Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2024 - αριθ. φύλλου: 14475

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής και οι εστίες διεκδίκησης

ΣΕΛ.  14   -   15
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 28ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ
Εδώ και τώρα μέτρα ολόπλευρης προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία

Δ. Κουτσούμπας: Ντροπή και αίσχος για κράτος και κυβέρνηση | Κινητοποίηση της ΚΝΕ σήμερα στο Σύνταγμα


ΣΕΛ.  7

Συμμορία πολέμων το ΝΑΤΟ! Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ελληνική εμπλοκή

ΚΚΕ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας!

Copyright 2019 The Associated

  • Οι προσεχείς ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βήμα ανόδου της αντιΝΑΤΟικής - αντιιμπεριαλιστικής πάλης, με την παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ
  • Με ευθύνη των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλου και των άλλων εθνικιστικών μορφωμάτων) η Ελλάδα συμμετέχει δραστήρια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης
  • Το ΝΑΤΟ αποτελεί «μήτρα» πολέμων και είναι παράγοντας ανασφάλειας για τον λαό μας. Αυτό ισχύει και για την εμπλοκή του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σιγή ιχθύος

«Σιγή ιχθύος» κρατάει η κυβέρνηση από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν το ΚΚΕ κατήγγειλε την απόφασή της να στείλει βλήματα λευκού φωσφόρου στον ουκρανικό στρατό μέσω Τσεχίας, για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Σιγή ιχθύος» κρατάνε όμως και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και τα διάφορα αναχρονιστικά και φασιστικά μορφώματα. Οπως έκαναν και μέσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε η λίστα με τις νέες αποστολές πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση Ζελένσκι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ.

Η στάση τους είναι αποκαλυπτική και η αφωνία τους εκκωφαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο έκαναν και όταν απέπλεε η φρεγάτα «Υδρα» για τον πόλεμο στην Ερυθρά.

Ενώ δηλαδή η καθημερινή ειδησεογραφία αδυνατεί να ...καταναλώσει τους ψευτοκαβγάδες τους σε όλα τα μέτωπα, για τα ζητήματα που «ακουμπούν» στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, όπως η εμπλοκή στους εγκληματικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ, δεν ανοίγει ρουθούνι στην αντιπαράθεση. Πόσο μάλλον τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε ευρωεκλογές!

Ετσι, ένα ακόμα πακέτο με πολεμικό υλικό ετοιμάζεται να αναχωρήσει για Ουκρανία, με μια σύντομη στάση στην Τσεχία, που εμφανίζεται ως ο ενδιάμεσος για τη διακίνηση των βλημάτων λευκού φωσφόρου.

Με τις πλάτες και των άλλων αστικών κομμάτων, η κυβέρνηση επεκτείνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό. Διαμορφώνονται ταυτόχρονα οι προϋποθέσεις να γίνουν η χώρα και ο λαός μας συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου, αφού τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου έχουν απαγορευτεί εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς και των απωλειών που προκαλούν στον άμαχο πληθυσμό.

Από το 1983 η χρήση τους θεωρείται έγκλημα πολέμου, καθώς ο λευκός φώσφορος, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, προκαλεί θερμοκρασίες πάνω από 1.300 βαθμούς, κατακαίοντας τις σάρκες όποιου έρθει σε επαφή.

Παρά την απαγόρευση, όμως, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του δεν δίστασαν έκτοτε να χρησιμοποιήσουν αυτό το δολοφονικό υλικό στους πολέμους και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου πρωταγωνιστούν ανά τον κόσμο.

Για παράδειγμα, με τέτοιες βόμβες «ράντισαν» τον λαό της Γιουγκοσλαβίας 25 χρόνια πριν, όπως κάνει τώρα το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

Εβδομήντα πέντε χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας είναι «ζυγισμένο - στοιχισμένο» με την ενεργότερη συμμετοχή στα εγκληματικά του σχέδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Κι αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρόεδρός του έλεγε τις προάλλες ότι «δεν έχει πρόβλημα με τις βάσεις», αρκεί να υπάρχουν «ανταλλάγματα», αλλά και δυνάμεις που παριστάνουν τις «αντισυστημικές», χάνουν όμως τη μιλιά τους όταν πρόκειται για τις στρατηγικές επιλογές και τους προσανατολισμούς της αστικής τάξης, επιβεβαιώνοντας ότι είναι του συστήματος και με το σύστημα μέχρι το μεδούλι.

Η κυβέρνηση και όλοι οι υπόλοιποι δρουν ερήμην και ενάντια στη θέληση του λαού, προσβάλλουν τα αντιπολεμικά αισθήματά του. Τον οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες, που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του, όσο μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο λαός όμως έχει και τη δύναμη και τη δυνατότητα να τους δείξει πως δεν θα γίνει θύτης, ούτε θύμα άλλων λαών για τα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων και της πολεμοκάπηλης συμμορίας του ΝΑΤΟ.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική παρέμβαση και πάλη, με αίτημα την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, να κλείσουν οι ξένες βάσεις, να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από τα ΝΑΤΟικά μέτωπα και τις αποστολές.

Αλλά και στις ευρωεκλογές, με πιο δυνατό ΚΚΕ, να σταλεί μήνυμα αντεπίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενάντια στα βρώμικα σχέδια των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να δυναμώσει η ελπιδοφόρα πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τους λαούς κυρίαρχους στον τόπο τους!


RIZOSPASTIS

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
Μόνο το ΚΚΕ έχει σχέδιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας προς όφελος του λαού της, σε ριζικά διαφορετικό δρόμο

Σε μαζική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων πολλών φορέων, που πήραν και τον λόγο, μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Σήμερα στην Καρδίτσα, αύριο στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  13   -   17

Ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή

Ο «Ριζοσπάστης» στηρίζει έμπρακτα την απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία εφημερίδων και τον αγώνα τους για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβικών κ.ά. Το Σωματείο τους έχει κηρύξει απεργία από σήμερα Πέμπτη 5 μ.μ. μέχρι αύριο την ίδια ώρα. Ο «Ριζοσπάστης» στέκεται απέναντι σε κάθε μεθόδευση της εργοδοσίας να αξιοποιήσει την έκδοση εφημερίδων για να ενεργοποιήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Γι' αυτό η εφημερίδα μας δεν θα κυκλοφορήσει αύριο Παρασκευή. Στεκόμαστε στο πλευρό των απεργών, στηρίζουμε και προβάλλουμε τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματά τους!ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Η καταστολή και οι απαγορεύσεις δεν θα περάσουν

ΚΚΕ: Δικάζουν το δικαίωμα στην απεργία, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα


ΣΕΛ.  12
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστικά, αταλάντευτα, ταξικά για το δίκιο και τις ανάγκες των εργαζομένων

ΣΕΛ.  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ