Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν «πραξικόπημα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, του οργανισμού που επιθεωρεί τα εργαστήρια, τα εργοστάσια και τα οπλοστάσια και εποπτεύει την εφαρμογή της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων, ο Βραζιλιάνος, διπλωμάτης καριέρας, Ζοζέ Μπουστάνι, θεωρείται από πολλούς αναλυτές και ειδικούς ως ένας άνθρωπος που έχει κάνει την τελευταία πενταετία περισσότερα πράγματα για την ειρήνη από οποιονδήποτε άλλον στον πλανήτη.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα του Βρετανικού Guardian, υπό τις οδηγίες του οι επιθεωρητές του έχουν εποπτεύσει την καταστροφή 2 εκατομμυρίων χημικών όπλων και τα δύο τρίτα των εγκαταστάσεων χημικών όπλων του κόσμου. Ο Μπουστάνι κατάφερε τα κράτη, που έχουν υπογράψει τη συνθήκη να αυξηθούν τα πέντε τελευταία χρόνια από 87 σε 145. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που τον Μάη του 2000, πριν ακόμη ολοκληρώσει την πρώτη του θητεία, επανεκλέχτηκε ομόφωνα για μια δεύτερη θητεία. Και ότι ο Κόλιν Πάουελ του έστειλε πέρυσι μια επιστολή για να τον ευχαριστήσει για το «εντυπωσιακό» του έργο.

Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν, τονίζει ο «Γκάρντιαν», αναφέροντας ότι ο άνθρωπος που όλοι συνέχαιραν για τις επιτυχίες του μετατράπηκε σε εχθρό του λαού. Τον περασμένο Γενάρη, χωρίς άλλη προειδοποίηση ή εξήγηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ανακαλέσει τον διπλωμάτη, επειδή δεν του αρέσει ο «τρόπος διαχείρισης» του οργανισμού, απαίτηση που αντίκειται ευθέως στη συνθήκη των χημικών όπλων, που ορίζει ότι ο γενικός διευθυντής δεν μπορεί να ζητήσει ή να δεχτεί οδηγίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η Βραζιλία απέρριψε το αίτημα των Αμερικανών. Η αμερικανική κυβέρνηση κατήγγειλε τότε τον Μπουστάνι για «κακοδιαχείριση», «προκατάληψη» και «ατυχείς πρωτοβουλίες», και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Εν συνεχεία, οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής προς το πρόσωπό του. Την έχασαν.

Και τότε έκαναν κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της διεθνούς διπλωματίας. Συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο των κρατών - μελών με θέμα την αποπομπή του γενικού διευθυντή. Η σύνοδος αρχίζει την Κυριακή. Και αυτή τη φορά, είναι πολύ πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν αυτό που θέλουν, αφού οι εκβιασμοί ειδικά προς την Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τον «Γκάρντιαν», είναι κάτι παραπάνω από ωμοί. Ανάλογη στάση μη στήριξης προς τον Μπουστάνι έχει επιδείξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εάν επιτύχει, θα είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος ενός διεθνούς οργανισμού αποπέμπεται με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια, κάθε άλλος διεθνής οργανισμός θα είναι ευάλωτος σε τέτοιες επεμβάσεις. Επιπλέον, θα αποκλειστεί με αυτόν τον τρόπο κάθε ειρηνική λύση για τα χημικά όπλα που διαθέτει το Ιράκ, και δε θα μείνει παρά η επιλογή του πολέμου. «Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί ισοδυναμεί με πραξικόπημα», λέει ο Μπουστάνι. «Χρησιμοποιούν τη δύναμή τους, για να τροποποιήσουν τη συνθήκη για να αποπέμψουν τον γενικό διευθυντή. Αν τα καταφέρουν, θα απειληθεί ευθέως η ανεξαρτησία όλων των διεθνών οργανισμών. Και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση κατά του Ιράκ» ισχυρίζεται ο Μπουστάνι. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που θέλει ο Τζορτζ Μπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει την έκθεση για τα χημικά στο Ιντλίμπ(2017-11-03 00:00:00.0)
«Συντονισμό» προτείνει ο Λαβρόφ(2015-09-12 00:00:00.0)
Ξεκίνησε η άκρως επικίνδυνη επιχείρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης(2014-07-04 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις με το πρόσχημα των χημικών όπλων και οι στρατοί σε επιφυλακή(2013-09-15 00:00:00.0)
Δρομολογημένες στη ρότα του ΝΑΤΟ(2007-03-02 00:00:00.0)
Φωνάζει ο κλέφτης....(2002-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ