Παρασκευή 5 Γενάρη 2024 - Κυριακή 7 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις

Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για σταθερή δουλειά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του πετρελαίου στο Καζακστάν
Από τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στον κλάδο του πετρελαίου στο Καζακστάν
Απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβρη σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις στο δυτικό Καζακστάν, με τους απεργούς να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με σκληρή καταστολή από τις δικαστικές αρχές και την εργοδοσία.

Για ακόμη μια φορά οι εργάτες σε κοιτάσματα και υποδομές πετρελαιοπαραγωγής ξεσηκώνονται ενάντια στα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του κλάδου, που επιδείνωσε τους όρους εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους, χωρίς σταθερό και αξιοπρεπή μισθό, χωρίς σταθερή δουλειά και με κατάργηση κοινωνικών παροχών. Οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει επικίνδυνες και συχνά είναι τα εργατικά «ατυχήματα».

Από τις 11 Δεκέμβρη οι περίπου 500 εργαζόμενοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο «West Oil Software LLP» στο κοίτασμα Zhetybai, στην περιοχή Mangystau, απεργούν και διαδηλώνουν, ενώ εκδηλώνεται ένα συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους και κατοίκους των γύρω περιοχών.

Διεκδικούν την αναβάθμιση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, να ενταχθούν ως μόνιμοι εργαζόμενοι στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία KazMunaiGas και την καθιέρωση ενιαίου μισθολογικού συστήματος.

Παλιότερα η εταιρεία «West Oil Software» αποτελούσε μέρος της KazMunaiGas και στη συνέχεια - όπως και εκατοντάδες άλλες αντίστοιχες σε όλη τη χώρα - μετατράπηκε σε ιδιωτική εργολαβική εταιρεία που ανταγωνίζεται άλλους εργολάβους για να εξασφαλίσουν την παροχή υπηρεσιών για έναν χρόνο, με τους εργαζόμενους να μην έχουν σταθερή δουλειά, με μισθούς πείνας, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Αμεση ήταν η αντίδραση της εργοδοσίας και των κρατικών αρχών. Ηδη από τις 12 Δεκέμβρη, περιφερειακό δικαστήριο χαρακτήρισε την απεργία «παράνομη» και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο πεδίο Zhetybai, ενώ ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες απεργοί, κάτοικοι και εργάτες των γειτονικών επιχειρήσεων. Δεκάδες απεργοί απολύθηκαν ενώ ο εισαγγελέας της περιφέρειας Karakiyansky άσκησε ποινικές διώξεις «για συμμετοχή σε παράνομη απεργία» και «για υποκίνηση κοινωνικής διχόνοιας».

Τα αιτήματα των απεργών στηρίζονται από εκατοντάδες άλλους εργάτες που δουλεύουν σε αντίστοιχες «εργολαβικές εταιρείες» στον κλάδο της πετρελαιοπαραγωγής, η δε απεργία έχει μετατραπεί σε ορόσημο για όλη την περιοχή.

Στις 19 Δεκέμβρη εργαζόμενοι της «εργολαβικής εταιρείας» «Buzachi Opereting LTD» στην περιοχή Mangystau προχώρησαν σε απεργία με παρόμοια αιτήματα, ενώ οι εργαζόμενοι της εταιρείας παροχής υπηρεσιών «Munaispetssnab» στο Zhanaozen πραγματοποίησαν προειδοποιητική απεργία στις 23 Δεκέμβρη. Στις 30 Δεκέμβρη πήραν απόφαση να κάνουν κινητοποίηση στην Αστάνα και να ζητήσουν συνάντηση με την κυβέρνηση.

Αντίστοιχες απεργίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τα αποτελέσματά της είχαν πραγματοποιηθεί όλη την περασμένη χρονιά στο Καζακστάν, όπως η απεργία για αρκετούς μήνες των εργαζομένων της εταιρείας «Burgylau LLP», των εργαζομένων της εταιρείας «Berali Mangistau Company» κ.ά., αντιμετωπίζοντας καταστολή, συλλήψεις, τρομοκρατία.

Το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα απαγορεύονται τα συνδικάτα, οι απεργίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τα δικαστήρια παράνομες, απεργοί και συνδικαλιστές απολύονται στη συνέχεια. Τονίζει πως ο σημερινός αγώνας των εργαζομένων στην παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή Mangystau δεν είναι μόνο για υψηλότερους μισθούς, αλλά και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης, για το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και στην απεργία.

Το Καζακστάν αποκαθιστά τη «μνήμη» συνεργατών των ναζί

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του Καζακστάν ακολουθεί τον δρόμο των κρατών της Βαλτικής και της Ουκρανίας, αποκαθιστώντας συνεργάτες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέλη της Λεγεώνας του Τουρκεστάν της Βέρμαχτ και των μουσουλμανικών μονάδων SS που πολέμησαν εναντίον του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Κρατική Επιτροπή αποφάσισε την αποκατάσταση χιλιάδων εγκληματιών και συνεργατών των ναζί ως «θυμάτων του σταλινικού καθεστώτος».

Οπως σημειώνει το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν (ΣΚΚ), «το διάταγμα για τη σύσταση της Κρατικής Επιτροπής Αποκατάστασης είναι στην πραγματικότητα αντίγραφο του σχεδίου νόμου για την τελική αποκατάσταση στο γειτονικό Κιργιστάν που προετοιμάστηκε από το τοπικό Ιδρυμα Soros και το Open Government που χρηματοδοτείται από την USAID» (τη γνωστή κυβερνητική υπηρεσία «διεθνούς ανάπτυξης» των ΗΠΑ, που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα).

«Τον Οκτώβρη κυκλοφόρησε στο Καζακστάν μια εφτάτομη έκδοση της Ιστορίας του Καζακστάν, στην οποία η ΕΣΣΔ εμφανίζεται ως κράτος που διέπραξε γενοκτονία του λαού του Καζακστάν για 70 χρόνια», καταγγέλλει ακόμη το ΣΚΚ.

Εξάλλου, από το 2018, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, δεκάδες μνημεία του Λένιν και Σοβιετικών έχουν κατεδαφιστεί και δεκάδες χιλιάδες ονόματα πλατειών, λεωφόρων και οικισμών έχουν αντικατασταθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ