Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ - ΔΟΜΟΚΟΣ
Οργή των αγροτών για τις εταιρείες που συγκεντρώνουν χωράφια για φωτοβολταϊκά

Τους ξεκληρίζει (και) η «πράσινη στρατηγική» της ΕΕ

Επεκτείνονται σταδιακά τα φωτοβολταϊκά καταπίνοντας παραγωγικά εδάφη και εκτοπίζοντας τους παραγωγούς
Επεκτείνονται σταδιακά τα φωτοβολταϊκά καταπίνοντας παραγωγικά εδάφη και εκτοπίζοντας τους παραγωγούς
Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε αγρότες προκαλείται από τη συγκέντρωση γης από εταιρείες που βάζουν «χέρι» σε εκτάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αφαιρώντας την ίδια στιγμή παραγωγικά εδάφη από την καλλιέργεια προϊόντων που είναι αναγκαία για τον λαό. Αυτήν την κατάσταση συνάντησε ο «Ριζοσπάστης» σε περιοχές των Φαρσάλων και του Δομοκού, όπου έντονες είναι η οργή και η απόγνωση των αγροτών γι' αυτήν την κατάσταση, αφού μετά την ΚΑΠ και τα άλλα μέτρα που τους τσακίζουν έχουν έναν ακόμα αντίπαλο, την «πράσινη ανάπτυξη», με μια «θάλασσα» από πάνελ να ρουφάει εκτάσεις και να τους αφήνει χωρίς εισόδημα.

«Από το 2020 που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τα φωτοβολταϊκά δυστυχώς έφυγαν από την αγροτική παραγωγή δύο οικογένειες που ζούσαν από τις καλλιέργειες», μας εξηγεί ο Κώστας Μπρέλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Κωνσταντίνου, ενός χωριού περίπου 80 κατοίκων 18 χιλιόμετρα μακριά από τα Φάρσαλα. «Μια μέρα με πήραν τηλέφωνο από ένα δικηγορικό γραφείο και μου είπαν να μην καλλιεργήσω φέτος τα χωράφια διότι τα πήρε μια εταιρεία», μας λέει άλλος αγρότης, που συναντήσαμε στον Αγιο Κωνσταντίνο. «Δίνουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που δίνουμε εμείς για ενοίκιο και παίρνουν τα χωράφια», μας λένε οι αγρότες και εξηγούν ότι «οι εταιρείες τα νοικιάζουν 180 ευρώ το στρέμμα από 40 ευρώ που δίνουμε εμείς και μας πετάνε έξω». Κατά αυτόν τον τρόπο οι αγρότες στον Αγιο Κωνσταντίνο δεν βρίσκουν χωράφια να καλλιεργήσουν και περιορίζονται σε ελάχιστες γεωργικές εκτάσεις που δεν τους αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα, ειδικά όταν το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και δεν υπάρχουν εγγυημένες τιμές.

Σοβαρότατο πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι χωράφια παραγωγικά δεν καλλιεργούνται! Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που αντικρίσαμε, με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δίπλα σε εκτάσεις που είναι σπαρμένες με στάρι, δηλαδή τοποθετημένα πάνελ σε γη που δίνει στάρι για αλεύρι, για ψωμί!

«Εχουμε μάθει να καλλιεργούμε ποιοτικό στάρι, δυστυχώς εμφανίστηκαν πριν από τρία χρόνια οι εταιρείες αυτές και ξεκίνησαν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό και ήρθαν σε παραγωγική γη να εγκαταστήσουν για 25+10 χρόνια τουλάχιστον τα φωτοβολταϊκά», μας λέει ο Κώστας Μπρέλας, προσθέτοντας ότι «τώρα μειώνονται οι εκτάσεις που καλλιεργούμε και μειώνεται και το στάρι που παράγουμε».

Σε περίπου 1.100 στρέμματα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά και υπάρχουν άλλα σχεδόν 400 στρέμματα που είναι ακαλλιέργητα διότι έχουν δεσμευτεί για τοποθέτηση πάνελ. Ο Κ. Μπρέλας μάς αναφέρει ότι έχει ξεπεραστεί το όριο του 1% για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Το έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1%, κοντεύουμε στο 20% της καλλιεργήσιμης γης του Αγίου Κωνσταντίνου και πάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Μας ξεκληρίζουν και οι εταιρείες με τα φωτοβολταϊκά», λέει.

Πρόβλημα επιβίωσης λόγω των εταιρειών με τα φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν οι αγρότες επίσης στο Καλαμάκι, στις Καρυές και στον Παλαμά Δομοκού. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό εδώ και τρία χρόνια», μας λέει ο αγρότης Γιώργος Σταυρογιάννης, από τον Παλαμά Δομοκού. «Είμαστε σε απόγνωση, δεν βρίσκουμε χωράφια για καλλιέργεια αφού οι εταιρείες δίνουν υπέρογκα ποσά για ενοικίαση ή αγορά γεωργικών εκτάσεων», σημειώνει και εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των αγροτών αλλά και των ανθρώπων στις πόλεις, μιας και η περιοχή παράγει κηπευτικά που μεταφέρονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Παράγουμε ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, φασολάκια παντός τύπου που όλοι μας τα έχουμε ανάγκη», τονίζει ο Γ. Σταυρογιάννης, αναφέροντας ότι όσο θα μειώνονται τα εγχώρια επιτραπέζια προϊόντα τόσο θα αυξάνονται οι εισαγωγές.

Και στον Δομοκό οι αγρότες εκτιμούν ότι έχει ξεπεραστεί το όριο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας της Φθιώτιδας. Ωστόσο αν και επίμονα ζητούν επίσημα στοιχεία ακόμα δεν τα έχουν λάβει, ενώ έχουν καταθέσει αγωγές αλλά και μήνυση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας και προς τον ΔΕΔΔΗΕ ζητώντας επίσημη ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ