Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ούτε βήμα πίσω, δικαίωση εδώ και τώρα, διαδήλωσαν με τα τρακτέρ τους

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σήμερα με τα τρακτέρ μέσα στην Καρδίτσα, τις επόμενες μέρες και στην Αθήνα: Αυτό ήταν το μήνυμα - απόφαση για ενίσχυση της πάλης που εξέπεμψε προς την κυβέρνηση το μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών του μπλόκου του Ε-65, το απόγευμα της Παρασκευής στην πόλη της Καρδίτσας, με συμμετοχή σωματείων εργαζομένων και συλλόγων επαγγελματιών της περιοχής.

Αντίστοιχο συλλαλητήριο έγινε και στη Λάρισα, με τους αγρότες να σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματά τους, που περιλαμβάνουν και κάθοδο στην Αθήνα.

Δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν περίπου στις 6 μ.μ. από το μπλόκο και έφτασαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου οι αγρότες έριξαν συμβολικά άχυρο, στάρι και γάλα, κατακλύζοντας την πόλη, όπου για μία ακόμα φορά τους υποδέχθηκε πλήθος κόσμου για να εκφράσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη.

Από την είσοδο της πόλης έως την κεντρική πλατεία παντού τρακτέρ με σειρήνες δονούσαν την πόλη που στέκεται, χαιρετά και χειροκροτά. Συναντήθηκαν εκεί αγρότες, εργαζόμενοι, καταστηματάρχες που τις μέρες της πλημμύρας του «Ντάνιελ» βοήθησε ο ένας τον άλλον, έπιναν από το ίδιο μπουκάλι νερό για ώρες, μοιράστηκαν το ίδιο φαγητό, ξελάσπωσαν μαζί τα σπίτια και σήμερα μαζί μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια προβλήματα με το εισόδημα που δεν φτάνει, την ακρίβεια που σαρώνει.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
«Θέλουμε λύσεις και όχι κοροϊδία, τώρα η κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματά μας για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, για φτηνό ρεύμα με 7 ευρώ την κιλοβατώρα», λένε οι αγρότες ενόψει και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

Οι ολοκληρωτικές καταστροφές στην παραγωγή από τις πλημμύρες τούς έχουν αφήσει χωρίς εισόδημα, αλλά και πολλούς χωρίς σπίτι! «Πρέπει να πέσει το κόστος παραγωγής, να έχουμε φτηνά εφόδια και ζωοτροφές για να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα χωριά για μας και τα παιδιά», εξηγούν και ξεκαθαρίζουν ότι αλλιώς «δεν θα κάνουν πίσω!».

«Δεν μας φοβίζει ο αγώνας, είμαστε ήδη 16 μέρες στο κρύο, η κυβέρνηση να φοβάται», μας λέει ο Δημήτρης. Και ο Θανάσης αφοπλιστικά προσθέτει: «Για μας ο αγώνας είναι καθημερινός. Αγωνίζομαι από το πρωί που ξυπνάω έως ότου κοιμηθώ, για να τα φέρω βόλτα. Το ίδιο γίνεται εδώ, το ίδιο στη Λάρισα, στο ίδιο και στην Αθήνα, για αυτό ο κόσμος είναι μαζί μας».

«Να δώσουν λύσεις με βάση τις ανάγκες μας και όχι με βάση το δημοσιονομικό περιθώριο που σημαίνει χρήμα για εφοπλιστές και βιομηχάνους και όχι στους αγρότες», τόνισε ο Κ. Τζελλας, Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. «Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών διότι είναι και δικός μας αγώνας» ανέφεραν με τη σειρά τους εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, συλλόγων επαγγελματιών, υγειονομικών, εκπαιδευτικών και γυναικών που χαιρέτησαν στο συλλαλητήριο.

{ΛΑΡΙΣΑ}
{ΛΑΡΙΣΑ}
Στο μπλόκο του Ε-65 χτυπάει η καρδιά των αγροτών της Καρδίτσας, σε κάθε κιόσκι χωριών που έχει στηθεί και ποτίζει με δύναμη κάθε αγρότη, που όταν τον ρωτάς σου λέει πως είναι έτοιμος να οδηγήσει 13 και 14 ώρες το τρακτέρ του μέχρι τη Βουλή, στο Σύνταγμα, όπως έγινε και το 2016. Σίγουροι και αποφασισμένοι πως θα νικήσουν και θα ζήσουν.

Δεκάδες τα τρακτέρ και μέσα στη Λάρισα

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα έστειλε η συγκέντρωση που έγινε στη Λάρισα το απόγευμα της Παρασκευής.

Γύρω στις 6 το απόγευμα, δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από το Μπλόκο του Πλατύκαμπου με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία. Αφού διέσχισαν την πόλη, με κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, έφτασαν στην κεντρική πλατεία, όπου με δυνατά χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως «εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά», τους υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι αγρότες και εργαζόμενοι που βρίσκονταν ήδη εκεί. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμούς επιτροπές πλημμυροπαθών, φοιτητικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι συλλόγων αυτοαπασχολούμενων.

Στη συγκέντρωση δεν εκφράστηκε μόνο η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς. Στάλθηκε το μήνυμα του κοινού αγώνα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενώ όλοι τους πληρώνουν τις συνέπειες της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας.

{ΚΑΡΔΙΤΣΑ}
{ΚΑΡΔΙΤΣΑ}
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι πολλοί από τους αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα είναι και πλημμυροπαθείς, εκφράστηκε η ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στον συντονισμένο αγώνα του λαού της περιοχής, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, ώστε να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη.


{ΛΑΡΙΣΑ}
{ΛΑΡΙΣΑ}

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ