Τετάρτη 3 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γνωμάτευση

Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναλύει τις «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό: «Το Γραφείο θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας, ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά της. Τονίζεται πως η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% βρίσκεται οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας, αν δεν τις ξεπερνάει. Από αυτό θα εξαρτηθεί το κατά πόσο η οικονομία θα επιτύχει έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2024». Η «γνωμάτευση» αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου φτιάχτηκε ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό: Για να αποφασίζει αυξήσεις (ή και μειώσεις) στον κατώτατο μισθό, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων και τις «αντοχές της οικονομίας», που είναι κόντρα στις λαϊκές ανάγκες. Δεν διστάζουν μάλιστα να φορτώσουν τους εργαζόμενους με ...ενοχές, ότι πήραν τάχα μεγάλες αυξήσεις, που βάζουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη! Με 1 ευρώ αύξηση τη μέρα στον κατώτατο μισθό θα πέσει έξω η οικονομία! Οπότε, καλύτερα να συνεχίσουν να πέφτουν έξω τα λαϊκά νοικοκυριά με τους μισθούς πείνας, που τελειώνουν στις 15 κάθε μήνα. Καμία ανάσα δεν μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους το αντεργατικό πλαίσιο, που θωρακίζουν με τους νόμους τους οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Μόνη διέξοδος είναι να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική, διεκδικώντας Συλλογικές Συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις, παλεύοντας να καταργήσουν τους αντεργατικούς νόμους και το άθλιο σύστημα του κέρδους, που τους επιβάλλει.

Χορηγός

Από 1η Απρίλη η χρήση κάνναβης «για ψυχαγωγικούς σκοπούς», δηλαδή για να μαστουρώνουν οι νέες και οι νέοι, είναι νόμιμη στη Γερμανία. Για να γιορτάσουν μάλιστα την εφαρμογή του νέου νόμου, εκατοντάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βερολίνου με ένα τσιγαριλίκι στο χέρι, αποθεώνοντας το «δικαίωμά» τους στη μαστούρα. Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, σε συνεργασία με τους Πράσινους, δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ. Στις προειδοποιήσεις μέρους της επιστημονικής κοινότητας ότι αυτό θα συντελέσει στη διαφήμιση και στην αύξηση της χρήσης, με επιπτώσεις στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων και βέβαια με κοινωνικές συνέπειες, η κυβέρνηση απάντησε ότι στόχος της είναι να πατάξει τη «μαύρη αγορά» της κάνναβης, ενώ ικανοποιεί ταυτόχρονα το αίτημα οργανώσεων που είναι υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης των ναρκωτικών. Ο ατομικός δικαιωματισμός με κρατική «ομπρέλα» στα καλύτερά του! Το κράτος γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της χρήσης ναρκωτικών, εξασφαλίζοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Από τη μια, μετατρέπει σε νόμιμη μπίζνα τα ναρκωτικά, δίνοντας υπόσταση σε σκοτεινά κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, με δισ. ευρώ τζίρους. Και από την άλλη, σε συνθήκες επερχόμενης οικονομικής κρίσης και πολεμικής προπαρασκευής, παίρνει υπό την αιγίδα της τη ναρκωκουλτούρα, ενδεδυμένη με τον μανδύα του «προοδευτισμού», προωθώντας μια άκρως αντιδραστική και επικίνδυνη απόφαση όπως είναι η νομιμοποίηση της χρήσης.

Εγκληματική

«Τα 3/4 των ογκολογικών φαρμάκων δεν θα έπρεπε να έχουν συνταγογραφηθεί». Η αθλιότητα αυτή που ξεστόμισε ο υπουργός Υγείας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά «κόφτη» και στη φαρμακευτική περίθαλψη για το πιο ευάλωτο τμήμα των ασθενών, δηλαδή των καρκινοπαθών, δικαιολογημένα προκαλεί οργή. «Οδηγός» της σκέψης του υπουργού δεν είναι άλλος από το «κόστος» των αναγκαίων θεραπειών, δηλαδή από το «κόστος» της Υγείας που πρέπει να «εξορθολογιστεί» ώστε να εξοικονομούνται πόροι, που ως γνωστόν ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό καρκινοπαθής στην Κρήτη έβαλε τέλος στη ζωή του, μέσα στην απελπισία του, αφού από τη μία δεν έβρισκε το αναγκαίο φάρμακο και από την άλλη καθυστερούσαν οι ζωτικές γι' αυτόν εξετάσεις. Και ενώ τότε ο ίδιος ο υπουργός διαβεβαίωνε ότι κάθε φάρμακο θα είναι διαθέσιμο, τώρα προαναγγέλλει νέες «κρησάρες», που αναπόφευκτα θα προσθέσουν μεγαλύτερη απόγνωση στους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Μιλάμε δηλαδή για πολιτική τσακίσματος των πιο στοιχειωδών αναγκών του λαού, που όσες περικοκλάδες κι αν βάζει η κυβέρνηση, παραμένει εγκληματική.

Ετοιμότητα

Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έλεγε χτες στον ΣΚΑΪ για την πυρκαγιά στα Πιέρια Ορη ότι βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου στην πλαγιά του βουνού η φωτιά συνυπάρχει με χιόνι, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, στη Λιβαδειά, η θερμοκρασία θυμίζει καλοκαίρι. Τα έλεγε όλα αυτά για να καταλήξει ότι «η κλιματική αλλαγή» βάζει και φέτος δύσκολα στον κρατικό μηχανισμό, φτιάχνοντας από τώρα άλλοθι για όσα έχουν να δουν τα μάτια μας τους επόμενους μήνες. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε ξανά για την ετοιμότητα του κράτους να αναμετρηθεί με τις φλόγες, αλλά στο πρώτο «crash test», στην Πιερία, η φωτιά καίει για τέταρτη μέρα και κοντεύει να φτάσει στην Κοζάνη! Οπότε τι άλλο μπορεί να φταίει εκτός από την «κλιματική αλλαγή»;Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ