Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ΗΠΑ σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Οικοδομούμε «θετική ατζέντα», τονίζει η Ουάσιγκτον

Επίσημες επαφές στις ΗΠΑ θα έχει σήμερα και αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Χακάν Φιντάν, που θα συναντηθεί με τον εκεί ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας - ΗΠΑ.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ενόψει της συνεδρίασης του Μηχανισμού ότι «μαζί οικοδομούμε μια θετική στρατηγική ατζέντα για να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους. Πρέπει πραγματικά να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμασταν πολύ σκληρά για αρκετό καιρό». Με φόντο και την πρόσφατη έγκριση (και από το Κογκρέσο) της πώλησης 40 νέων F-16 που εδώ και καιρό ζητούσε η Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «είναι καιρός να αναζωογονήσουμε αυτήν τη σχέση και να προσδιορίσουμε τους τομείς στους οποίους μπορούμε να έχουμε μελλοντικές σχέσεις». Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε μέρη όπως η Αφρική, η Κεντρική Ασία, για να επιτύχουμε την απαραίτητη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε την επιρροή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τις ρωσικές δραστηριότητες». Τέλος, είπε ότι ο «Μηχανισμός» μπορεί να ανοίξει τον δρόμο και για την αντιμετώπιση διαφωνιών που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου του πεδίου της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» (βλ. Συρία).

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διαστάσεων που αποκτούν οι εξελίξεις με επίκεντρο τη νέα σφαγή στη Γάζα είναι οι... ενστάσεις που διατύπωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, επειδή η Κύπρος αξιοποιείται για τη στήριξη του Ισραήλ.

Μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας - Αραβικού Συνδέσμου, στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, ο Φιντάν είπε ότι «θα πρέπει να προσέχουμε τους λύκους με προβιά προβάτου» και σημείωσε: «Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει μετατραπεί σε βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Αυτό το νησί συνεχίζει να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό πίσω από την ονομασία "ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας". Και σε τέτοιες χώρες πρέπει να δώσουμε προσοχή. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε την εφαρμογή της απόφασής μας να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εποικοδομητικές επαφές» στις Βρυξέλλες(2024-05-17 00:00:00.0)
Συγκρότησαν Επιτροπές συνεργασίας και κατά της τρομοκρατίας(2024-03-16 00:00:00.0)
Συνάντηση για «κοινή αντίληψη κατά της τρομοκρατίας»(2024-03-15 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία του Τούρκου ΥΠΕΞ(2024-01-31 00:00:00.0)
Σχέδια και «πιθανοί συνδυασμοί» για την «επόμενη μέρα» της κατοχής(2023-11-04 00:00:00.0)
Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν για τη στήριξη του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου(2023-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ