Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Αυξάνονται οι στρατιωτικές συμπλοκές

Μέρα με τη μέρα δυναμώνουν οι πιθανότητες διάχυσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή με ευθύνη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους. Είναι χαρακτηριστική η προκλητική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, που αναφερόμενος στην επικείμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα, δήλωσε πως οι ΗΠΑ «παρακολουθούν πολύ, πολύ στενά» την κατάσταση στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, τονίζοντας: «Ενας από τους λόγους που ο Πρόεδρος έστειλε έξτρα αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο είναι για να εξασφαλίσει πως στέλνουμε ισχυρό μήνυμα σε κάθε παράγοντα, συμπεριλαμβανομένου της Χεζμπολάχ, που ίσως θέλει να διευρύνει τη σύγκρουση: Πρέπει να μην το κάνουν. Παίρνουμε σοβαρά τα εθνικά συμφέροντά μας στην περιοχή».

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι απηύθυνε από τη μεριά του έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων που θα αποτρέψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ζήτησε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα «προτού φθάσει στον Λίβανο» και την ευρύτερη περιοχή.

Εως τώρα από τις συμπλοκές στα σύνορα με το Ισραήλ έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 29.000 Λιβανέζοι και έχουν σκοτωθεί 62, εκ των οποίων οι 48 μαχητές της Χεζμπολάχ, μέλη των «Ταξιαρχιών Αντίστασης» και παλαιστινιακών οργανώσεων και τέσσερις πολίτες.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση και στην πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας. Χτες δυνάμεις των Χούθι της Υεμένης έκαναν επίθεση με drone προς την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ που δεν προκάλεσε θύματα και ανακοινώνουν ότι θα εντείνουν τις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισραήλ, ώσπου να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί απαντούν με περισσότερα πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ταυτόχρονα εκεί έχουν αναπτυχθεί και ισχυρές αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ