Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχεδόν 60 όμιλοι πολεμικής βιομηχανίας σχεδιάζουν να παράγουν όπλα στην Ουκρανία

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο για την περίοδο 2024 - 2027

Από την υπογραφή συμφωνίας στα τέλη Αυγούστου ανάμεσα στο Κίεβο και την πολεμική βιομηχανία «BAE Systems»
Από την υπογραφή συμφωνίας στα τέλη Αυγούστου ανάμεσα στο Κίεβο και την πολεμική βιομηχανία «BAE Systems»
Προχωρούν τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για μακροπρόθεσμο εξοπλισμό της Ουκρανίας κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος αλλά και συνολικά για τον συσχετισμό δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Οπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, 59 όμιλοι από 23 χώρες «έχουν ήδη ενταχθεί στη συμμαχία των αμυντικών βιομηχανιών» που «θα παράγουν τα απαραίτητα όπλα από κοινού με την Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο το πρώτο διεθνές φόρουμ πολεμικών βιομηχανιών με στόχο την έναρξη παραγωγής όπλων στην Ουκρανία, στο οποίο - όπως είχε δηλώσει τότε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι - εκπροσωπήθηκαν περισσότερες από 30 χώρες και 252 όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας.

Ο Ζελένσκι είχε υποσχεθεί τότε ένα «ειδικό οικονομικό καθεστώς» για τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται να συσταθεί «ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα» με στόχο την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως «με τα έσοδα από τις πωλήσεις κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».

Το ζήτημα της εγκατάστασης «αμυντικών» βιομηχανιών στην Ουκρανία είχε συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβρη, ενώ ήδη «δυτικοί» όμιλοι της πολεμικής βιομηχανίας έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά της παραγωγής τους στην Ουκρανία.

Παράλληλα, χθες το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον μακροπρόθεσμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2024 - 2027.

Ο ειδικός μηχανισμός στήριξης που πρότεινε τον περασμένο Ιούνη η Κομισιόν προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους έως 50 δισ. ευρώ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν «να ενισχυθεί η δημοκρατική λογοδοσία στο πλαίσιο του μηχανισμού», ενώ καλούν την Ουκρανία «να διαφυλάξει τον πολυκομματικό χαρακτήρα του δημοκρατικού της πολιτεύματος και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ».

Το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη να εγκριθεί επειγόντως ο μηχανισμός, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021 - 2027), ο οποίος έχει ήδη εξαντληθεί σε σημαντικό βαθμό, και να ενσωματωθεί το πακέτο στήριξης για την Ουκρανία στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2024.

Από τα βασικά αιτήματα των ευρωβουλευτών είναι να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, όπως και να υπάρχει «διαφάνεια» στην αξιοποίηση των κονδυλίων από το Κίεβο.

Πούτιν και Ορμπαν συναντήθηκαν στο Πεκίνο

Στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Ουγγαρίας επικεντρώθηκαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, που βρίσκονται στο Πεκίνο για το διεθνές φόρουμ της κινεζικής πρωτοβουλίας «Belt and Road» (BRI).

Η Ουγγαρία - μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - δεν ήθελε ποτέ να εναντιωθεί στη Ρωσία, αντίθετα ήθελε να σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, επεσήμανε ο Ορμπαν. Να σημειωθεί ότι η Βουδαπέστη δεν έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, δεν επιτρέπει το πέρασμα στρατιωτικής βοήθειας μέσω ουγγρικού εδάφους και αντιτίθεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Ορμπαν είπε στον Πούτιν ότι η Ουγγαρία προσπαθεί να «σώσει» τις διμερείς επαφές εν μέσω ευρύτερων διεθνών εντάσεων, ενώ από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη Μόσχα και Βουδαπέστη να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω αύξησης του μεταξύ τους εμπορικού τζίρου.

«Πέρυσι η εμπορική και οικονομική συνεργασία παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη, κατά περισσότερο από 80%. Δυστυχώς, φέτος το πρώτο επτάμηνο παρατηρήσαμε πτώση κατά 35%», ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Ορμπαν είπε ακόμα ότι η Ουγγαρία ενδιαφέρεται να διατηρήσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και στον οικονομικό τομέα, και οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την ουγγρο-ρωσική συνεργασία σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια». Επανέλαβε δε την πρόθεση της Ουγγαρίας να συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα, επαίνεσε τη «Rosatom» ως αξιόπιστο εταίρο και ευχαρίστησε την «Gazprom» για τη συνεργασία της.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ειρήνη με διπλωματικά μέσα. «Είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», για «να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων, οι κυρώσεις και οι μάχες», σημείωσε.

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος 9 φυσικών προσώπων και 6 τηλεοπτικών σταθμών στη Μολδαβία προχώρησε χθες ο Καναδάς, λόγω σχέσεων με τη Ρωσία και υποστήριξης της εισβολής της στην Ουκρανία. Ενόψει των εκλογών στη χώρα, έχουν ενταθεί οι διώξεις «φιλορωσικών» κομμάτων και επιχειρηματιών. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επιχειρηματίες που συνδέονται με Ρώσους «ολιγάρχες».

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις δοκιμές πυρηνικών

Η Κρατική Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε χθες την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Η ανάκληση υιοθετήθηκε ομόφωνα, με 412 ψήφους.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Β. Βολόντιν, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Μόσχα μέσω των Ηνωμένων Εθνών να μην άρει την επικύρωση της Συνθήκης. Οι ΗΠΑ, ενώ έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, δεν την έχουν επικυρώσει.

Η Ρωσία ανακαλεί τη Συνθήκη εξαιτίας της «ανεύθυνης στάσης των ΗΠΑ στην παγκόσμια ασφάλεια», είπε ο Βολόντιν και πρόσθεσε:

«Η ψήφος μας είναι απάντηση στο State Department. Και το τι θα κάνουμε στη συνέχεια, αν θα παραμείνουμε συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη ή όχι, δεν θα τους το πούμε. Πρέπει να σκεφτούμε την παγκόσμια ασφάλεια, την ασφάλεια των πολιτών μας, και να ενεργήσουμε προς το συμφέρον τους».

Ο Πούτιν, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να ανακαλέσει την επικύρωση της Συνθήκης του 1996 για να «εξισορροπήσει» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, έχει αποφύγει να πει με σαφήνεια αν η Ρωσία θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Αιχμές κατά της Κίνας για τη ζημιά στον αγωγό «Balticconnector»

Ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου «Balticconnector» προκλήθηκε από μια «εξωτερική δύναμη», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Φινλανδίας, ωστόσο η χώρα «δεν θα ρίξει την ευθύνη για το περιστατικό μέχρι να έχει στοιχεία». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ζημιά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσκεμμένης δολιοφθοράς.

Η λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού «Balticconnector» μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας έχει ανασταλεί από τις 8 Οκτωβρίου, λόγω υποψίας διαρροής, ενώ παράλληλα ερευνάται ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο στα χωρικά ύδατα της Εσθονίας.

Ενδεικτικό της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης πάντως είναι δημοσίευμα της εσθονικής «Postimees», σύμφωνα με το οποίο ένα κινεζικό πλοίο βρισκόταν κοντά στον αγωγό «Balticconnector» τη στιγμή όπου ο αγωγός υπέστη ζημιές.

«Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Marine Traffic, υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων σε πραγματικό χρόνο, το "Newnew Polar Bear", πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το οποίο ανήκει στην Κίνα αλλά πλέει υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, ήταν κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου όταν συνέβη το περιστατικό», το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτώβρη, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πλοίο άρχισε να επιβραδύνει όταν πλησίαζε τον «Balticconnector».

Το «Postimees» ισχυρίζεται ότι η εσθονική κυβέρνηση αντέδρασε ήπια λόγω απροθυμίας του Ταλίν να χαλάσει τις σχέσεις του με το Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ