Χειρότερη κατάσταση από ό,τι βρήκε αφήνει πίσω του ο Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνοντας με «αποτυχία» την περιοδεία του και προκαλώντας οργισμένο αναβρασμό στον αραβικό κόσμο
Associated Press |
Κάθε τόσο μέσα από τα χαλάσματα προβάλει άλλο ένα δείγμα του φρικιαστικού έργου του ισραηλινού στρατού |
Οπως ήρθε, έτσι έφυγε. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εγκατέλειψε, χτες, τη Μέση Ανατολή χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα και έχοντας, απλώς, παράσχει την αναγκαία νομιμοποίηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαψεύδοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις.
«Η εκεχειρία δεν είναι ένας όρος που μπορεί να σχετιστεί με την παρούσα κατάσταση». Αυτό δήλωνε ο Κόλιν Πάουλ, μετά από την ολοκλήρωση και της τελευταίας συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα, που έριξε την αυλαία στην πολυδιαφημιζόμενη περιοδεία του. Τόνισε ότι «για εκεχειρία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε όταν τερματιστούν οι εισβολές και ολοκληρωθεί η ισραηλινή αποχώρηση». Δήλωσε ικανοποιημένος, επειδή «η ισραηλινή ηγεσία έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λίγων ημερών και διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθεί», αν και ο ίδιος «θα επιθυμούσε να είναι γρηγορότερη».
Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραμείνουν στην περιοχή για επαφές και με τις δύο πλευρές και εξέφρασε την «ανησυχία» του για το αδιέξοδο στη Βηθλεέμ και τις καταγγελίες για την Τζενίν, χωρίς να ντραπεί να υποστηρίξει ότι δε μετέβη «επειδή δεν προλάβαινε». Πάντως, δεν παρέλειψε να επιπλήξει και πάλι τον Γιάσερ Αραφάτ, επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζονται πλέον πράξεις κατά της τρομοκρατίας και ότι οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από την ολιγωρία του», καλώντας τον να «κάνει τη στρατηγική πολιτική της ειρήνης». Ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον μεσολαβητή Αντονι Ζίνι, στην περιοχή θα μεταβεί και ο διευθυντής της CIA, ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «θα επανέλθει, για να προωθήσει τα βήματα προόδου που θα έχουν επιτευχθεί».
Associated Press |
Αρωμα πάνω από τα υπολείμματα άταφου πτώματος στην Τζενίν για να γίνει ανεκτή η μυρωδιά |
«Εμείς δώσαμε στον Πάουελ χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και προτείναμε διεθνή διάσκεψη. Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έδωσε τίποτε», δήλωνε προκλητικά ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ντόρε Γκολντ. Ο ίδιος ο Σαρόν άφηνε να εννοηθεί ότι «υποχώρησε» όσον αφορά στην παρουσία του Γιάσερ Αραφάτ σε μια ενδεχόμενη διάσκεψη, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δε διοργανώνει ο ίδιος τη σύνοδο».
Ο Σαρόν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών «αφού δε θα αποτρέπουν τους Παλαιστινίους τρομοκράτες, αλλά θα εμποδίζουν τα ισραηλινά αντίποινα». Προθυμοποιήθηκε, όμως, να δεχτεί 10 παρατηρητές της CIA «κυρίως για τα σύνορα της Αιγύπτου με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων των Παλαιστινίων».
Associated Press |
Εκμεταλλεύονται τον χρόνο που επιτρέπεται η κυκλοφορία για να ψάξουν τους νεκρούς τους μέσα από τα χαλάσματα |
Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, χαρακτήρισε τη συνάντηση «ολοκληρωτική καταστροφή», ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν έρθει ο Πάουελ. Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται και δεν ξέρω πια αν υπάρχει καν Π. Αρχή». Ο επικεφαλής ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, κατηγορηματικότερος υπογράμμισε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ νομιμοποίησαν την ισραηλινή επίθεση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εχουμε δικαίωμα να αυτοαμυνθούμε. Ο Πάουελ δεν πέτυχε ούτε τα τανκς να απομακρύνει από το αρχηγείο του Αραφάτ. Οι Αραβες ας συνειδητοποιήσουν ότι για την Ουάσινγκτον μοναδικός ηγέτης εδώ είναι ο Σαρόν».
Οπως έγινε γνωστό, ανεπισήμως, ο Πάουελ άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στον Αραφάτ απειλώντας τον, ότι αν δεν ελέγξει άμεσα την τρομοκρατία, οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη χρηματική βοήθεια των 75 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγούν ετησίως από 1994. Φυσικά, ούτε λόγος έγινε για ανάλογη διακοπή των 5 δισ. δολαρίων που ετησίως χορηγούνται στο Ισραήλ, ούτε αναφορά στο ότι πλέον δεν υπάρχει αστυνομικός μηχανισμός στην παλαιστινιακή πλευρά.
Associated Press |
Κάποτε εδώ στο ίσωμα που άφησαν τα τανκς ήταν σπίτι και έμεναν άνθρωποι |
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δηλώνοντας «αδιάθετος» ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Παρά την προσπάθεια Πάουελ να διασκεδάσει την κατάσταση, αξιωματούχοι και αναλυτές υπογράμμιζαν ότι επρόκειτο για μια συνειδητή επιλογή του Μουμπάρακ. Ο Πάουελ αρκέστηκε σε συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Ιορδανό ομόλογό του. Λίγο αργότερα, το πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδιδε ότι ο Μουμπάρακ χαρακτήριζε «ανώφελη και παράλογη» τη διενέργεια συνόδου, εφόσον ο ισραηλινός στρατός δεν αποχωρεί.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι δήλωνε στο CNN ότι «δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση των Παλαιστινίων που ζουν στο Λίβανο κατά του Ισραήλ, γιατί ούτως ή άλλως έχουν δικαίωμα αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή». Οι ΥΠΕΞ Συρίας - Λιβάνου ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Βαρκελώνης, πρόταση που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, «καταπίνοντας» σιωπηλώς τον αποκλεισμό της ΕΕ από την πρόταση για Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός προεδρεύων της ΕΕ, Ζοζέ Πικέ εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως» χαρακτηρίζοντας «τεράστια επιτυχία» την περιοδεία Πάουελ που «σύντομα θα δείξει τα αποτελέσματα».