο συναντήθηκαν χθες στο Σοβιετικό Μνημείο του Treptower Park μαζί με μέλη και φίλους του ΚΚ Τουρκίας και κατέθεσαν κοινό στεφάνι στη βάση του μεγαλειώδους αγάλματος του Σοβιετικού Στρατιώτη - Απελευθερωτή.

Τιμώντας την 9η Μάη και τα 79 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, μέλη και φίλοι των δύο Κομμάτων συντεταγμένα προχώρησαν με τις σημαίες τους στον χώρο του Μνημείου, μη επιτρέποντας στην αστυνομία να τους περιορίσει.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα μπλουζάκια που φορούσαν οι Ελληνες και Τούρκοι κομμουνιστές, που απεικόνιζαν τον Σοβιετικό Στρατιώτη με ένα από τα συνθήματα του Μνημείου στα Γερμανικά: «Αιώνια τιμή στους μαχητές του Κόκκινου Στρατού, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τη φασιστική σκλαβιά».

Στον χώρο του Treptower Park είναι ενταφιασμένοι πάνω από 7.000 Σοβιετικοί στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες του Βερολίνου. Τότε που ο Κόκκινος Στρατός κάρφωσε τη σημαία με το σφυροδρέπανο πάνω στο Ράιχσταγκ, ελευθερώνοντας την ανθρωπότητα και συντρίβοντας τον ναζισμό.

Σε Σουηδία και Δανία


Το ΚΚ Σουηδίας και η Κομματική Οργάνωση Στοκχόλμης του ΚΚΕ τιμώντας τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Slussen έως το αντιφασιστικό μνημείο ΑΜΑΝΟ, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και μίλησε ο Γιάννης Κωνστάντης, στέλεχος του ΚΚΕ. Αφού έκανε εκτενή αναφορά στα διδάγματα της ιστορικής νίκης, έφερε παραδείγματα από την αντιδραστική και ανιστόρητη προσπάθεια των αστικών τάξεων Ελλάδας και Σουηδίας, βασισμένων στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ, να διαγράψουν από την Ιστορία όχι μόνο τα κατορθώματα της Σοβιετικής Ενωσης αλλά και τους χιλιάδες κομμουνιστές και αντάρτες που σε όλο τον κόσμο έδωσαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην αντίσταση κατά του φασισμού. Τόνισε τη σημασία της στήριξης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στους καθημερινούς αγώνες, σε όλες τις πολιτικές μάχες, και μπροστά στις ευρωεκλογές, καθώς αποτελούν το μόνο πραγματικό αποκούμπι για τους λαούς, που θα πιάσει τόπο την επόμενη μέρα.

Αντίστοιχα στην Κοπεγχάγη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το ΚΚ Δανίας, την ΚΟΒ Δανίας του ΚΚΕ και την ΟΒ Δανίας της ΚΝΕ, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τους κομμουνιστές που έπεσαν πολεμώντας τους κατακτητές. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πάνος Απέργης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Σκανδιναβίας του Κόμματος, ο οποίος τόνισε ότι κόντρα στα ψεύδη των επιτελείων της αστικής τάξης οι κομμουνιστές εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον ηρωικό Κόκκινο Στρατό και στον σοβιετικό λαό, αλλά και στα αντιστασιακά κινήματα που πολέμησαν και κατέθεσαν θυσίες στη σύγκρουση με τον φασισμό, την πιο βάρβαρη μορφή του καπιταλισμού.

Στη Δανία, είπε ακόμα, «περιμένουμε την αναγνώριση του αγώνα των κομμουνιστών που πολέμησαν ενάντια στον κατακτητή, κόντρα στην πολιτική του συμβιβασμού από την κυβέρνηση». Ευρεία αναφορά έκανε και στον ρόλο της ΕΕ, των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων που έχουν επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό, όπως και στη σημασία της ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες ευρωεκλογές, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα, να μεταφραστεί σε πολλαπλασιασμό, σε μαζικοποίηση και ενδυνάμωση των λαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Δανία, σε μια περίοδο που τα προβλήματα και η δυσαρέσκεια συσσωρεύονται, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης παραμένει ορατό.


Στο μνημείο AMANO στη Στοκχόλμη
Στο μνημείο AMANO στη Στοκχόλμη

Στο μνημείο για τους κομμουνιστές στην Κοπεγχάγη
Στο μνημείο για τους κομμουνιστές στην Κοπεγχάγη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ