Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξόντωση...

Την τελευταία φορά που ξεκίνησε από κάποια κυβέρνηση «σταυροφορία» κατά της φοροδιαφυγής, δηλαδή την περίοδο πριν τα μνημόνια, αυτό που ήρθε ήταν φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου και την εισφορά αλληλεγγύης για τους μισθωτούς, τον ΕΝΦΙΑ και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, είχαμε επίθεση στα εισοδήματα των μικροεπαγγελματιών, με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, όλα για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Σαν αποτέλεσμα, επί κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ γέμισαν με αυτοαπασχολούμενους οι λίστες των οφειλετών, αλλά και των πλειστηριασμών σπιτιών και μαγαζιών. Την ίδια περίοδο, φόρτωσαν στην πλάτη επαγγελματιών και μισθωτών τα ματωμένα πλεονάσματα και τα απανωτά ρεκόρ φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων, απολαμβάνοντας κάθε είδους φοροαπαλλαγές. Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση εξαπολύει πόλεμο στους φτωχότερους ελεύθερους επαγγελματίες, με ένα νέο - πολύ μεγαλύτερο - χαράτσι πάνω στο χαράτσι. Βάζει φορολογική επιβάρυνση πάνω από 2.300 ευρώ τον χρόνο για έναν αυτοαπασχολούμενο, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με πάνω από 9 χρόνια στη δουλειά. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες με μεγαλύτερα εισοδήματα, που «δηλώνουν» πάνω από το πλαφόν, θα πάρουν και «χαρτζιλίκι» με τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, παρότι μπορεί να «κρύβουν» δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

... και εξαιρέσεις

Το εξωφρενικό είναι μάλιστα ότι όλα τα παραπάνω γίνονται στο όνομα της ...«φορολογικής δικαιοσύνης», από την οποία όμως εξαιρούνται οι (πανταχού) «παρόντες» επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως για παράδειγμα οι εφοπλιστές, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές συνταγματικά κατοχυρωμένες, ενώ πληρώνουν εθελοντικά κάτι αστεία ...πουρμπουάρ για φόρους, με αποφάσεις της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εξαιρούνται επίσης οι τραπεζίτες, που μετά από μερικές «ανακεφαλαιοποιήσεις» με τα χρήματα του ελληνικού λαού, δεν αισθάνονταν πολύ καλά και γι' αυτό απολαμβάνουν τους «αναβαλλόμενους φόρους», την ώρα που τα κέρδη τους (της τάξης του 1 δισ. ευρώ) από το γδάρσιμο του λαού και τους πλειστηριασμούς πέφτουν «στο χέρι». Εξαιρούνται ακόμα οι διάφοροι μέτοχοι, που σύμφωνα με όσα γράφει ο προϋπολογισμός, θα πάρουν για του χρόνου μια μικρή ...απαλλαγή 50 εκατομμυρίων ευρώ! Εξαιρούνται τέλος οι βιομήχανοι και οι κατασκευαστικοί, ενεργειακοί και άλλοι όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροασυλία και τεράστια προνόμια για τις «εμβληματικές» επενδύσεις τους στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων. Ολοι αυτοί προβλέπεται να πληρώσουν του χρόνου ακόμη λιγότερους φόρους, την ώρα που για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες «χτυπάει η καμπάνα» πρόσθετων βαρών πάνω από 2 δισ. ευρώ! Να τελειώσει λοιπόν η κοροϊδία: Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο εξόντωσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, απέναντι στο οποίο έχουν μια μόνο επιλογή: Οργανωμένα να αντιπαλέψουν τη νέα φοροεπιδρομή, να απαιτήσουν να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Απάντησαν ήδη

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου», απάντησε κυνικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην ερώτηση του CNN για το αν γνώριζαν ότι υπήρχαν τόσοι άμαχοι στην Τζαμπάλια, πριν εξαπολύσουν τη δολοφονική τους επιδρομή και τους θάψουν όλους κάτω από τα συντρίμμια. Επιβεβαιώνοντας ότι τα επιτελεία γνώριζαν πως θα υπάρξουν δεκάδες ή και εκατοντάδες θύματα, ο εκπρόσωπος του στρατού σχολίασε ότι αυτά ...συμβαίνουν σε έναν πόλεμο, φανερώνοντας τα ζωώδη ένστικτα με τα οποία το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους και τους θανάτους χιλιάδων αμάχων και μικρών παιδιών στη Γάζα. Παρεμπιπτόντως: Η σφαγή στην Τζαμπάλια σε ποια ακριβώς βαθμίδα του «ανθρωπιστικού κόστους» κατατάσσεται, κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Νετανιάχου; Οι σχεδόν 9.000 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτώβρη είναι μέσα στα ...«ανθρωπιστικά» όρια, ή θεωρεί η κυβέρνηση πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι Ισραηλινοί; Ρητορικά τα ερωτήματα. Τα απάντησε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση με την αποχή της στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Που σημαίνει «δολοφονείτε ελεύθερα»...

Αποκτήνωση

Τις τελευταίες μέρες, μια απάνθρωπη «τάση» αρχίζει να κυριαρχεί στα social media Ισραηλινών, κυρίως στο TikTok. Σε διάφορα βίντεο που αναρτούν, «influencers» και «tiktokers» διακωμωδούν με αισχρό τρόπο τα όσα τραγικά βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός. Για παράδειγμα, γυναίκες βάζουν μαντίλες, βάφουν τα δόντια τους, κάνουν μακιγιάζ ώστε να μοιάζουν σαν να βγήκαν από συντρίμμια, κοροϊδεύοντας τον θρήνο των Παλαιστίνιων γυναικών για τα νεκρά παιδιά τους. Σε ορισμένα βίντεο πρωταγωνιστούν ακόμα και μικρά παιδιά, που «διακωμωδούν» τον πόνο των συνομηλίκων τους στην Παλαιστίνη. Σε άλλες τέτοιες αναρτήσεις, Ισραηλινοί δείχνουν πόσο άνετα σπαταλάνε το νερό στην κουζίνα και το μπάνιο, ή αναβοσβήνουν επιδεικτικά τα φώτα των σπιτιών τους, για να «διασκεδάσουν» με την έλλειψη νερού και ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα. Οι απάνθρωπες αυτές αναρτήσεις μόνο «αυθόρμητες» δεν είναι, αφού το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει δημόσια ότι θα χρησιμοποιήσει influencers από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην εκστρατεία υπεράσπισης του πολέμου. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη αποκτήνωση και επικοινωνιακό οχετό, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι μηχανισμοί λογοκρίνουν αισχρά στο διαδίκτυο - και όχι μόνο - όποιον τολμήσει να υπερασπιστεί το δίκιο των Παλαιστινίων και να αποκαλύψει τις θηριωδίες του κράτους του Ισραήλ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1789 Η Γαλλική αστική Επανάσταση εθνικοποιεί την περιουσία της Εκκλησίας.

1823 Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ιάκωβος Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ανεξαρτησία των επαναστατημένων Ελλήνων.

1841 Εξέγερση πραγματοποιείται στην Καμπούλ του Αφγανιστάν εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών, που το επόμενο έτος θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

1847 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ζορζ Σορέλ.

1889 Οι περιοχές της Βόρειας και Νότιας Ντακότα ενσωματώνονται στις ΗΠΑ ως 39η και 40ή πολιτεία τους αντίστοιχα.

1906 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Λουτσίνο Βισκόντι.

1911 Γεννιέται ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (πραγματικό όνομα Οδυσσέας Αλεπουδέλης), που το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1917 Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας στη Βρετανία Βαρόνο Ροθτσάιλντ, ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Αρθουρ Τζέιμς Μπαλφούρ διατυπώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής του στην υπόθεση της δημιουργίας εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη («Διακήρυξη Μπαλφούρ»).

1922 Το 2ο έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού) αποδέχεται τους 21 όρους εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1931 Δημοσιεύεται στον «Νέο Ριζοσπάστη» η Εκκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς προς όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στην οποία γινόταν ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και της ιδιαίτερης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο εργατικό κίνημα. Η ΕΕ της ΚΔ καταδίκασε τη φραξιονιστική πάλη στο ΚΚΕ και κάλεσε τα μέλη του να παλέψουν αποφασιστικά κατά του φραξιονισμού και να ενωθούν γύρω από τη νέα καθοδήγηση του Κόμματος.

1946 Με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης κλείνει η εφημερίδα «Λαϊκή Φωνή». Εκδίδεται ο «Συμφιλιωτής», επίσημο όργανο του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

1950 Πεθαίνει ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1925).

1958 Η Ασφάλεια διεξάγει επιδρομή στα γραφεία των Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη και συλλαμβάνει 44 συνδικαλιστές.

1960 Πεθαίνει ο συνθέτης, πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Δημήτρης Μητρόπουλος.

1964 Ο βασιλιάς Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας ανατρέπεται από τον αδελφό του, πρίγκιπα Φεϊζάλ.

1973 Μπροστά στο ογκούμενο κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων η χούντα υπόσχεται «ελεύθερες εκλογές» στα πανεπιστήμια μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και ότι θα κάνει δεκτά και τα επιμέρους αιτήματά τους. Οι φοιτητές ωστόσο δεν ξεγελιούνται και απαιτούν την άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

1975 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

1978 Επιστρέφουν στη Γη, μετά από 139 μέρες και 14 ώρες στο Διάστημα, οι δύο Σοβιετικοί κοσμοναύτες του διαστημικού σταθμού «Σαλιούτ 6».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ