Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Οξύνεται η εμπλοκή ΟΗΕ - Ισραήλ για την Τζενίν

Διαδηλώσεις και καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπιστικών δικαιωμάτων από ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις

NEA ΥΟΡΚΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Την άμεση μετάβαση της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ στην Τζενίν φερόταν έτοιμος να διατάξει, αργά χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις και τα εμπόδια που θέτει όλες τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή ηγεσία, από την οποία περίμενε μια τελική απάντηση.

Χτεσινές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ενέτειναν την εντύπωση ότι η ισραηλινή ηγεσία πιθανώς θα απαγορεύσει την είσοδο στην επιτροπή, αφού εξακολουθεί να διατηρεί τις ενστάσεις της. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκίντεον Μέιρ, δήλωνε «το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί να πέσει σε παγίδα, όποιο και αν είναι το πρόσκαιρο διεθνές κόστος», ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών, Ρεουβέν Ρίβλι, υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η απαράδεκτη επιτροπή».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Ισραήλ ζητά: να μην επιλέξει η επιτροπή μόνη της τους μάρτυρες αλλά και ό,τι χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό υλικό, αλλά αυτό να γίνει σε συνεργασία με το Ισραήλ, να μεταβληθεί ο στόχος της επιτροπής από διερεύνηση των καταγγελιών για σφαγή Παλαιστινίων σε διερεύνηση του τρομοκρατικού δικτύου που υπήρχε στον καταυλισμό της Τζενίν, να εξασφαλιστεί η παρουσία Ισραηλινών αξιωματούχων σε κάθε κατάθεση, να λάβει γνώση η ισραηλινή ηγεσία του περιεχομένου της έκθεσης πριν δημοσιοποιηθεί και να μην καταλήγει η έκθεση σε κανένα συμπέρασμα.

Τα ισραηλινά αιτήματα προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και επρόκειτο να συνεδριάσει και χτες μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, που διατυπώθηκε από τη Συρία, και ζητά την άμεση συμμόρφωση του Ισραήλ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται Βρετανία και Ρωσία, των οποίων οι ΥΠΕΞ δήλωναν, χτες, ότι «ήδη ανησυχούν πολύ για την καθυστέρηση της έναρξης της αποστολής» και καλούσαν το Ισραήλ «αν επιθυμεί να σώσει την τιμή του να σταματήσει να θέτει εμπόδια». Την «ευχή» να μεταβεί το γρηγορότερο δυνατό στην Τζενίν η επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δημιουργώντας απορίες για το ποια είναι η συμφωνία που φέρεται να επιτεύχτηκε ανάμεσα σε Μπους - Σαρόν περί παροχής αμερικανικής στήριξης στις ισραηλινές ενστάσεις.

Την άμεση έναρξη της αποστολής ζήτησε, από το Ισραήλ, και ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος επισκέφθηκε τα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγόρησε το Ισραήλ για «στυγνές μεθόδους απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων ανάλογες ή χειρότερες από αυτές που χρησιμοποιούσε το νοτιοαφρικανικό καθεστώς απέναντι στους μαύρους». Στην Τζενίν βρέθηκαν, το Σαββατοκύριακο, και 2 Ολλανδοί ιατροδικαστές, από διαφορετικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι, στην κοινή τους έκθεση, υποστηρίζουν ότι έχουν «ξεκάθαρα σημειωθεί τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη χορηγία 35 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, προκειμένου να ανακατασκευαστούν περίπου 800 σπίτια στο μαρτυρικό προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Πίτερ Χάνσεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια και καταγγέλλοντας ότι καταυλισμός παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Το άλλο Ισραήλ

Η άμεση μετάβαση της επιτροπής του ΟΗΕ στην Τζενίν «στον τόπο του εγκλήματος», ο τερματισμός της κατοχής και η διάλυση των εποικισμών, καθώς και η στήριξη των «ηρώων αρνητών εφέδρων και απλών στρατιωτών» ήταν τα κύρια συνθήματα της μεγάλης φιλειρηνικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε από πολλές ισραηλινές οργανώσεις, το Σάββατο, στο Τελ Αβίβ. Ανάμεσά τους, η οργάνωση Gush Shalom που κατήγγειλε ότι πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έγκλημα συντελείται στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς, παρά την υποτιθέμενη στρατιωτική αποχώρηση, οι περισσότερες πόλεις και σχεδόν όλα τα χωριά, όπως οι Ντούρα, Τουλκαρέμ, Μπέιτ Λιντ, Σαφαρίν, Σουφέε, Φαρούν, Κουφρ Τζαμάλ, Κουφρ Αμπούς, Κουφρ Ζιμπάντ, Ταϊμπέχ και πολλά άλλα παραμένουν υπό πολυήμερο αποκλεισμό ή ακόμη και υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης για τους κατοίκους που απειλούνται από πείνα και επιδημίες.

Η καταγγελία της Gush Shalom συμπληρώνει την ανακοίνωση του παλαιστινιακού Ινστιτούτου Υγείας, Ανάπτυξης, Πληροφοριών και Πολιτικής, που καταμετρά συγκεκριμένες 128 επιθέσεις, οι περισσότερες αιματηρές, εναντίον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καταστροφές, σχεδόν πλήρεις, νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων στις Ραμάλα, αλ Μπίρεχ, Νάμπλους, Τζενίν, αλλά και την καταστροφή όλης της υποδομής εκείνης που σηματοδοτούσε την Π. Αρχή και την ύπαρξη του ίδιου του παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ