Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης θα διαπραγματευτούν για σχηματισμό κυβέρνησης

Τη δυσκολία που θα έχει το μέχρι σήμερα κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να σχηματίσει κυβέρνηση στην Πολωνία επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ενώ ο «φιλελεύθερος» Συνασπισμός Πολιτών (KO) του Ντ. Τουσκ, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς το να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 100% των ψηφισάντων (χωρίς να αναφέρονται έδρες), το PiS συγκέντρωσε το 35,38% των ψήφων και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο KO με ποσοστό 30,70%.

Το «κεντροδεξιό» κόμμα Τρίτος Δρόμος ήρθε τρίτο με 14,4%, η Νέα Αριστερά συγκέντρωσε 8,61% και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία 7,16%.

Ο Συνασπισμός Πολιτών, ο Τρίτος Δρόμος και η Νέα Αριστερά έχουν δηλώσει έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, και ότι θα αρχίσουν συνομιλίες μόλις δημοσιοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα. Μια κυβέρνηση των εν λόγω κομμάτων θεωρείται ότι θα είναι πιο «φιλοευρωπαϊκή».

Ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρ. Ντούντα, σύμμαχος του PiS, είχε δηλώσει πριν τις εκλογές ότι θα έδινε την πρώτη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο κόμμα που θα κέρδιζε τις εκλογές, όμως το PiS θα δυσκολευτεί να βρει συμμάχους. Μαζί με τη Συνομοσπονδία, που θεωρείται πιθανός εταίρος, δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των 460 εδρών.

Ο Ντ. Τουσκ απηύθυνε «έντονη έκκληση προς τον Πρόεδρο» για «ενεργητικές και ταχείες αποφάσεις».

Ο Συνασπισμός Πολιτών και οι σύμμαχοί του αναμένεται επίσης να κερδίσουν σαφή πλειοψηφία στην 100μελή Γερουσία, για την οποία τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν κοινούς υποψηφίους.

Στο μεταξύ, η Μόσχα εκτιμά ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία μπροστά στην προοπτική μιας πιο «φιλοευρωπαϊκής» κυβέρνησης Τουσκ.

«Προσώρας είναι απίθανο, γιατί δεν υπάρχει καμία μερίδα του πολωνικού κατεστημένου η οποία να έχει αναφερθεί, είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα, στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ