Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ
Καμία εμπλοκή στο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού! Καμία στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ!
  • Στο μάτι του κυκλώνα από τη Λιβύη ως τη Σαουδική Αραβία οι Ενοπλες Δυνάμεις
  • Απ' τη Σούδα ως την Ελευσίνα και απ' τη Λάρισα ως την Κάρπαθο, όλη η Ελλάδα απέραντο ορμητήριο και στόχος

Copyright 2023 The Associated

Στο μάτι του κυκλώνα έχουν μπει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καθώς η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ντόπιας αστικής τάξης και των λυκοσυμμαχιών της στο εξωτερικό αυξάνει συνεχώς τους κινδύνους για τον λαό.

Διόλου τυχαία, εντείνονται τα «μέτρα ασφαλείας» που παίρνουν «προληπτικά» κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι πλασάρουν ως εγγυήσεις ασφάλειας και σταθερότητας (στρατηγικές συμμαχίες, διακρατικές συμφωνίες, συμμαχικές υποχρεώσεις κ.λπ.), μόνον ανασφάλεια προκαλούν.

Σε αυτό το φόντο, κατά πληροφορίες, έχουν δοθεί πρόσθετες οδηγίες και κατευθύνσεις για επαυξημένη επαγρύπνηση (και) στα περίπου 70 στελέχη που έχουν αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, στην περιοχή Yanbu, στο πλαίσιο της «Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ). Η αποστολή καλύπτει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγολοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση, έως το 2039, ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολαρίων), από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επισήμως, βέβαια, η ανάπτυξη εκεί Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων «Patriot» «τρέχει», ήδη, από τα τέλη του 2021, «για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου», στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»). Αλλωστε, στον αναβρασμό που επικρατεί γενικά στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, οι Αμερικανοί σπεύδουν να αναπτύξουν πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ άλλων για τα στρατεύματά τους που υπηρετούν σε Ιράκ, Συρία, Κουβέιτ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ήδη βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ δέχτηκαν επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που έχουν «συνεργασία» με την Τεχεράνη.

Στην «πρώτη γραμμή» στην Ανατ. Μεσόγειο

Θυμίζουμε, επίσης, ότι στο πλαίσιο της γενικευμένης και πολυεπίπεδης εμπλοκής, η φρεγάτα «Ψαρά» εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2, που πλέει στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου κινείται και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford» με την αρμάδα συνοδείας του, ενώ αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες και το «USS Dwight D. Eisenhower». Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η φρεγάτα «Σαλαμίς», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία «επιβλέπει» το εμπάργκο όπλων στη «Χεζμπολάχ», ενώ να καταγραφεί και η παρουσία της φρεγάτας «Αιγαίον», ενταγμένης στην «IRINI», επιχείρησης της ΕΕ η οποία επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στην Κεντρική Μεσόγειο. Αναπτύξεις όλες που σηματοδοτούν την «ντε φάκτο» εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζει το κράτος - δολοφόνο.

Επιπρόσθετα, όλη αυτή η ναυτική παρουσία απαιτεί υποστήριξη, εξ ου και πήρε ήδη φωτιά το ναυτικό σκέλος της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα. Π.χ. το ίδιο το αεροπλανοφόρο λαμβάνει υποστήριξη από εκεί με ειδικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού Grumman C-2 Greyhound, που επιχειρούν από το κατάστρωμά του. Εκεί έδεσαν και τα αντιτορπιλικά «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», που ανήκουν στην αρμάδα συνοδείας του, για ανεφοδιασμό και υλικοτεχνική υποστήριξη. Εκεί έδεσε και ένα από τα πιο ισχυρά πλοία του βρετανικού στόλου, το «HMS DUNCAN», ναυαρχίδα στην παρούσα φάση της προαναφερόμενης ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2.

Στον κόλπο της κατέπλευσαν και πλοία υποστήριξης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως το «USNS LARAMIE», σκαρί κατασκευασμένο για εν πλω ανεφοδιασμό άλλων πλοίων με καύσιμα, τρόφιμα και άλλα εφόδια. Κατέπλευσε ακόμα το θηριώδες φορτηγό πλοίο των ΗΠΑ «Cape Vincent», ενταγμένο στη Διοίκηση Μεταφορών του US Navy (Military Sealift Command - MSC), το οποίο στις 9 και 10/10 ξεφόρτωσε στη Θεσσαλονίκη 35 ελικόπτερα «Apache», «Chinook», «Black Hawk» και «Pave Hawk» της 1st Combat Aviation Brigade, τα οποία διεκπεραιώθηκαν προς Ρουμανία και Βουλγαρία, εφόσον οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί λυσσομανούν από τη Μεσόγειο ως τη Μαύρη Θάλασσα.

«Φράκαραν» από Αμερικανούς Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα

Ακριβώς για την υποστήριξη όλων αυτών των πλοίων, αλλά και για τον έλεγχο της περιοχής, προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο αμερικανικά αεροσκάφη σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις, πατώντας πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA) και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, με χαρακτηριστική εν προκειμένω την ...αφωνία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων και μορφωμάτων που στοιχίζονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό άξονα.

Π.χ. οι Αμερικανοί ζήτησαν και πήραν το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, καθώς ως η κύρια βάση του μεταφορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί ιδανική γι' αυτούς τοποθεσία, με διαθέσιμο χώρο και κατάλληλα υπόστεγα για μεγάλα και βαριά αεροσκάφη συν τις υποδομές ανεφοδιασμού. Ετσι, η 112 Πτέρυγα Μάχης θα εξυπηρετεί 5 με 8 αεροσκάφη τύπου C-130 της US Air Force, ερχόμενα από τη βάση τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας και τη Ρότα της Ισπανίας. Μαζί τους αναπτύσσονται και συνολικά 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντίστοιχα στη Σούδα έχουν μετασταθμεύσει τουλάχιστον 7 ιπτάμενα τάνκερ, 10 C-130 ειδικών επιχειρήσεων, ένα KC-135 ηλεκτρονικού πολέμου, ένα αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων «Boeing P-8 Poseidon», αλλά και ένα «Boeing RC-135V Rivet Joint» (με ενισχυμένες δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικού πολέμου). Επίσης, αποβιβάστηκε και μεγάλος αριθμός Αμερικανών πεζοναυτών.

Αεροσκάφη τους προσγειώθηκαν και στη Λάρισα, ενώ καθώς «εξετάζεται» επέκταση των Αμερικανών και σε άλλες περιοχές, δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν κι άλλες αεροπορικές βάσεις, όπως αυτή της Καρπάθου, εάν εγκρίνουν τις υποδομές που υπάρχουν στο νησί. Θυμίζουμε ότι ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η Κάρπαθος είχε προταθεί ως τοποθεσία για εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης, σενάρια που επανήλθαν στο προσκήνιο το καλοκαίρι μετά και από την τροπολογία στο αμερικανικό Κογκρέσο, με την οποία προωθείται η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων σε νησιά του Αιγαίου.

Επιταχύνεται η επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων

Σε αυτήν τη φάση πάντως - και χωρίς βέβαια να αποκλείεται πλέον τίποτα πάνω στην ταχύτητα των εξελίξεων - φαίνεται οι Αμερικανοί να προκρίνουν την επέκταση των εγκαταστάσεών τους καταρχάς στη Σούδα, βρίσκοντας ευκαιρία, μέσα στη φωτιά του πολέμου, να προχωρήσουν για υλοποίηση σχέδιο το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 22/4 φέτος. Σχέδιο που βασίζεται ακριβώς στην «ανανεωμένη» και «επ' αόριστον» κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εχει πέσει επ' αυτού «σύρμα» στις ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές να αναμένουν νεότερα το αμέσως επόμενο διάστημα, και πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Θυμίζουμε ότι το νέο, φαραωνικό σχέδιο των Αμερικανών αφορά ένα Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδικός υποδομής P-903) που θέλουν να κατασκευάσουν κατ' αναλογία π.χ. του Joint Mobility Processing Center που λειτουργούν στη γιγαντιαία αεροπορική βάση τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, θέλουν να στήσουν ένα διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», όπως αναφερόταν σε σχετικά έγγραφα, σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τους Αμερικανούς.

Θα αποτελείται «από ένα συγκρότημα αεροπορικών επιχειρήσεων με ένα νέο terminal επιβατών, χώρους αεροπορικών επιχειρήσεων και ένα terminal για cargo». Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης. Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P-903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P-911 («Proposed P-911 apron expansion project»).

«Στόχοι» τα στρατόπεδα και οι ενεργειακές υποδομές

Στο μεταξύ, είναι τόση η ...ασφάλεια και σταθερότητα που προσφέρει η εμπλοκή ώστε εντείνονται συνεχώς τα «μέτρα» που παίρνουν «προληπτικά» κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες.

Εξ ου και, κατά πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έγιναν με επίκεντρο τη Ρεβυθούσα τουλάχιστον 7 ασκήσεις προστασίας κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και δικτύων, όπου δοκιμάστηκε μάλιστα η ετοιμότητα να αντεπεξέλθουν σε επιθέσεις και προσβολές επίλεκτες μονάδες, όπως η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ).

Εξάλλου, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε μια σειρά από σημεία ανά την επικράτεια, όπου έχουν αναπτυχθεί μόνιμα οι Αμερικανοί ή «αξιοποιούν» περιοδικά, όπως:

Το στρατόπεδο «Νταλίπη» στη Θεσσαλονίκη, όπου κατά καιρούς φιλοξενούνται αξιωματούχοι των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που συντονίζουν κινήσεις της λυκοσυμμαχίας μέσω του λιμένα της πόλης, όπως αυτή της 9 και 10/10, ενώ ετοιμάζουν άλλες τέτοιες διεκπεραιώσεις στο διάστημα 20/11 - 15/12. Το απόσπασμα (TC Det Eastern Med - Greece Detachment) του 839 Τάγματος Μεταφορών του US Army (με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία) που έχει αναπτυχθεί στον Λιμένα Κερατσινίου (γραφεία και αποθήκη). Το στρατόπεδο «Ζορμπά» στου Γουδή, όπου εδρεύει το περιλάλητο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), το οποίο, ως κομμάτι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα. Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο. Η 113 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Το στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Και, τέλος, 4 σημεία στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα το στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» (χαρακτηρισμένο από τους Αμερικανούς Logistics Support Area «Αlex A»), το στρατόπεδο «Γιαννούλη» (Logistics Support Area «Αlex Β») και ακόμα το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, σημεία εισόδου και εξόδου στις διεκπεραιώσεις αμερικανοΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ματώνουν την Παλαιστίνη για τις λυκοφιλίες και τα κέρδη του κεφαλαίου(2023-11-01 00:00:00.0)
Αναβρασμός στη Σούδα(2020-01-08 00:00:00.0)
Κατέπλευσε άλλο ένα πλοίο των ΗΠΑ(2019-01-11 00:00:00.0)
Με καταμερισμό στην ιμπεριαλιστική επέμβαση(2018-04-21 00:00:00.0)
Αμερικανικά μαχητικά και πλοία στα σύνορα με Ρωσία(2014-03-07 00:00:00.0)
Πολεμικός πυρετός(2011-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ