Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Στο Ισραήλ ο Μπάιντεν για τη στήριξη του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου

Ακυρώθηκε η 4μερής Σύνοδος Κορυφής στην Ιορδανία μετά το χθεσινό μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, στο Ισραήλ φτάνει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Copyright 2023 The Associated

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, στο Ισραήλ φτάνει σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Με το χθεσινοβραδινό μακελειό με τις εκατόμβες νεκρών από το ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο της Γάζας να ρίχνει βαριά σκιά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να βρεθεί στο Ισραήλ για μπαράζ επαφών, με την Ουάσιγκτον να θέτει στην πρώτη γραμμή την υποστήριξή της στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου.

Καθόλου τυχαία, η προχθεσινή νέα επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ εστίασε ιδιαίτερα στις προετοιμασίες της επόμενης φάσης όξυνσης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως και στην προετοιμασία για το ενδεχόμενο διάχυσης του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας, ωστόσο, τα επιτελεία ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναγκάζονται να αξιολογήσουν επιπλέον τα νέα δεδομένα και τους τρόπους διαχείρισης της έκρηξης της λαϊκής οργής στις αραβικές χώρες.

Ο Μπάιντεν προγραμματίζεται να μείνει στο Ισραήλ πέντε ώρες. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και με άλλα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, εκφράζοντάς τους «σιδερένια» υποστήριξη.

Η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» αναφέρει ότι το Ισραήλ ζητά από τις ΗΠΑ στρατιωτική βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων, ένα αίτημα που ενδεχομένως θα κατατεθεί επίσημα στην αυριανή συνάντηση.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν προγραμματιζόταν να μεταβεί στο Αμμάν της Ιορδανίας, για να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής με οικοδεσπότη τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.

Αρχικά η Σύνοδος ήταν τετραμερής, με τη συμμετοχή επίσης των Προέδρων της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. Ωστόσο, το μακελειό στο νοσοκομείο στη Γάζα έκανε τον Αμπάς να ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, αργά χθες βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας ανακοίνωσε την ακύρωση της 4μερούς συνόδου.

Στη διάσκεψη του Αμμάν η αρχική ατζέντα προέβλεπε συζητήσεις για τις «επικίνδυνες» επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα, τις συνθήκες για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» και τις δυνατότητες διερεύνησης μίας «πολιτικής λύσης» στο Παλαιστινιακό, ενόψει και της Συνόδου που ετοιμάζει το Σάββατο για το ζήτημα η Αίγυπτος.

Αντιδράσεις για εκτοπισμό Παλαιστινίων στο Σινά

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκτοπισμού Παλαιστίνιων προσφύγων στη Χερσόνησο του Σινά (τα οποία προωθεί παρασκηνιακά το Ισραήλ), σθεναρή αντίθεση εκφράζουν η Αίγυπτος και η Ιορδανία, διαμηνύοντας πως «δεν επιθυμούν και δεν αντέχουν» και Παλαιστίνιους πρόσφυγες στο έδαφός του.

Η Αίγυπτος επικαλείται το ότι από την περασμένη άνοιξη φιλοξενεί στο έδαφός της πλήθος Σουδανούς πρόσφυγες, η δε Ιορδανία, πέρα από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχει εδώ και δεκαετίες, φιλοξενεί και πρόσφυγες από τη Συρία.

Παράλληλα, χθες στο Ριάντ, μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται «ο διά της βίας εκτοπισμός Παλαιστινίων». Ζητήθηκαν επίσης άμεση εκεχειρία στη Γάζα και άρση του εμπάργκο που έχει επιβάλει το Ισραήλ εδώ και 16 χρόνια.

Στο χείλος της αβύσσου...

Την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας και του κινδύνου επέκτασης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή ανέδειξαν ως κοινούς στόχους χθες, κατά τη συνάντησή τους στο Αμμάν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', την ώρα που η ΕΕ στηρίζει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων, στο όνομα του «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

Ο Σολτς προειδοποίησε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη διένεξη, ενώ ο Ιορδανός μονάρχης περιέγραψε ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε προσπάθεια να προωθηθούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες σε Ιορδανία και Αίγυπτο.

Μετά τη συνάντησή του στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι συζήτησε τρόπους να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Το ίδιο θέμα ανέφερε πως θα συζητούσε αργότερα χθες το βράδυ και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας είχε συμφωνήσει νωρίτερα χθες και ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', προειδοποιώντας ότι ολόκληρη η περιοχή «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ένας νέος κύκλος βίας θα μας οδηγήσει στην άβυσσο». Μακροπρόθεσμα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Στο Κάιρο αναμένεται αύριο στο μεταξύ από την Κίνα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, για συνομιλίες γύρω από την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οποία μπλοκάρει το Ισραήλ, μη επιτρέποντας την είσοδό της από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα.

Νέες ιρανικές προειδοποιήσεις

Ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει» «τις δυνάμεις της αντίστασης» αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόσθεσε πως ο κόσμος γίνεται «μάρτυρας της γενοκτονίας των Παλαιστινίων στη Γάζα από το σιωνιστικό καθεστώς».

Ο Χαμενεΐ αναφερόταν στον «άξονα της αντίστασης», όπως αποκαλούνται χώρες και οργανώσεις που είναι εχθρικές προς το Ισραήλ και έχουν συνεργασία με την Τεχεράνη, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν με τις οποίες προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «προληπτικής δράσης του άξονα της αντίστασης» εναντίον του Ισραήλ «τις επόμενες ώρες».

Οι εξελίξεις στη Γάζα στη συνάντηση Πούτιν - Σι

Από το Πεκίνο, όπου βρέθηκε χθες, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν μεταξύ άλλων και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ μετέφερε την τοποθέτηση του Πούτιν ότι η Μόσχα θέλει να βοηθήσει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς συζήτησε την κρίση με μια σειρά σημαντικών ηγετών, όπως εκείνοι σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία. Επανέλαβε δε τη θέση της Μόσχας ότι η έκρηξη της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους συνιστά αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Πάντως ο Πούτιν ακόμα δεν έχει κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Μερικές ώρες νωρίτερα είχε απορριφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, που καλούσε σε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Χθες μετά τα μεσάνυχτα αναμενόταν να τεθεί προς συζήτηση το βραζιλιάνικο σχέδιο ψηφίσματος, που επιπλέον καταδικάζει έντονα ως «τρομοκρατικές» τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Τουρκικά παζάρια για ρόλο «εγγυητή» στο Παλαιστινιακό

Η Τουρκία συνομιλεί με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ξένων ομήρων, πολιτών και παιδιών, δήλωσε χθες από τη Βηρυτό του Λιβάνου, προτού μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα «η διεθνής κοινότητα να κάνει ένα σοβαρό βήμα προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ» και έφερε στο τραπέζι πρόταση «ειρηνευτική» με τη συμμετοχή χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε ρόλο «εγγυητών». Δεν έκρυψε ότι η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε «ευκαιρία για ειρήνη», υποστηρίζοντας πως «κυκλοφορούν» κάποιες σχετικές απόψεις.

Ερωτηθείς για το καθεστώς «εγγυητή» εκ μέρους των δύο πλευρών, ο Φιντάν δήλωσε ότι προτείνεται οι χώρες που θα είναι εγγυήτριες για την παλαιστινιακή πλευρά να είναι από την περιοχή. Οπως είπε, «αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία. Αλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυητές για το Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ