Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σε εφαρμογή το ελληνικό σχέδιο

Μέσα στο 2002 θα μπει σε εφαρμογή το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και από την 1η του Ιούλη θα αρχίσουν να κατατίθενται στο ΥΠΕΘΟ οι αιτήσεις για τα επενδυτικά προγράμματα. Μάλιστα, μέσα στο Μάη και στον Ιούνη αναμένεται να υπογραφούν και τα σχετικά διμερή σύμφωνα αναπτυξιακής συνεργασίας με Γιουγκοσλαβία και Αλβανία. Αυτά ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χτες για την πρώτη ενημερωτική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του σχεδίου.

Η πρώτη συμφωνία θα είναι έτοιμη τη Δευτέρα και θα αποσταλεί στο Βελιγράδι, προκειμένου στη συνέχεια, στις 8 ή 9 του Μάη, με τη μετάβαση εκεί του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ να προχωρήσει και η υπογραφή. Ετοιμο είναι και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την Αλβανία, το οποίο πιθανά θα υπογραφεί μέχρι τις 24 του Ιούνη. Το ελληνικό πρόγραμμα συνολικά έχει οριστεί στα 550 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα δοθούν: Αλβανία 50 εκατ. ευρώ, Βουλγαρία 54 εκατ. ευρώ, Σερβία - Μαυροβούνιο 180 εκατ. ευρώ, Κόσσοβο 73 εκατ. ευρώ, ΠΓΔΜ 75 εκατ. ευρώ, Ρουμανία 70 εκατ. ευρώ, Βοσνία Ερζεγοβίνη 30 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο αυτή τη στιγμή, σε ό,τι αφορά στις αρμοδιότητές του, είπε ο Α. Λοβέρδος, «είναι το υπουργείο που ασχολείται με τους Ελληνες εξαγωγείς και τους Ελληνες επενδυτές. Οπως επίσης με την τύχη των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα». Διευκρίνισε λοιπόν το αυτονόητο. Οτι δηλαδή και το σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ντόπιων κεφαλαιούχων και να διευκολύνει το πλιάτσικο στα Βαλκάνια.

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως η ελληνική πλευρά «δε θα αφήσει απ' έξω ποτέ τα θέματα της λειτουργίας και της οικοδόμησης των δημοκρατικών θεσμών» στις βαλκανικές χώρες. Την παρέμβαση, με άλλα λόγια, στη διαμόρφωση και των πολιτικών εξελίξεων.

Παρουσιάζοντας, λοιπόν, τα έργα που θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να προωθηθούν, είπε πως «είναι αυτά που η ΕΕ έχει συμβουλεύσει τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, υπογράφοντας με αυτούς τα σύμφωνα της σύνδεσής τους. Δηλαδή βασικοί τομείς από τους οποίους εξαρτάται η λειτουργία και η ανάπτυξη ενός κράτους. Στην ΤΑ, την κεντρική διοίκηση, το πολίτευμα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την οικονομική ανάπτυξη, τις υποδομές και την ενέργεια». Το 20% από τα 550 εκατ. ευρώ θα περάσει μέσα από συγχρηματοδοτήσεις επενδυτικών έργων μέσω του αναπτυξιακού νόμου του ΥΠΕΘΟ. Αυτό απευθύνεται μόνο σε ιδιωτικές επενδύσεις. «Το υπόλοιπο 80% θα δοθεί στις κυβερνήσεις των επωφελούμενων χωρών και αυτές θα το μεταφέρουν στους εργολήπτες που θα αναλάβουν τα έργα και μπορεί να είναι και του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα. Εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα», είπε ο Α. Λοβέρδος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης του οικονομικού πακέτου, ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι αυτό δε θα γίνει διότι η Ελλάδα έχει αναλάβει υποχρεώσεις και στο Μεσανατολικό, και στο Αφγανιστάν. «Η Μέση Ανατολή είναι ένας χώρος που λόγω των πολέμων στα Βαλκάνια πήραμε το μάτι μας. Και πρέπει το μάτι μας να μείνει εκεί. Εκτελούνται προγράμματα στη Συρία (επιμόρφωσης υπαλλήλων, διαμόρφωσης ηλεκτρονικού πλαισίου του γραφείου του πρωθυπουργού), μιλάμε με την Τεχεράνη για ζητήματα εκπαίδευσης των δικαστών της».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ