Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Καμιά επιστροφή στο προηγούμενο status quo τονίζουν οι ΗΠΑ

«Πράσινο φως» για τη σφαγή των Παλαιστινίων, απορρίπουν οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ
Την πλήρη στήριξή τους στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό δίνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου και απορρίπτοντας ακόμα και οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.

«Αυτήν τη στιγμή πιστεύουμε ότι μια γενική κατάπαυση του πυρός θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο δε Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo πριν την 6η Οκτώβρη», ενώ ανέφερε ότι η λύση των δύο κρατών «έπεται όλων των απαραίτητων ενεργειών για να στερηθεί η Χαμάς τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις».

Με την αβάντα της πλήρους ευρωατλαντικής στήριξης, το Ισραήλ προχώρησε σε έντονη αντιπαράθεση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στοχοποιώντας ακόμα και τις δηλώσεις «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα της κατοχής της Παλαιστίνης τις οποίες έκανε ο Γκουτέρες την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κι αυτό παρότι χθες ο γγ προέβη σε νέες «διευκρινίσεις».

Στη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες είχε σημειώσει ότι «είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», σπεύδοντας στη συνέχεια να συμπληρώσει ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς».

Απαντώντας στις εν λόγω δηλώσεις, που δεν στοιχίζονται πλήρως με την επιχείρηση «διαγραφής» της ίδιας της κατοχής της Παλαιστίνης, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σταματά την χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Οι σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ ανάγκασαν τον Γκουτέρες να προχωρήσει σε... «διευκρινιστική» δήλωση:«Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση της δήλωσής μου εκ μέρους ορισμένων (...) σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο», είπε σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ άλλα δύο σχέδια αποφάσεων που προωθήθηκαν από ΗΠΑ και Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Γάζα - για «προσωρινή παύση των εχθροπραξιών» και για «ανθρωπιστική εκεχειρία» αντίστοιχα - δεν υιοθετήθηκαν.

Δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς και αντιδράσεις

Από την Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τη Χαμάς απελευθερωτική οργάνωση που μάχεται κατά του αποικιοκρατικού Ισραήλ.

Η υποστήριξη στο Ισραήλ ισοδυναμεί με «δολοφονία και ψυχική ασθένεια», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «απάτη τα δάκρυα της Δύσης για το Ισραήλ». Ακολούθως κάλεσε όλους τους «μη περιφερειακούς παράγοντες» να σταματήσουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά με το να υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να ενωθεί και να δράσει «για λύση δύο κρατών».

Κατά τ' άλλα, απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα, ζητώντας παράλληλα να σταματήσουν και οι επιθέσεις στα ισραηλινά εδάφη. Πρότεινε ακόμα τη διοργάνωση διεθνούς «ειρηνευτικής» διάσκεψης.

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις του Ισραήλ στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, απέρριψε «απολύτως τις ωμές δηλώσεις» του Ερντογάν. «Προσπερνώντας» την τρομοκρατία που ασκεί εδώ και δεκαετίες το ισραηλινό κράτος, πρόσθεσε ότι «η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο τον λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες».

Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποιεί συνεχώς για τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης. Ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι «με κάποιον τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κατάρ

Νωρίτερα χθες είχε μεταβεί στο Κατάρ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, δηλώνοντας ότι μια ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα μετατρέψει τη σύγκρουση σε σφαγή. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Καταριανό ομόλογό του και πρωθυπουργό του εμιράτου, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμα ότι όσοι υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης «είναι συνεργοί στα εγκλήματά του».

Από την πλευρά του ο Καταριανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει την συνεργασία του με την Τουρκία και άλλους περιφερειακούς εταίρους για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Το Κατάρ καταδικάζει την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζεται στην Γάζα, τόνισε, εκτιμώντας πως σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και πως θα υπάρξει «σημαντική εξέλιξη σύντομα».

Από την Ιερουσαλήμ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τσάκι Χάνεγκμπι, περιέγραψε μέσω του Twitter (X) τη διπλωματική παρέμβαση του Κατάρ στην ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου κατά της Χαμάς στην Γάζα ως «κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που το Κατάρ εξελίσσεται σε βασικό παράγοντα στην εξεύρεση ανθρωπιστικών λύσεων.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας - διάδοχος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, αναφέρθηκε - σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο - ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία «προς μία βιώσιμη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις καταλαγιάσει η κρίση, οικοδομώντας πάνω στη δουλειά που έγινε μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες».

Οι νεότερες αντιδράσεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο

Στο Κάιρο και στο Αμμάν βρέθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που είχε καλέσει την Τρίτη από το Ισραήλ τη διεύρυνση των στόχων του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «διεθνούς συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', συναντώντας τον Μακρόν, είπε πως ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι επιτακτική ανάγκη και προειδοποίησε πως διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος «έκρηξης» στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μακρόν συζήτησε με τον Αμπντάλα τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης στη βάση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» απέπλευσε χτες με προορισμό τη Γάζα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης για τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους.

Η δε βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια κατηγόρησε τους ηγέτες δυτικών χωρών πως τηρούν «διπλά μέτρα και σταθμά», όταν πρόκειται για τον βομβαρδισμό Παλαιστίνιων αμάχων από τα ισραηλινά αεροσκάφη. Μιλώντας στο CNN, εξέφρασε την απογοήτευση που νιώθουν «όλοι οι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή», θυμίζοντας πως όταν έγιναν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη στο νότιο Ισραήλ, τις καταδίκασε «όλος ο κόσμος με μία φωνή». Αντίθετα, παρατήρησε πως «μπροστά στα γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και λίγες βδομάδες, βλέπουμε σιωπή στον κόσμο». Και κατέληξε: «Η σιωπή αυτή είναι εκκωφαντική και σε πολλούς εμάς εδώ στην περιοχή κάνει τον κόσμο στη Δύση να είναι συνεργός».

Στρατιωτικές ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή και από την Αυστραλία

Στο φόντο της εντεινόμενης στρατιωτικής κινητικότητας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και η Αυστραλία ανακοίνωσε πως προχωρά στην εκεί ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα αν η κατάσταση χειροτερέψει.

Ο Αυστραλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, ανέφερε πως αναμένονται στην περιοχή δύο επιπλέον αεροσκάφη και στρατεύματα υποστήριξης. Απέφυγε ωστόσο να αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων ή το πού θα σταθμεύσουν.

Διευκρίνισε πάντως ότι δύο μεταγωγικά, ένα C-17 και ένα KC-30, θα προστεθούν στο ένα ήδη υπάρχον αεροσκάφος που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που Αυστραλοί πολίτες και προσωπικό υπηρεσιών χρειαστεί να φύγουν άμεσα από την ευρύτερη περιοχή.

Νέες ανησυχίες από το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε χτες για μία ακόμη φορά ανησυχία για τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Η επικεφαλής του οργανισμού, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εξέφρασε ανησυχία και για την καταστροφή και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλεί, καθώς ο πόλεμος αυτός πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών.

Μιλώντας σε φόρουμ επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε πως «αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου».

«Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακελειό υπό τη συνεχή και «αταλάντευτη στήριξη» των ΗΠΑ(2024-05-15 00:00:00.0)
Διπλωματικές διεργασίες από ΗΠΑ - ΕΕ ενώ αναμασούν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»(2024-03-22 00:00:00.0)
Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο νέο έγκλημα του κράτους - τρομοκράτη(2023-10-27 00:00:00.0)
Συμφωνία για επέκταση ισραηλινού αγωγού στη Λωρίδα της Γάζας(2021-02-26 00:00:00.0)
Δηλώσεις Γκουτέρες για άρση του εμπάργκο(2017-09-01 00:00:00.0)
Ευχαριστίες Χανίγια στην τουρκική ηγεσία(2012-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ