Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εντολές τους

Το φιρμάνι βγήκε. Η Κομισιόν δεν κρύβει λόγια. Οι εντολές που έφυγαν προχτές από τις Βρυξέλλες -- και έχουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης -- δε χωράνε καμιά παρερμηνεία. Το Διευθυντήριο των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, το επιτελείο της αντεργατικής και αντιδραστικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, διατάσσει.

ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ: Να επιταχυνθεί η αντιασφαλιστική ανατροπή και να κλείσει μέσα στο 2002. Πρόσχημα η «γήρανση» του πληθυσμού και στόχος να αποφευχτούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες. Το συμπέρασμα είναι καθαρό: Για την Κομισιόν και την κυβέρνηση, το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρείται κόστος, που πρέπει να υποταχτεί στη δημοσιονομική μέγκενη και στην ΟΝΕ. Αρα περικοπές στις συντάξεις, στις παροχές, στις επιχορηγήσεις, νέα ληστεία στα αποθεματικά των Ταμείων.

ΕΝΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Να ενθαρρυνθούν οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στην εργασία. Αρα, αύξηση των ορίων ηλικίας, μέχρι και τα 67 χρόνια. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της δυνατότητας για πλήρη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια.

ΕΝΤΟΛΗ ΤΡΙΤΗ: Να προωθηθεί η προσαρμογή των μισθολογικών συστημάτων ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται καλύτερα στις διαφορές της παραγωγικότητας και στις τοπικές ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ατομικές συμβάσεις και αμοιβές, χτύπημα των συνδικάτων και κάθε μορφής συλλογικής δράσης και εκπροσώπησης.

ΕΝΤΟΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Να συνεχιστεί η ελάφρυνση των εργοδοτών από τις λεγόμενες εισφορές τους στην εργασία. Που σημαίνει επιπλέον ενίσχυση της κερδοφορίας, αφαίρεση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Παραπέρα «άνοιγμα» της οικονομίας στους νόμους της αγοράς και νέες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις. Νέες ιδιωτικοποιήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η έκθεση της Κομισιόν δίνει το σινιάλο για μια καινούρια ληστρική έφοδο του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων τους. Με αυτές τις εντολές στη φαρέτρα της η κυβέρνηση προχωρά. Τα προπαγανδιστικά φληναφήματα για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δε θίγει αλλά δήθεν ωφελεί τους εργαζόμενους, για δήθεν γενναία οικονομική ενίσχυση του συστήματος, είναι το προπέτασμα καπνού για να περάσει ο αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας. Είναι η «επικοινωνιακή» απόχη που επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους.

Και εδώ, βέβαια, δεν ισχύει ο ισχυρισμός η «κακή Κομισιόν» και η «καλή κυβέρνηση». Και οι δύο για τους ίδιους στόχους πασχίζουν. Στην ίδια πλευρά του χαρακώματος -- του εργοδοτικού -- έχουν ταχθεί. Στην ίδια πλευρά έχουν ταχθεί και όσοι από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος τούς σιγοντάρουν, τους στηρίζουν, είναι τα «μισθωμένα παπαγαλάκια» τους μέσα στην εργατική τάξη.

Να γιατί οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται και άλλες αποδείξεις. Δεν έχουν άλλες επιλογές. Ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι να ενισχύσουν το δικό τους χαράκωμα. Να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο μέσα στο εργατικό κίνημα. Να στηριχτούν πάνω του και να τον στηρίξουν με νέες δυνάμεις. Μια πρώτη μάχη, την Πρωτομαγιά, στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. Να πυκνώσουν τις γραμμές της ταξικής πάλης, της αντίστασης και της αντεπίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ