Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
«Golden boys» θα βάζουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» τις λαϊκές ανάγκες

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον διορισμό διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου έρχεται σε συνέχεια των νόμων για το επιτελικό κράτος και την «αξιολόγηση», ενώ αποτελεί μία ακόμα προσαρμογή του κράτους στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, σε συνέχεια των ΣΔΙΤ, της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και των εργολοβιών, ώστε να δημιουργηθεί ζωτικός χώρος επένδυσης κεφαλαίων, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αυτό, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απαιτεί προσαρμογή στη δομή και στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών, γι' αυτό και η ουσία του νομοσχεδίου βρίσκεται στα άρθρα που περιγράφουν τα σχέδια δράσης, τα κίνητρα απόδοσης και ανταμοιβής.

Ετσι, δημιουργείται ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, τίθενται ετήσιοι μετρήσιμοι στόχοι, με τη λογική «κόστος - όφελος» να είναι η βασική αρχή λειτουργίας των δημόσιων οργανισμών, και εντάσσονται εργαλεία ανάλυσης και ελέγχου δανεισμένα από την αγορά. Μάλιστα, επεσήμανε, ο λαός έχει έρθει αντιμέτωπος με τα κριτήρια αυτής της πολιτικής, π.χ. με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τα Τέμπη, τους αθλητικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκεται από την κυβέρνηση να λειτουργούν τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν. Στις παρεχόμενες θεραπείες θα ισχύουν οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά για την υγεία του ασθενούς, μέσω της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών.

Οπως είπε ο Β. Μεταξάς, για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική χρειάζεται ένας διοικητής - μάνατζερ, «golden boy», που θα βάζει το ζύγι «κόστους - οφέλους», τους νόμους της αγοράς, τον νόμο «προσφοράς και ζήτησης», όπως ειπώθηκε και στην Επιτροπή, που θα επιλέγει τις θεραπείες με βάση το κόστος για τους ασθενείς - πελάτες.

Οσο για την «αξιολόγηση», τόνισε ότι αυτή γίνεται με αγοραία κριτήρια και δεν έχει σχέση με τη βελτίωση των υπηρεσιών για τα λαϊκά δικαιώματα. Για τις δε κορόνες περί διαφάνειας και αξιοκρατίας στο ζήτημα επιλογής των διοικητών, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι είναι ανοιχτά όλα τα παράθυρα παρέμβασης για να προωθούνται οι αρεστοί υποψήφιοι, και κομματικά και επιχειρηματικά.

Αλλωστε, η τελική επιλογή θα γίνεται από τον υπουργό και η πλειοψηφία της επιτροπής επιλογής είναι από την κυβέρνηση. Ακόμα, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι κρυφά, ενώ τα τεστ δεξιοτήτων και η συνέντευξη προσωπικότητας έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχευση: Το αν έχει εμπεδώσει ο υποψήφιος και μπορεί να φέρει σε πέρας τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω και την αντιδραστική στόχευση του νομοσχεδίου, που διαπερνά όλα τα άρθρα, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο, το ΚΚΕ καταψηφίζει.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο Β. Μεταξάς αναφέρθηκε στο έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού, σημειώνοντας ότι μετά τον πολυήμερο αποκλεισμό και τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος και η αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου προχώρησαν σε ολομέτωπη επιχείρηση από αέρα, θάλασσα και ξηρά, δολοφονώντας τον παλαιστινιακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ