Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Στεφάνι στον τόπο θυσίας των Σοβιετικών αιχμαλώτων

RIZOSPASTIS

Στεφάνι στο σκοπευτήριο των SS στο Νταχάου, όπου εκτελέστηκαν από τους ναζί περισσότεροι από 4.000 Σοβιετικοί στρατιώτες - στελέχη του κόμματος των μπολσεβίκων, κατέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ανήμερα της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος απέτισε έτσι φόρο τιμής στους πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς από την ΕΣΣΔ, πολλούς απ' αυτούς μέλη του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) και της Νεολαίας του, της Κομσομόλ, που με την καθοριστική συμβολή τους τσάκισαν τον φασισμό - ναζισμό, δείχνοντας παράλληλα την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, εμπνέοντας τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο στην πάλη τους ενάντια στον φασισμό - ναζισμό.

Δηλωμένος στόχος του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Σοβιετικής Ενωσης, εξάλλου, ήταν η «εξολόθρευση των μπολσεβίκων κομισάριων και της κομμουνιστικής διανόησης», με τους αιχμαλώτους πολέμου να μεταφέρονται με τις «διαταγές 8 και 9» του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ράιχ (RSHA) Heydrich - τις αποκαλούμενες διαταγές για τους κομισάριους - στα χέρια των SS, προκειμένου να εκτελεστούν.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου δολοφονούνταν συνήθως αμέσως μετά την άφιξή τους, για να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους κρατούμενους. Οι πρώτες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του λεγόμενου «καταφυγίου». Από τον Οκτώβρη του 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1942, τα SS του στρατοπέδου πραγματοποίησαν μαζικές εκτελέσεις άνω των 4.000 αιχμαλώτων πολέμου στο σκοπευτήριο του Hebertshausen.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ