Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ
Βαθαίνει η εμπλοκή με ανυπολόγιστους κινδύνους
  • Στα 75 ν.μ. από την ακτή της σύγκρουσης η φρεγάτα «Αδρίας». Σε συνεχείς περιπολίες για το ΝΑΤΟ η «Ψαρά»
  • Προχωρούν τα σχέδια ΗΠΑ - κυβέρνησης σε Σούδα, Ελευσίνα και αλλού, με επικαιροποιημένα σχέδια για επιχειρήσεις γενικευμένης «εκκένωσης»

Σε πρώτο πλάνο η φρεγάτα «Ψαρά» ανεφοδιαζόμενη εν πλω επιχειρώντας στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2
Σε πρώτο πλάνο η φρεγάτα «Ψαρά» ανεφοδιαζόμενη εν πλω επιχειρώντας στην Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2
Στο στόμα του λύκου βρίσκονται δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ανεπτυγμένα εκατοντάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, σε μονάδες διασπαρμένες από ανοικτά Λιβάνου και Παλαιστίνης μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα, για τους στόχους γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ολοένα ανεβαίνει.

Θυμίζουμε, η κυβέρνηση ανανέωσε τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία «επιβλέπει» το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, αποσύροντας τη φρεγάτα «Σαλαμίς» και στέλνοντας στη θέση της τη φρεγάτα «Αδρίας», την ώρα που πυκνώνουν οι συγκρούσεις και στον Λίβανο κι ενώ ήδη βάση της αποστολής κοντά στο χωριό Χούλα, στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, επλήγη από οβίδες.

Διόλου τυχαία, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», όπως λέγεται αρμοδίως, η «Αδρίας» να αποσυρθεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Εξάλλου, η φρεγάτα «Ψαρά» παραμένει ενταγμένη στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2 και πλέει ασταμάτητα όλο αυτό το διάστημα, π.χ. ανεφοδιαζόμενη εν πλω από το πετρελαιοφόρο του ισπανικού Ναυτικού «ESPS Patino».

Να καταγραφεί και η παρουσία της φρεγάτας «Αιγαίον», ενταγμένης στην «IRINI», επιχείρησης της ΕΕ, η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στην Κεντρική Μεσόγειο. Αναπτύξεις όλες που σηματοδοτούν την «ντε φάκτο» εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζει το κράτος - δολοφόνο.

Στο μάτι του κυκλώνα και η ΕΛΔΥΣΑ

Εξάλλου, την ώρα που οι Ισραηλινοί έστειλαν πολεμικά τους πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά τις πρόσφατες φονικές συγκρούσεις με τους Χούθι της Υεμένης, στο στόμα του λύκου παραμένουν και τα δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, στην περιοχή Yanbu, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ).

Σημειωτέον, καθώς μπίζνες και πόλεμος πάνε μαζί, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει, καλύπτει μεταξύ άλλων το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση, έως το 2039, ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολαρίων), από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επισήμως, βέβαια, η ανάπτυξη εκεί Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» «τρέχει», ήδη, από τα τέλη του 2021, «για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου», στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»). Αλλωστε, στον αναβρασμό που επικρατεί γενικά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναπτύξουν πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων για τα στρατεύματά τους που υπηρετούν σε Ιράκ, Συρία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ήδη βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ δέχτηκαν επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που έχουν «συνεργασία» με την Τεχεράνη.

Εργασίες αναβάθμισης στη Σούδα

Στο μεταξύ, ταχέως προχωρούν οι Αμερικανοί την ενίσχυση των υποδομών και υπηρεσιών τους στη Σούδα, καθώς αναδεικνύεται για άλλη μια φορά σε βασικό κόμβο υποστήριξης των επιχειρήσεών τους στην Ανατ. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενόσω καλύπτουν τα νέα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Χαρακτηριστικά, πατώντας πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, με χαρακτηριστική εν προκειμένω την ...αφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έχοντας μετασταθμευμένα στη Σούδα αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ, μεταγωγικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ στο ναυτικό της σκέλος ελλιμενίζονται το ένα μετά το άλλο πολεμικά τους πλοία και πλοία υποστήριξης, οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναζητήσουν εταιρείες για να προχωρήσουν σε εργασίες «συντήρησης συστημάτων καυσίμου και δευτερεύουσες υπηρεσίες» στη βάση. Μάλιστα, καθώς βλέπουν τις ιμπεριαλιστικές κόντρες να απλώνονται, κλιμακούμενες, σε βάθος χρόνου, διευκρινίζουν ότι ο ανάδοχος θα προγραμματίζει και εκτελεί περιοδικές τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων.

Θυμίζουμε, το 2022, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων, που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών, επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλάσιων αεροσκαφών και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Επιπλέον, θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης», μέσα στον Νοέμβρη αναμένονται εξελίξεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους για ένα νέο, φαραωνικό Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδικός υποδομής P-903) που θέλουν να κατασκευάσουν. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τους Αμερικανούς. Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης. Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P-903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P-911 («Proposed P-911 apron expansion project»).

Συνεχείς έξοδοι από την Κρήτη για την πρώτη γραμμή

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συνεχίζεται απρόσκοπτα η βρωμοδουλειά των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη βάση σε όλες τις εκφάνσεις της. Π.χ. «Boeing RC-135V Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης στόχων) πέταξε ξανά στα ανοικτά των ακτών Λιβάνου και Ισραήλ, μεταφέροντας εικόνα στις μονάδες των Αμερικανών και Ισραηλινών που επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης συνεχίζεται αδιάκοπα ο ανεφοδιασμός του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford», που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή με αρμάδα συνοδείας, από ειδικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού «Grumman C-2 Greyhound».

Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η υποστήριξη σε γαλλικό πολεμικό πλοίο που έδεσε τις προηγούμενες μέρες στον αμερικανοΝΑΤΟικό λιμένα. Εξάλλου, παραμένουν εκεί αγκυροβολημένα το πετρελαιοφόρο «STENA POLARΙS», μισθωμένο από τους Αμερικανούς για υποστήριξη της βάσης με καύσιμο, αλλά και το θηριώδες φορτηγό τους «CAPE VINCENT», που πρόσφατα ξεφόρτωσε ελικόπτερά τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διεκπεραιωθούν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, καθώς οι ιμπεριαλιστικές κόντρες μαίνονται σε όλο τον άξονα από την Ανατ. Μεσόγειο έως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Τουρ» του υπουργού Αμυνας στην περιοχή με φόντο τις προβλέψεις για «ανάφλεξη»

Κι επειδή στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων προβάλλει ακόμα πιο ζοφερός ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real», έλεγε ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ ότι «αυτό στο οποίο εμείς πραγματικά είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε πέραν των όρων της MDCA» «είναι οι εκκενώσεις αμάχων». Θυμίζουμε πως με αυτό το πρόσχημα οι Αμερικανοί έστειλαν πρόσθετα μεταγωγικά αεροσκάφη και ελικόπτερά τους σε Σούδα, Ελευσίνα και Αγχίαλο, με αρμόδιες πηγές να αναφέρουν ότι τα σχέδιά τους «επικαιροποιούνται» διαρκώς, «βάσει και των εξελίξεων στο πεδίο». Σημειωτέον πως πλάι σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της πλήρους εμπλοκής των Αμερικανών στο μακελειό, μπαίνει και αυτή των δήθεν «ανθρωπιστικών εκκενώσεων», όπως δείχνει και το γεγονός ότι πάνω από 500 καταδρομείς είναι σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό έτοιμοι να συμμετέχουν και «επί του πεδίου» στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού με πρόσχημα την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο υπουργός έλεγε μάλιστα ότι καθώς «έχουμε πάρα πολλούς υπηκόους, πάρα πολλούς κατόχους διαβατηρίων στην ευρύτερη περιοχή», πρέπει «να υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός εκκένωσης υπό συνθήκες οι οποίες εάν μακριά το κακό συμβεί, θα είναι δραματικές», όπως υπογράμμισε.

Βέβαια, στη γνωστή προσπάθεια εφησυχασμού του λαού, ισχυρίστηκε ότι «άμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει», ισχυρισμός εξοργιστικός δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στην περιοχή δυο φρεγάτες και μια πυροβολαρχία, ενώ έχει μετατρέψει και όλη τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο συμμετέχοντας ντε φάκτο στον πόλεμο. Εξ ου και καθώς «υπάρχει ανάφλεξη πια όχι μόνο προς βορρά, αλλά και προς νότο στην περιοχή μας», ο ίδιος σπεύδει την Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολούθως σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο, ενώ έχει «διαρκή επαφή», όπως είπε, με τους Ισραηλινούς, την ώρα που αυτοί μακελεύουν τον παλαιστινιακό λαό.

Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ένα τέτοιο «τουρ» με τη ΝΑΤΟική «πυξίδα» ανά χείρας, την ώρα ακριβώς που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη ακόμη και στα σχέδια ξεριζωμού και βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ