Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέος κύκλος αποκαλύψεων, αλλά και απειλών

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τίποτα δεν έχει τελειώσει στη Βενεζουέλα, παρά το γεγονός ότι το πραξικόπημα απέτυχε και οι μάσκες των υπαιτίων και κυρίως των ηθικών αυτουργών έχουν πέσει. Αν κανείς πιστέψει τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, η επέμβαση των Αμερικανών στη Βενεζουέλα θα γίνει υπό το πρίσμα της ασφάλειας της Κολομβίας!

Τουλάχιστον αυτό ήταν το σκεπτικό διαφόρων γερουσιαστών, κάτω από το οποίο η επίθεση κατά της Βενεζουέλας θα νομιμοποιηθεί υπό τον όρο της «ασφάλειας της Κολομβίας». Ενα σκεπτικό που διατυπώθηκε κατά τη συζήτηση και ψήφιση της επέκτασης της δράσης και ανάμειξης των Αμερικανών στην Κολομβία, εκτός από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, κατά των «τρομοκρατών», αλλά και οιασδήποτε απειλής της ασφάλειας της Κολομβίας. Συνεπώς, σύμφωνα με το γερουσιαστή Κόβερντελ, η στρατιωτική επέμβαση στην Κολομβία θα γίνει για να ελεγχθεί η Βενεζουέλα!

Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη στρατιωτική πια για τους Αμερικανούς, αφού το πραξικόπημα που επιχείρησαν με τις εγχώριες μαριονέτες τους, απέτυχε. Δεν υπάρχει και λόγος να κρύβονται πια. Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται τα δημοσιεύματα όχι μόνο για την αμερικανική υποστήριξη στο πραξικόπημα, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων.

Και δεύτερος Αμερικανός αξιωματικός, υψηλόβαθμος μάλιστα, συνήργησε με τους πραξικοπηματίες της «Γενικής Διοίκησης των Ενοπλων δυνάμεων» της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το περιοδικό «Newsweek». Ο πρώτος ήταν ο αντισυνταγματάρχης Τζέιμς Ρότζερς, ενώ ο δεύτερος εμπλεκόμενος, που αποκαλύφθηκε κατά την ανάκριση, ο υψηλόβαθμος αξιωματικός είναι ο συνταγματάρχης Ρόναλντ Μακ Κάμον, που παρέμεινε στο Αρχηγείο της Γενικής Διοίκησης μέχρι να καταρρεύσει το πραξικόπημα και προστίθεται ότι πολλοί αξιωματικοί της Βενεζουέλας συνέπραξαν στο πραξικόπημα βέβαιοι, για την υποστήριξη του εγχειρήματος από την αμερικανική κυβέρνηση.

Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής «Guardian», που επικαλείται τις δηλώσεις του Γουέιν Μάντσεν, πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση σκεπτόταν και σχεδίαζε ένα πραξικόπημα από τον Ιούνη του 2001 και πρόσθεσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό ήταν αρωγός των προσπαθειών των πραξικοπηματιών, παρεμβάλλοντας στις επικοινωνίες αλλά και μεταφέροντας διάφορες μυστικές πληροφορίες από στόλο που είχε πάρει θέση στην Καραϊβική. Παράλληλα, σύμφωνα με την «Guardian», αρχίζουν να συλλέγονται και στοιχεία και την οικονομική στήριξη από διάφορες πηγές των πραξικοπηματιών.

Τέλος, νέο αντιπρόεδρο -τον μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας Χοσέ Βισέντε Ράνχελ- διόρισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες σε αντικατάσταση του Ντιοσδάδο Καμπέγιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2004 καλώντας τους αντιπάλους του να «προετοιμαστούν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ