Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη

ΕΕΔΥΕ: Να εκφραστεί η αποφασιστική αντίθεση του λαού για να μη γίνει «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών

Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, είναι η ερχόμενη Κυριακή, 21 Απρίλη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Θα περιλαμβάνει σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη, με εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων.

Ηδη για το σημείο εκκίνησης δρομολογούνται πούλμαν από μια σειρά περιοχές (αναλυτικά στο portal 902.gr) ενώ για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές η επικοινωνία με την ΕΕΔΥΕ γίνεται στα τηλέφωνα 2103844853, 6974418866, από 10 π.μ.- 9 μ.μ.

Στο φως και των τελευταίων εξελίξεων, με την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση του τελευταίου στην ιρανική Πρεσβεία στη Δαμασκό, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 21 Απρίλη και συνολικά στις εκδηλώσεις της Ημέρας Δράσης, προκειμένου οι εκδηλώσεις να αποτελέσουν «βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της Ελλάδας».

Η ανακοίνωση σημειώνει πως η επίθεση στο Ισραήλ «αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι του παζλ στην πολύ επικίνδυνη κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση που το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του ανταπαντήσουν στην ιρανική επίθεση, με θύματα τους λαούς.

Οι πολεμικές εστίες στην περιοχή, που φέρουν τη σφραγίδα της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ και έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαμορφώνουν μια επικίνδυνη κατάσταση. Η εν εξελίξει γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και στον Λίβανο, οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα στρώνουν το έδαφος για γενίκευση του πολέμου».

Και προσθέτει: «Η ολοένα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" και προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με την ανάληψη από την ελληνική πλευρά ρόλου συντονιστή στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ", προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό.

Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν ότι σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ στην πολεμική αντιπαράθεση, τότε θα αποτελέσουν εν δυνάμει στόχους οι χώρες που διαθέτουν βάσεις των ΗΠΑ, φανερώνουν τους θανάσιμους κινδύνους για τον λαό μας από την ύπαρξη και την επέκταση του δικτύου των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και της συμμετοχής τους στις πολεμικές επιχειρήσεις».

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, «γιατί με την πολιτική τους έχουν εμπλέξει τη χώρα μας μέχρι στιγμής σε δυο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι ίδιες οι εξελίξεις φανερώνουν ότι η ολοένα βαθύτερη ελληνική εμπλοκή δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της Ελλάδας, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, εξυπηρετούν μέχρι κεραίας τους δολοφονικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, ρίχνουν νερό στον μύλο της επιθετικότητας του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ».

Καταλήγοντας, η ΕΕΔΥΕ τονίζει την ανάγκη «να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα τη στήριξή της στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η φρεγάτα "Υδρα" από την επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις κατά τόπους πορείες, συγκεντρώσεις και πολύμορφες δράσεις των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα στις 21 Απρίλη, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

Να εκφραστεί η αποφασιστική αντίθεση του λαού στο να γίνει "κρέας για τα κανόνια" των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Να καταδικαστεί αποφασιστικά η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού. Να εκφραστεί η διεθνιστική αλληλεγγύη στους λαούς του κόσμου που παλεύουν για το δίκιο τους».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 20 Απρίλη στις 11 π.μ., συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού και πορεία προς το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και εργατικά σωματεία.

Στο Ακτιο την Κυριακή 21 Απρίλη οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλοι φορείς καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση. Θα ακολουθήσει στις 12 μ. αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Πρέβεζα με προσυγκέντρωση στον Φόρο.

Στη Σάμο την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11 το πρωί, Πορεία Ειρήνης από το ΚΥΤ Ζερβού στην πλατεία Πυθαγόρα, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ