Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Αμέριστη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο νέο έγκλημα του κράτους - τρομοκράτη

Μετά τα 3 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που βρίσκονται ή πλέουν στην Ανατ. Μεσόγειο, με τεράστια αεροναυτική συνοδεία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και την ανάπτυξη 900 επιπλέον στρατιωτών σε βάσεις της περιοχής
Μετά τα 3 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που βρίσκονται ή πλέουν στην Ανατ. Μεσόγειο, με τεράστια αεροναυτική συνοδεία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε και την ανάπτυξη 900 επιπλέον στρατιωτών σε βάσεις της περιοχής
Την αμέριστη στήριξή τους στο νέο έγκλημα του κράτους - τρομοκράτη σε βάρος των Παλαιστινίων εκδηλώνουν με κάθε τρόπο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τόσο με τις τοποθετήσεις τους όσο και με σειρά «πρακτικές» κινήσεις και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης στην περιοχή.

Μεταξύ των κινήσεων αυτών ξεχωρίζει η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ στην ευρύτερη περιοχή, με 3 αεροπλανοφόρα από τις ΗΠΑ με μεγάλη αεροναυτική συνοδεία, άλλες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις από ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποστολή 12 πρόσθετων αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας για την προστασία βάσεων των ΗΠΑ σε χώρες της περιοχής, τοποθέτηση Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στον ισραηλινό στρατό κ.ά.

Την Πέμπτη το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 900 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται ή έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων χειριστών αεράμυνας. Επιπλέον, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν το πλήρες απόθεμα του συστήματος «Iron Dome» που διαθέτουν στο Ισραήλ.

Η Βρετανία επίσης αυξάνει τις δυνάμεις της ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας από τη βάση της στο Ακρωτήρι της Κύπρου, η Γερμανία έχει στείλει στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ και διαθέτει μερικές εκατοντάδες κομάντος, επικαλούμενη πιθανή συμμετοχή σε επιχείρηση διάσωσης ομήρων και εγκλωβισμένων.

Ακόμα και η Αυστραλία αυξάνει με πολεμικά πλοία και αεροπλάνα τις δυνάμεις που διαθέτει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τετάρτης, συναντώντας στην Ουάσιγκτον τον Αυστραλό πρωθυπουργό Αντ. Αλμπανίζ, ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo πριν την 6η Οκτώβρη».

Τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών - την οποία επαναλαμβάνει για «ξεκάρφωμα» η Ουάσιγκτον ενώ στηρίζει τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης - «έπεται όλων των απαραίτητων ενεργειών για να στερηθεί η Χαμάς τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις».

Μερικές ώρες πριν ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, απέρριψε το αίτημα για γενική κατάπαυση πυρός, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο «θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς».

Αντίστοιχη στάση κράτησαν οι ΗΠΑ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας και απορρίπτοντας οποιοδήποτε ψήφισμα θέτει θέμα για κατάπαυση του πυρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1945 μέχρι σήμερα, από τις συνολικά 36 φορές που έχει ασκηθεί βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέδια ψηφισμάτων για το Παλαιστινιακό, οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν ασκήσει βέτο στις 34...

«Παράθυρο» για άμεση στρατιωτική εμπλοκή της «Δύσης» από τον Μακρόν

Με το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης ταυτίζεται και η ΕΕ, πασπαλίζοντάς το και με λίγο περισσότερες υποκριτικές αναφορές στο «διεθνές δίκαιο» και την «προστασία των αμάχων».

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Ισραήλ πρότεινε να διευρυνθούν οι στόχοι της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους», του διεθνούς στρατιωτικο-πολιτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ώστε να τεθεί στο στόχαστρό της «και η Χαμάς στη Γάζα».

Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο Μακρόν.

Ταυτόχρονα με την ευρωενωσιακή στήριξη του Ισραήλ, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε την Πέμπτη, αντικατοπτρίστηκαν και οι επιμέρους διαβαθμίσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο καταγράφηκαν μεταξύ άλλων διαφοροποιήσεις για το αν η ΕΕ θα καλεί σε «άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων» ή σε «ανθρωπιστικές παύσεις» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την πραγματοποίηση διεθνούς «ειρηνευτικής» συνόδου για την εξεύρεση «μακροπρόθεσμης λύσης» στο Παλαιστινιακό ζήτησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως «ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ηττηθεί η Χαμάς είναι να δοθεί συγκεκριμένη διάσταση, με χρονοδιάγραμμα, στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε στείλει επιστολή στους 27 ηγέτες των χωρών - μελών, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «απαιτούν την άμεση προσοχή χωρίς αντιπερισπασμούς από τη συνέχιση της στήριξής μας στην Ουκρανία».

«Ενόχληση» του Ισραήλ ακόμα και από τοποθετήσεις «ίσων αποστάσεων»

Από την πλευρά του, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέφερε το αίτημά του για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι «κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ακόμα ωστόσο και η κλασική τοποθέτηση «ίσων αποστάσεων» του Γκουτέρες ανάμεσα στον θύτη και το θύμα της κατοχής της Παλαιστίνης, στην οποία περιλαμβάνονταν και «ανησυχίες» για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, όπως και η παραδοχή ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά», αλλά μετά από 56 χρόνια κατοχής, προκάλεσαν την οργή του Ισραήλ, που απαίτησε την παραίτησή του και απείλησε να σταματήσει να χορηγεί βίζα σε αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες έσπευσε να προβεί σε «διευκρινιστική» δήλωση, κάνοντας λόγο για «παραποίηση» όσων είπε με την ακόλουθη επισήμανση: «Δεν δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο».

Παρεμβάσεις από Ρωσία και Κίνα

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Κίνα τοποθετούνται με βάση τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, επιδιώκοντας και «διαμεσολαβητικό» ρόλο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να ξεφύγει και να επεκταθεί «μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή». Εμφανίστηκε να καταδικάζει τους βομβαρδισμούς κατά των Παλαιστίνιων αμάχων, την ίδια ώρα βέβαια που παραμένει σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Πούτιν εκτίμησε πως μπορεί να προκληθεί «κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους» εντός και εκτός Μέσης Ανατολής, θεωρώντας πως για τον σκοπό αυτόν, μεταξύ άλλων, κάποιοι «προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων».

Η δε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι βρίσκονται στη Μόσχα για συνομιλίες αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ιράν, με τη συμμετοχή και του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί.

Η Κίνα το ίδιο διάστημα εντείνει τη διπλωματική κινητικότητα, στέλνοντας τον ειδικό επιτετραμμένο για τη Μέση Ανατολή, Τζάι Τζουν, να συναντήσει αξιωματούχους χωρών με ρόλο - κλειδί (μεταξύ των οποίων και το Κατάρ). Στις αρχές της βδομάδας ο Τζάι Τζουν τόνισε πως η Κίνα κρίνει «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως η προοπτική «είναι ανησυχητική» με την ένταση των εχθροπραξιών του ισραηλινού στρατού σε χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπ. Ραϊσί δήλωσε την Τετάρτη ότι «η ενιαία στάση του μουσουλμανικού κόσμου θα μπορούσε να αποτρέψει την επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος και τις ακρότητες των Δυτικών υποστηρικτών του». Ζήτησε «να ενισχυθεί η συνεργασία» των χωρών της περιοχής ώστε «να επιλυθούν τα προβλήματα» χωρίς την παρέμβαση «ξένων χωρών».

Την Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά δήλωσή του, μετέβη εκεί για να ενθαρρύνει τις προσπάθειες Ρωσίας και Κίνας να προωθήσουν σχέδια απόφασης για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά και για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου IRNA, εξήγησε ότι ο ρόλος του Ιράν αφορά «την εξασφάλιση πως το σχέδιο απόφασης για επιβεβαίωση του "δικαιώματος του Ισραήλ σε αυτοάμυνα"», που προώθησαν την Τετάρτη το βράδυ οι ΗΠΑ, θα αποτύγχανε. «Η δουλειά του εκπροσώπου του Ιράν στον ΟΗΕ εξασφάλισε το βέτο από Ρωσία και Κίνα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι είχαν προηγηθεί στενές διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των δύο χωρών.

Μιλώντας αργότερα στη Γενική Συνέλευση, ο Ιρανός υπουργός κατακεραύνωσε τη στάση «χωρών της Δύσης». Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται περαιτέρω επαφές του Αμίρ Αμπντολαχιάν στη Νέα Υόρκη, και με άλλους αξιωματούχους (ακόμα και Αμερικανούς), στο πλαίσιο παρασκηνιακών παζαριών.

Κοινή δήλωση από αραβικές χώρες

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών μιας σειράς αραβικών χωρών προχώρησαν την Πέμπτη σε κοινή δήλωση καταδίκης των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, ξεκαθαρίζοντας ότι το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» «δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ούτε τη «σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την κοινή ανακοίνωση υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, δηλαδή και από χώρες που έχουν υπογράψει «Συμφωνίες του Αβραάμ» με το Ισραήλ (ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Μαρόκο).

Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, η Τουρκία επιδιώκει ξανά να παίξει αναβαθμισμένο «ρόλο» στην περιοχή, όχι μόνο στη διάρκεια του πολέμου αλλά και μετά, επιδιώκοντας να αναλάβει θέση «εγγυήτριας δύναμης» για τους Παλαιστινίους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ασκεί σκληρή κριτική στο Ισραήλ, επιλέγοντας στην παρούσα φάση να «παγώσει» τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και να βάλει προσωρινά στο «ράφι» τα σχέδια ισραηλινο-τουρκικής ενεργειακής συνεργασίας.

Επιχειρώντας ξανά να εμφανιστεί σαν «προστάτης» των μουσουλμάνων της περιοχής, χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Πέμπτης στη Γάζα «βαρβαρικές» και τόνισε πως οι δυτικές χώρες τις υποστηρίζουν άνευ όρων γιατί «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων», ενώ τις επέκρινε επειδή δεν ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για «αυτοσυγκράτηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ