Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023 - αριθ. φύλλου: 14372

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπογράφουν την έκκληση ΚΚ Ισραήλ - Χαντάς που απευθύνεται σε βουλευτές όλου του κόσμου

Ενάντια στη στοχοποίηση βουλευτών, πολιτικών και συνδικαλιστών του Ισραήλ που αντιδρούν στον πόλεμο


ΣΕΛ.  5
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
«Τέρμα στην υποβάθμιση» διαδήλωσαν από τη Λήμνο έως τη Ρόδο

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα | Κινητοποιήσεις χτες και από υγειονομικούς


ΣΕΛ.  12   -   13

Δυναμώνει η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο

Μεγάλο συλλαλητήριο - συναυλία την Κυριακή στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία | Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις σήμερα και το Σαββατοκύριακο

  • Μέσα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ακούστηκε χτες το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», στη μαζική κινητοποίηση σωματείων και φορέων.
  • Ελλάδα: Ναυτεργάτες αρνούνται να στελεχώσουν τα επιβατηγά πλοία που στέλνουν κυβέρνηση και εφοπλιστές, για να συνδράμουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
  • Βρετανία: Εργάτες μπλόκαραν στο Λέστερ την είσοδο εργοστασίου όπλων ισραηλινών συμφερόντων.
  • ΗΠΑ: Εργαζόμενοι σε ισραηλινή εταιρεία οπλικών συστημάτων απέκλεισαν τα γραφεία της στο Κέιμπριτζ.
  • Βέλγιο: Συνδικάτα των Μεταφορών καλούν τους εργαζόμενους να αρνηθούν κάθε συμμετοχή στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ.

Copyright 2023 The Associated


ΣΕΛ.  3   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συντρίμμια στην Υγεία

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, οι νησιώτες που βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας τα αυτονόητα, για να μην τρέμει το φυλλοκάρδι τους αν αρρωστήσουν, η δυναμική που δημιουργείται στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, δίνουν ήδη απάντηση στους εγκληματικούς - όπως αποδεικνύονται - σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας είναι στο «μη παρέκει»! Νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης. Κλινικές βάζουν λουκέτο, χειρουργεία αναστέλλονται, θεραπείες αναβάλλονται. Υγειονομικοί εξουθενώνονται, ασθενείς κινδυνεύουν. Οι συνέπειες όσων είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για το «Νέο ΕΣΥ» είναι ήδη εδώ.

Αυτός ο σχεδιασμός ξεδιπλώνεται για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου στο Ηράκλειο το ένα από τα δύο νοσοκομεία («Βενιζέλειο») απαξιώνεται ραγδαία, ενώ στο άλλο (ΠΑΓΝΗ) κάθε τόσο κλείνει και μια κλινική. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, επιταχύνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που προβλέπει ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν πάνω από ένα νοσοκομεία σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων».

Την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις σε όλο το σύστημα Υγείας είναι 30.000 - με βάση μάλιστα ξεπερασμένες προδιαγραφές - είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «προτεραιότητα είναι η υγεία των πολιτών» και η εξαγγελία για 6.500 προσλήψεις το 2024, που δεν καλύπτουν ούτε καν τις αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις υγειονομικών!

Πάνω σ' αυτά τα συντρίμμια, που είναι συνέπεια της δικής της πολιτικής και όλων των προηγούμενων, οι «λύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα μάλιστα της «έκτακτης κατάστασης» (!) είναι βγαλμένες από το ίδιο σενάριο: Μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη και ένταση της «συνεργασίας» με τον ιδιωτικό τομέα μέσα από διάφορους δρόμους: Είτε με την ανάθεση μέρους του έργου που δεν μπορούν να «σηκώσουν» τα κρατικά νοσοκομεία σε ιδιώτες, είτε με μπάσιμο ιδιωτών μέσα στα κρατικά νοσοκομεία.

Ο λαός λοιπόν ματώνει διπλά και τρίδιπλα: Με τη φοροληστεία, για να πιάνονται οι στόχοι του προϋπολογισμού και τα πλεονάσματα. Με τις εισφορές του για να χρηματοδοτούνται τα ασφαλιστικά ταμεία και από εκεί οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο σύστημα της Υγείας. Με τις απευθείας πληρωμές στον γκισέ των κορακιών της Υγείας, αλλά και μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.

Το αποτέλεσμα; Εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν στις τσέπες των εμπόρων της Υγείας, ενώ μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στη σημερινή άθλια «κανονικότητα» και το επίπεδο των σύγχρονων δωρεάν παροχών που μπορεί να απολαμβάνει ο λαός, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, την αύξηση της παραγωγικότητας κ.τ.λ.

Δίπλα στα παραπάνω, η κυβέρνηση βιάζεται να «ενεργοποιήσει» αλλά και να γενικεύσει μέτρα που επιταχύνουν αυτόν τον κατήφορο και τα παρέλαβε από τους προκατόχους της, όπως την πλήρη «κοστολόγηση» κάθε ασθενούς που περνάει το κατώφλι ενός δημόσιου νοσοκομείου, τα περίφημα DRG's, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα «δημόσια Νοσοκομεία ΑΕ» - αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπως αυτό που ίδρυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σαντορίνη κ.ά.

Ηρθε λοιπόν η ώρα να ακουστεί ένα ξεκάθαρο «ως εδώ!». Να βρεθεί ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά στο στόχαστρο της αγωνιστικής δράσης υγειονομικών, σωματείων και φορέων η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, αφού όπως αποδεικνύεται, πουθενά δεν συναντιέται η ικανοποίηση της ανάγκης για δωρεάν και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με το κυνήγι του κέρδους και την πολιτική του «κόστους - οφέλους».

Η κραυγή διεκδίκησης των υγειονομικών για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις, για χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, για αυξήσεις στους μισθούς, συναντιούνται με την πάλη του λαού, για να έχει την Υγεία που του αξίζει τον 21 αιώνα. Για να μη θρηνεί τους ανθρώπους του που δεν βρήκαν ασθενοφόρο, που δεν πρόλαβαν να εξεταστούν και να πάρουν την αγωγή την ώρα που έπρεπε.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Με αποφάσεις από εργοτάξια ενισχύεται το απεργιακό μέτωπο

Καθημερινές περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  11


ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ
Με την ανοχή της αστυνομίας έδρασαν τα φασιστοειδή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ | Εισαγγελική παρέμβαση για τα περιστατικά αστυνομικής βίας


ΣΕΛ.  18
«HELLENIC TRAIN»
Στέλνει τον λογαριασμό σε εργαζόμενους και επιβάτες

ΣΕΛ.  10
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Κινητοποιήσεις στις 8 Νοέμβρη ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή

ΣΕΛ.  14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ