Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Το "νόμιμο" φακελάκι δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Ακυρώθηκαν τα πρώτα επί πληρωμή χειρουργεία που ήταν προγραμματισμένα για χτες

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας και των σωματείων που πλαισίωσαν την κινητοποίηση ακυρώθηκαν χτες τα πρώτα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία, τα οποία η διοίκηση είχε προγραμματίσει να γίνουν και μάλιστα αφορούσαν ΑμεΑ.

«Το φακελάκι νόμιμο ή παράνομο δεν είναι επιλογή. Είναι εκβιασμός», ξεκαθάρισαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. «Αν είναι μια φορά απαράδεκτο οι ασθενείς να ξαναπληρώνουν για να χειρουργηθούν, είναι 100 φορές ντροπή να εκβιάζουν ΑμεΑ. Η διοίκηση του νοσοκομείου δρομολογεί τα επί πληρωμή χειρουργεία, με τους ασθενείς να νοσηλεύονται στις ίδιες κλίνες που παραμένουν γεμάτες, θα τους φροντίζει το ίδιο εξουθενωμένο προσωπικό. Το μέτρο αυτό δεν θα προχωρήσει. Θα το εμποδίσουμε εμείς», σημείωσε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας, αποκαλύπτοντας την επικίνδυνη τακτική και της συγκεκριμένης διοίκησης, που μη μπορώντας να αποσπάσει τη συναίνεση των νοσηλευτών του χειρουργικού τομέα για τα επί πληρωμή χειρουργεία, «ψάχνει να βρει προσωπικό ακόμα και από τις παθολογικές» που δεν έχουν την αναγκαία εξειδίκευση και έτσι κι αλλιώς είναι υποστελεχωμένες.

«Ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ο κόσμος πλήρωνε για να πάει στον γιατρό της γειτονιάς», υπενθύμισε η Ολγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, στηλιτεύοντας όσους γιατρούς δεν είναι με τον λαό, ότι είναι με το φακελάκι νόμιμο ή παράνομο και «πρέπει να τους "κόψουμε το χέρι"».

Για τις ελλείψεις «που έχουν φτάσει στο απροχώρητο και ειδικά τους τελευταίους 3 μήνες απειλούν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων όπως το νευροχειρουργικό» μίλησε ο Παναγιώτης Παπανικολάου, εκλεγμένος στο ΔΣ του Σωματείου, υπογραμμίζοντας τις κούφιες κυβερνητικές υποσχέσεις για ενίσχυση του νοσοκομείου, καθώς έγινε μόλις μία πρόσληψη. «Η διάλυση των πάντων αποσκοπεί να έρθει πιο ομαλά η ιδιωτικοποίηση των πάντων», είπε.

Την εμπειρία από την εφαρμογή των επί πληρωμή χειρουργείων στον «Ευαγγελισμό» μετέφερε ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος γιατρός, «ο αγώνας έχει δώσει αποτελέσματα γιατί απευθύνεται σε όλο τον λαό. Την πρώτη μέρα μόνο ένας δέχτηκε να μπει στο χειρουργείο και στη συνέχεια από τους 57 ασθενείς στη λίστα που τους έπαιρναν τηλέφωνο έναν - έναν, μόνο 2-3 ασθενείς ανταποκρίθηκαν».

Στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου στάθηκε και χτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με τον πρόεδρό του Μάκη Μπεκρή να απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Να σημειωθεί ότι αν και το ΕΚ Πειραιά είχε ζητήσει συνάντηση, η διοίκηση του νοσοκομείου απέφυγε να συναντηθεί.

Στην κινητοποίηση που έγινε στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρυχθεί, συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ενημερώνοντας για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα την Υγεία και συζητήθηκε στη Βουλή. «Εβαζε όλα τα αιτήματα των υγειονομικών, τα οποία είναι και όλου του λαού, προκειμένου να έχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», είπε και παρέδωσε στα Σωματεία τα πρακτικά της Βουλής και την απάντηση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. «Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, μας είπε μίζερους επειδή δεν αναγνωρίζουμε το μεγάλο τους έργο, δηλαδή τα λεφτά που δίνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης όχι για προσλήψεις ή να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, αλλά για να ανακαινίσουν τις κλίνες. Χρειάζονται; Βεβαίως, αλλά δεν είναι οι πρώτες ανάγκες. Γιατί το κάνει όμως; Να είμαστε υποψιασμένοι. Θέλουν να δώσουν κλίνες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι ένα παλιό σχέδιο που οι αγώνες των υγειονομικών το έχουν καθυστερήσει. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί», υπογράμμισε.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, εκ μέρους της οποίας ο Χάρης Χουρδάκης σημείωσε ότι αν δεν υπήρχαν οι υγειονομικοί που υπηρετούν τον άρρωστο, θα είχαμε πολλαπλάσια θύματα στην πανδημία, γιατί το σύστημα Υγείας δεν είναι φτιαγμένο με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού», θυμίζοντας κάθε βήμα εμπορευματοποίησης από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Επίσης το «παρών» έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κατηφέ, καθώς και οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών Νίκαιας και Κορυδαλλού.

Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό της Π. Ράλλη, απαιτώντας να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, ώστε να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και διαμηνύοντας ότι «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Με τον βούρδουλα και απειλές στήνει τα επί πληρωμή χειρουργεία

Στο μεταξύ, με ψέματα συνεχίζει η κυβέρνηση να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα επί πληρωμή χειρουργεία, ισχυριζόμενη ότι είναι τάχα «απροσδόκητη» η συμμετοχή των υγειονομικών σ' αυτό το αίσχος. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε καθημερινή βάση προπαγανδίζει ότι κάνουν ουρά γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς στο πλιάτσικο που εξαπολύει η κυβέρνηση στις τσέπες των ασθενών.

Ομως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αφού στον «Ριζοσπάστη» φτάνουν η μία καταγγελία μετά την άλλη, που αφορούν τη λειτουργία των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό και επικίνδυνα αντιεπιστημονικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τους υγειονομικούς να συμμετέχουν στα επί πληρωμή χειρουργεία, όμως «έτρωγαν πόρτα». Και αφού δεν έπιασαν οι υποσχέσεις για «λαγούς με πετραχήλια», άρχισαν να επιστρατεύουν απειλές κι εκβιασμούς: Στους συμβασιούχους νοσηλευτές και τραυματιοφορείς έλεγαν ότι αν δεν συμμετάσχουν δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και θα απολυθούν! Στους μόνιμους γιατρούς και υπόλοιπο προσωπικό ότι θα πεταχτούν εκτός χειρουργείου και θα πάρουν δυσμενή μετάθεση σε άλλα πόστα.

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με καταγγελίες στην εφημερίδα μας, όπου δεν έπιαναν απειλές όπως οι παραπάνω, οι διοικήσεις άρχισαν να μεταφέρουν προσωπικό από άλλα τμήματα και να πραγματοποιούν κάτι «ταχύρρυθμες εκμαθήσεις χειρουργείου»! Θα ήταν για γέλια αν δεν μιλούσαμε για ανθρώπινες ζωές, καθώς ένας νοσηλευτής χειρουργείου χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες εκπαίδευσης στο χειρουργικό τραπέζι για να εργαλειοδοτήσει.

Την ίδια στιγμή, ασθενείς αναγκάζονται να προπληρώνουν, αφού πριν καν χειρουργηθούν και νοσηλευτούν, περνούν πρώτα από το λογιστήριο για να πληρώσουν την επέμβασή τους και με την απόδειξη οδηγούνται στο χειρουργικό τραπέζι. Τύφλα να έχουν οι ιδιωτικές κλινικές δηλαδή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασθενείς και υγειονομικοί «στο πόδι» ενάντια στη φιέστα για τα επί πληρωμή χειρουργεία(2024-03-13 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό(2022-06-07 00:00:00.0)
Τραγικές συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους στα χειρουργεία του ΚΑΤ(2018-07-12 00:00:00.0)
Το κυβερνητικό σόου τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν(2017-05-06 00:00:00.0)
Η αστυνομία κατέγραψε το... χειρουργείο!(2002-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ