Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τελεσίγραφο «εκούσιας παράδοσης» στη Χάγη...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τρεις μέρες προθεσμία προκειμένου να παραδοθούν εθελουσίως στις γιουγκοσλαβικές αρχές και κατόπιν σ' αυτές του Δικαστηρίου της Χάγης (με αντάλλαγμα την υπό όρους «ελευθερία» μέχρι την έναρξη της δίκης), έδωσε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε 23 Σέρβους και Σερβοβόσνιους πρώην αξιωματούχους, που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

«Εάν δεν παραδοθούν με τη θέλησή τους, τότε θα εφαρμοστεί η διαδικασία: σύλληψη, κράτηση και... μεταφορά στη Χάγη», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας, Βλάνταν Μπάτιτς.

Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το σημερινό πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τους πρώην ηγέτες των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς και στρατηγό ε.α. Ράτκο Μλάντιτς. Ο κατάλογος αναφέρει τα ονόματα των ακόλουθων πρώην αξιωματούχων:

Ντραγκόλιουμπ Οζντανιτς, πρώην διοικητής του στρατού επί ηγεσίας Μιλόσεβιτς. Νικόλα Σαϊνοβιτς, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Μιλόσεβιτς. Βέσελιν Σλζιβάνκανιν, πρώην ταγματάρχης που κατηγορείται πως συνδέεται με τις εκτελέσεις Βόσνιων και Κροατών στο Βούκοβαρ το 1991. Μιροσλαβ Ράντιτς και Μίλαν Μρκσιτς, κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ της Κροατίας. Μίλαν Μάρτιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας. Μίλαν Λούκιτς και Σρέντογε Λούκιτς για βιαιοπραγίες κατά Βόσνιων στο Βίσεγκραντ. Βλαντίμιρ Κοβάσεβιτς, Μίλαν Ζετς, Στόγιαν Ζουπλίγιανιν, Ράνκο Τσέσιτς, Σάβο Τόντοβιτς, Γκόικο Γιάνκοβιτς, Μίταρ Ράσεβιτς, Ράντοβαν Στάνκοβιτς, Ντράγκαν Ζελένοβιτς, Ζέλικο Μέακιτς, Μομτσίλο Γκρούμπαν και Βίνκο Παντούρεβιτς.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των 23 κατηγορούμενων από το δικαστήριο της Χάγης δε σημαίνει αυτόματα τη σύλληψη όλων αυτών, με δεδομένο το γεγονός πως οι γιουγκοσλαβικές αρχές αγνοούν τα ίχνη πολλών, με πρώτους τους Σερβοβόσνιους πρώην ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Οσο για τον νυν πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, Σέρβοι πολιτικοί παρατηρητές υποστήριζαν πως ενδεχομένως να υπάρξει εμπλοκή σε περίπτωση που δε θελήσει να παραδοθεί εθελουσίως, επειδή απολαμβάνει βουλευτική ασυλία...

Η αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας σ' αυτή την εξέλιξη ήταν, όπως αναμενόταν, οξύτατη. Ο Ζάρκο Ομπράντοβιτς, ανώτερο στέλεχος του κόμματος, αποκήρυξε τη μαύρη λίστα ως «μία σκανδαλώδη εκστρατεία κατά αθώων ανθρώπων». Η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επέκρινε τη λίστα αποκηρύσσοντας επιπλέον ως παράνομο και σαν «μέρος που αντικατοπτρίζει την ουσία του κακού» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στη λίστα θα έμπαινε και το όνομα ενός ακόμη κατηγορουμένου: του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, Βλάικο Στοϊλίκοβιτς, που αυτοπυροβολήθηκε έξω από το γιουγκοσλαβικό Κοινοβούλιο την ημέρα ψήφισης του νόμου «συνεργασίας» με το δικαστήριο της Χάγης (περασμένη Πέμπτη) και που κηδεύτηκε προχτές στη γενέτειρά του, το Ποζάρεβατς της Ανατολικής Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ