Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται

Τέσσερις νεκροί σε μεθοριακό χωριό

Οξύνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο. Χτες το πρωί, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Μαφλίγιαχ του Νοτίου Λιβάνου, που απέχει περίπου 18 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως επρόκειτο για τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα η οργάνωση παραδέχθηκε τον θάνατο τριών μελών της ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης.

Την Τετάρτη, πέντε Λιβανέζοι μαχητές (εκ των οποίων τρεις από την Ισλαμική Τζιχάντ και δύο της Χεζμπολάχ) σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού ο θάνατος ενός 20χρονου έφεδρου Χαΐμ Σαμπάχ στο Βόρειο Ισραήλ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό από επίθεση της Χεζμπολάχ στην κοινότητα Μάλκια. Ηταν ο 14ος Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε στο Βόρειο Ισραήλ από πυρά της Χεζμπολάχ.

Αργότερα χτες βράδυ η λιβανέζικη οργάνωση αντίστασης προχώρησε στην εκτόξευση βροχής ρουκετών στο Βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας πυρκαγιά στην κοινότητα Σλόμι.

Ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Επίσης χτες ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν «στόχους» στη νότια Δαμασκό της Συρίας, προκαλώντας ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας. Δεν ανακοινώθηκαν άμεσα θύματα. Ωστόσο, το συριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αργότερα πως συστήματα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν και κατευθύνονταν προς τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Παράλληλα με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν κατά πλοίων ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων.

Χτες, οι Χούθι ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο δυο πλοία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Πρόκειται για τα πλοία «MSC Dego» και «MSC Gina» που δέχθηκαν επίθεση με αντιπλοϊκούς πυραύλους ενώ έπλεαν στον Κόλπο του Αντεν. Λίγη ώρα μετά έγινε επίθεση και στο πλοίο «MSC Vittoria», στον Ινδικό Ωκεανό.

Στη συνέχεια ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι, ανακοίνωσε πως μελετάται νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε απάντηση για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ