Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Το δημοψήφισμα του στρατηγού

Σήμερα, Τρίτη, 30 Απρίλη, το Πακιστάν οδηγείται στις κάλπες, σε ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει εάν ο πραξικοπηματίας στρατηγός που αποκαλείται «πρόεδρος» της χώρας θα εξακολουθήσει να την κυβερνά.

Το δημοψήφισμα ουσιαστικά θέτει στους πολίτες το ζήτημα της νομιμοποίησης της ανατροπής, τον Οκτώβρη του 1999, της κυβέρνησης του Ναουάζ Σαρίφ από το στρατηγό των αλεξιπτωτιστών Περβέζ Μουσαράφ, με ένα «αναίμακτο» πραξικόπημα. Το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να έχει «εκπλήξεις»: η αξία του στρατηγού για τις ΗΠΑ στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» είναι δεδομένη, παρά την ιστορική ειρωνεία ότι ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν βρίσκονται στο «γκρίζο» χώρο ανάμεσα σε εκείνους που έχουν συμφέρον να στηρίζουν δυνάμεις που η Δύση αποκαλεί «τρομοκρατικές» και εκείνους που τις πολεμούν. Παρ' όλα αυτά, η περίπτωση Περλ, νωρίτερα φέτος, καθώς και μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις κατά τζαμιών και εκκλησιών, επέφεραν μια αλλαγή ισορροπιών (τουλάχιστον θεωρητικά) στο πολιτικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τα ισλαμικά «ριζοσπαστικά», συνήθως σουνιτικά, κινήματα.

«Θέλετε να εκλέξετε πρόεδρο τον Περβέζ Μουσαράφ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με σκοπό την επιβίωση του τοπικού συστήματος διακυβέρνησης, την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τη συνέχεια και τη σταθερότητα των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του εξτρεμισμού και του σεχταρισμού;», είναι η βασική ερώτηση που τίθεται στους ψηφοφόρους. Η απάντηση που μπορούν να δώσουν είναι Ναι/Οχι - στην πραγματικότητα, η μόνη επιλογή που έχουν είναι να πάνε ή να μην πάνε να ψηφίσουν. Το «δημοψήφισμα» αυτό θυμίζει πάρα πολύ εκείνα προηγούμενων πραξικοπηματιών στρατηγών: το 1960 ο Αγιούμπ Καν είχε κάνει άλλο ένα για να εγκριθεί ένα νέο σύνταγμα και να συνεχίσει να κυβερνά (1958-1969). Ο στρατηγός Ζία - ουλ - Χακ έκανε ένα σχεδόν πανομοιότυπο με το σημερινό δημοψήφισμα το 1984 και συνέχισε να κυβερνά με «σιδηρά χείρα» (1977-1988), μέχρι που έχασε τη ζωή του σε ένα «μυστηριώδες» αεροπορικό δυστύχημα. Η εφημερίδα «Τάιμς οφ Ιντια» με μια δόση σαρκασμού έγραψε ότι ο «μέσος όρος» παραμονής των πραξικοπηματιών στην εξουσία του Πακιστάν είναι 11 χρόνια, εκτός αν υπάρξει «θεία» παρέμβαση, οπότε ο Μουσαράφ θα παραμείνει άνετα στην Προεδρία ως το 2010. Τα φαουστιανά παιγνίδια των ΗΠΑ, που ως συνήθως στηρίζουν «φιλικούς» πραξικοπηματίες, πάντως, μπορεί να μην τους βγουν, όπως υπολογίζουν, αφού τα ισλαμικά κινήματα (των οποίων ο Μουσαράφ ήταν στενός σύμμαχος στο εγγύς παρελθόν) δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη.

Τόσο το χειρότερο για το λαό του καταχρεωμένου και πάμπτωχου Πακιστάν, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα της στρατιωτικής χούντας που βαφτίζεται δημοκρατία και της Χάρυβδης των αντιδραστικών ισλαμικών κινημάτων.


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ