Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Αυξάνεται κι άλλο η ένταση

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ και ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο Ραμ Βίλας Πασουάν, υπουργός αρμόδιος για τα ορυχεία και ηγέτης κόμματος που συμμετείχε στο συνασπισμό που συγκροτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, παραιτήθηκε χτες διαμαρτυρόμενος γι' αυτό που αποκάλεσε «όνειδος»: τη διαχείριση, από την κυβέρνηση, των θρησκευτικών ταραχών στο κρατίδιο Γκουζαράτ. Η παραίτησή του, μια ημέρα πριν την αναμενόμενη συζήτηση στη Λοκ Σάμπα (Βουλή) που προεξοφλείται θυελλώδης, ήρθε ενώ τα επεισόδια στην περιοχή αυτή συνεχίζονται και οι νεκροί ξεπερνούν πλέον --επισήμως-- τους 900. Ο πρωθυπουργός, ο ινδουιστής/εθνικιστής Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, έκανε δεκτή την παραίτηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΤΙ.

Η παραίτηση του υπουργού και η αποχώρησή του από την κυβερνητική συμμαχία μαζί με τους τέσσερις βουλευτές του, πάντως, δε σημαίνει ότι η πρόταση επίπληξης που αναμένεται να κατατεθεί θα πετύχει. Ακόμη κι αν αυτό όμως συμβεί, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα δεν αναμένεται να πέσει. Αλλά, όπως τονίζουν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, θα είναι μια «ταπείνωση» γι' αυτήν.

Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται έντονα για την κάλυψη που παρέχει ο πρωθυπουργός Βάτζπαϊ στον κρατιδιακό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος δέχεται φραστικά πυρά γι' αυτό που χαρακτηρίζεται στην καλύτερη περίπτωση αποτυχία του να ελέγξει τις ταραχές και στη χειρότερη τη συνενοχή του στην εκστρατεία εκδίκησης των Ινδουιστών.

Τουλάχιστον 2 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν χτες από έκρηξη βόμβας που, σύμφωνα με την αστυνομία, «προετοίμαζαν» ή «μετέφεραν». Αλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να διαλύσει συγκρούσεις μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων κατοίκων στην πρωτεύουσα του Γκουζαράτ, Αχμενταμπάντ. Αν και οι αρχές μιλούν στον επίσημο απολογισμό των ταραχών για 902 νεκρούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξένοι διπλωμάτες τοποθετούν τον αριθμό στα 2.000 θύματα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ