Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ετοιμο» το Στρατηγείο του Βορρά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεπής ως προς την εκπλήρωση των διακηρύξεών της, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες, με τον πιο επίσημο τρόπο, αυτό που είχε αφήσει να διαφανεί ως πρόθεση: Να μεταφέρει τον πόλεμο και στη δική της επικράτεια. Τον πραγματικό, και όχι τον ψυχολογικό που διεξάγει χρόνια.

Χτες λοιπόν, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ρίτσαρντ Μάγιερς, ανακοίνωσαν την αναδιάρθρωση της δομής της κεντρικής αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, κατά κύριο λόγο οργανώνοντας ένα νέο στρατηγείο για την άμυνα του αμερικανικού εδάφους, σε απάντηση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου(!), τόνισαν χτες πηγές του Πενταγώνου.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναδιαρθρώσει και θα εξορθολογίσει ορισμένες πτυχές της στρατιωτικής διοίκησης και θα αντιμετωπίζουν καλύτερα τις προκλήσεις του 21ου αιώνα», τόνισε ο Ράμσφελντ. Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου τονίζουν πως οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός Στρατηγείου του Βορρά, που θα είναι υπεύθυνο για τη στρατιωτική αρωγή στις πολιτειακές αρχές για την άμυνα του εδάφους των ΗΠΑ.

Το νέο στρατηγείο αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στη χώρα, καθώς ο στρατός μέχρι σήμερα απαγορευόταν να συμμετέχει σε δραστηριότητες για τη διατήρηση της τάξης από το 1878, μετά την εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου. Η δημιουργία του νέου στρατηγείου υποδεικνύει ότι ο στρατός θα κληθεί να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, στην περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους τους με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ειδικά, εξόν από το συνδυασμό του με τις πολιτειακές αρχές, το Στρατηγείο του Βορρά θα είναι υπεύθυνο για την προστασία και των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ, δηλαδή μεγάλου μέρους του Ατλαντικού και κυρίως του Ειρηνικού Ωκεανού, εάν αναλογιστεί κανείς πού βρίσκεται η Χαβάη. Θα είναι υπεύθυνο για τον εναέριο χώρο ΗΠΑ και Καναδά, όπως ακριβώς συμβαίνει και μέχρι σήμερα. Το Στρατηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει την έδρα του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, θα εξακολουθήσει να έχει την υπευθυνότητα για την εκπαίδευση και τις ασκήσεις των στρατευμάτων, αλλά του αφαιρείται η αποστολή της άμυνας του Βόρειου Ατλαντικού, καθώς και ο ρόλος του της υποστήριξης των ομοσπονδιακών αρχών σε περίπτωση επίθεσης, περιλαμβανομένων και αυτών με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Αυτά τα αναλαμβάνει το Στρατηγείο του Βορρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ