Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΛΑ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ
Και τα μωρά θύματα των συνδρόμων του θανάτου...
  • Σε 23 ανέρχονται οι περιπτώσεις μωρών με γενετικές ανωμαλίες στην Ιταλία με γονείς στρατιώτες και μη που ήρθαν σε επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου σε Βαλκάνια και Σομαλία
  • Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και κάτοικοι περιοχών κοντά σε ιταλικές στρατιωτικές βάσεις
  • Η Ιταλία διέθετε αμερικανικά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου τουλάχιστον απ' το 1985

Από τις έρευνες ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο

Associated Press

Από τις έρευνες ραδιενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο
ΡΩΜΗ.-

Ο πραγματικός εφιάλτης, που γεννά η επανειλημμένη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στη Σομαλία, δεν έχει ακόμη δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Η σκαπάνη έρευνας δημοσιογράφων της εκπομπής «Ειδήσεις 24 ώρες» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου της ΡΑΙ έφερε στην επιφάνεια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, νέα συνταρακτικά στοιχεία:

- Πρώτον, 23 (και όχι επτά, όπως είχε πρωτοανακοινωθεί) βρέφη Ιταλών στρατιωτικών, αλλά και μη στρατιωτικών αξιωματούχων, που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και τη Σομαλία και ήρθαν σε επαφή με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, γεννήθηκαν με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

- Δεύτερον, τα παιδιά που γεννήθηκαν με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες δεν είναι μόνο γόνοι στρατιωτών ή άλλων στρατιωτικών αξιωματούχων που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, στη Σομαλία ή άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά και παιδιά Ιταλών πολιτών, που κατοικούν κοντά σε συγκεκριμένα στρατιωτικά συγκροτήματα (με πιο χαρακτηριστική την περιοχή του στρατιωτικού συγκροτήματος PERDASDEFOGU στη Σαρδηνία)!

- Τρίτον, η Ιταλία είχε στην κατοχή της αμερικανικά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου απ' το 1985. Εκτοτε, μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2001, πολλοί Ιταλοί στρατιώτες - ενδεχομένως εν αγνοία τους - ήρθαν με διάφορους τρόπους σε επαφή μ' αυτά (πιθανότατα το ίδιο να ισχύει και για στρατιωτικές βάσεις και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ...).

Δε διαψεύδουν τα στοιχεία

Αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης δεν έσπευσαν να διαψεύσουν ή να αμφισβητήσουν τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας. Αντίθετα, επέλεξαν να διαβεβαιώσουν πως θα διενεργηθεί έρευνα αναλυτική και εις βάθος. «Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που αφορούν γενετικές ανωμαλίες σε παιδιά στρατιωτών θα αναλυθούν με τη μέγιστη προσοχή», ήταν η προχτεσινή απάντηση του Αντόνιο Μαρτίνο, εκπρόσωπου του ιταλικού υπουργείου Αμυνας...

Μεταξύ των ανθρώπων που καταθέτουν συνταρακτικά στοιχεία στην έρευνα δημοσιογράφων της ΡΑΙ, φαίνεται πως είναι και ο Φάλκο Ακάμε, πρόεδρος του Συνδέσμου Βοήθειας σε θύματα του λεγόμενου συνδρόμου των Βαλκανίων, «ANAVAFAF». Ο Ακάμε ήταν αυτός, που ανέφερε συγκεκριμένα πως επτά παιδιά Ιταλών στρατιωτικών που υπηρέτησαν σε Βαλκάνια και Σομαλία γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες. Επιπλέον, άλλα 16 παιδιά που γεννήθηκαν με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες είναι γόνοι μελών μη στρατιωτικού προσωπικού, που υπηρέτησε στις παραπάνω χώρες του εξωτερικού, αλλά και γόνοι Ιταλών πολιτών που κατοικούν κοντά σε στρατιωτικά συγκροτήματα. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν τις ίδιες δυσπλασίες με τα παιδιά των Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών πολιτών, που υποφέρουν από το σύνδρομο του Κόλπου.

Βαρύ παρελθόν, εφιαλτικό μέλλον...

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις δημοσιογράφων της RΑΙ ασφαλώς και δε δείχνουν παρά μόνο μία πλευρά της κορυφής του παγόβουνου, που ακούει στο όνομα «όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου»... Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, οπότε πρωτοξέσπασε ο πόλεμος στον Κόλπο, πληθώρα τεκμηριωμένων στοιχείων αποτυπώθηκαν στα μαρτυρικά κορμιά εκατομμυρίων Ιρακινών πολιτών και των παιδιών που έφεραν στο φως μετά τις φονικές καταιγίδες του Κόλπου. Εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών αργόσβησαν και αργοσβήνουν, υποφέροντας από λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου, ή γεννήθηκαν με δυσπλασίες και σοβαρότατες γενετικές ανωμαλίες. Παρόμοια τύχη είχαν χιλιάδες Βρετανοί, Αμερικανοί και άλλης εθνικότητας στρατιώτες, που συμμετείχαν, με τον έναν ή άλλο τρόπο, στους φονικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ, αλλά και σε εκείνους που εξαπολύθηκαν κατά της Βοσνίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Επιπλέον, λίγους μόνο μήνες μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (1999), παρατηρήθηκαν ανάλογα πολλές δεκάδες περιστατικά σοβαρών ασθενειών και γενετικών ανωμαλιών σε Γιουγκοσλάβους στρατιώτες, αλλά και σε κατοίκους περιοχών που βομβαρδίστηκαν με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Οι νεότερες πληροφορίες, όπως αυτές προκύπτουν απ' την έρευνα δημοσιογράφων της ΡΑΙ, δείχνουν πως τέτοια ύπουλα όπλα που υποθηκεύουν το μέλλον των σημερινών και μελλοντικών γενιών, χρησιμοποιήθηκαν (επί του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον) και στη Σομαλία, κατά την εκεί «ανθρωπιστική» στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών. Οι δε στρατιώτες των σύμμαχων χωρών που κλήθηκαν να «καθαρίσουν» τις βρωμιές, που άφησαν πίσω τους τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου των Αμερικανών, έπεσαν θύματα της ίδιας εφιαλτικής παγίδας. Ομως, τα αληθινά και συσσωρευμένα εφιαλτικά αποτελέσματα της χρήσης όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου πάνω στην πλάτη διαφόρων λαών της υφηλίου θα φανούν μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όχι μέσα στις προσεχείς δεκαετίες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ