Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αρχές του 2003 η επίθεση στο Ιράκ

Από τα αμερικάνικα αεροσκάφη που «επιτηρούν» το Ιράκ
Από τα αμερικάνικα αεροσκάφη που «επιτηρούν» το Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπορεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να έχει περιπλέξει ολίγον τα σχέδια των Αμερικανών και των συμμάχων τους, όσον αφορά στην τρίτη φάση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή την επίθεση κατά του Ιράκ, ωστόσο τίποτα δε δείχνει να τους ανακόπτει και απλά η στρατιωτική επέμβαση μετατίθεται... για τις αρχές του επόμενου χρόνου...

Η φιλολογία πάντως είναι εύλογο ότι διατηρείται. Καταρχήν η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε χτεσινό της δημοσίευμα αναφέρει, ότι το Ιράκ προχωρεί σε αγορές όπλων, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αμερικανικής επίθεσης, για την οποία πάντως, από το Λευκό Οίκο ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια, αν και, ο Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει εκ των σημαντικών πολιτικών στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Συγκεκριμένα, το Ιράκ φέρεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα να εξοπλίζεται προληπτικά, κυρίως, αγοράζοντας όπλα από τη Συρία, τα οποία κατασκευάζονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν τρεις στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στη Δύση και έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες, ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει θέσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση συναγερμού κι έχει κατασκευάσει καινούρια καταφύγια, εντείνοντας παράλληλα τις εκτελέσεις στρατιωτικών και πολιτών που είναι ύποπτοι για ανυποταξία. Σύμφωνα με τους αυτομολήσαντες, η πρώτη από τις τρεις παραδόσεις όπλων, που περιλάμβανε πυραύλους και συστήματα τηλεκατεύθυνσης -υλικό που η προμήθειά του απαγορεύεται από το διεθνές εμπάργκο κατά του Ιράκ- έφτασε στις 23 Φλεβάρη στη Λατάκια της Συρίας, προερχόμενη από τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Πάντως, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, δήλωσε ότι ο Τζορτζ Μπους δεν έχει στα χέρια του κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εκτοπισμού του Ιρακινού προέδρου, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει διάφορα σενάρια για το χειρισμό του θέματος, το οποίο παραμένει μεταξύ των βασικών ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ομως, οι «Sunday Times», αλλά και χτεσινά δημοσιεύματα της αυστραλιανής SMH και των «New York Times», αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπους εξετάζει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, στις αρχές του 2003, θα πραγματοποιηθούν επιχειρήσεις με τη συμμετοχή 250.000 στρατευμάτων από ξηράς και αέρος, εναντίον του Ιράκ. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη αποφασίσει στρατιωτική λύση, αφού η προσπάθεια ανατροπής εκ των έσω θεωρείται μη εφικτή, καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, «έχουν γίνει τουλάχιστον έξι προσπάθειες πραξικοπήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, αλλά έχουν αποτύχει».

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει περιπλέξει τα πράγματα και αφ' ενός ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, φέρονται να δηλώνουν ότι «οι ηγεσίες των αραβικών χωρών επισήμως θα είναι υποχρεωμένες να εναντιωθούν και να αντιδράσουν, αλλά ενδόμυχα θα είναι ικανοποιημένες από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν» και αφ' ετέρου ο πρόεδρος Μπους που εμφανίζεται «αναποφάσιστος» σε σχέση με το «Σχέδιο Ιράκ», είναι σίγουρο ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας θα γίνει, απλά μετατίθεται χρονικά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ