Παρασκευή 11 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Κατέπλευσε άλλο ένα πλοίο των ΗΠΑ

...με ηγετικό ρόλο σε επιχειρήσεις έως τη Μαύρη Θάλασσα

Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge» που έδεσε στη Σούδα
Το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge» που έδεσε στη Σούδα
Αλλο ένα πλοίο των ΗΠΑ, που παίζει κομβικό ρόλο στα επικίνδυνα σχέδιά τους στην περιοχή, έδεσε στη Σούδα, αναδεικνύοντας την ακόμα στενότερη διασύνδεση της χώρας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Συγκεκριμένα, το πλοίο αμφίβιων επιθέσεων (ελικοπτεροφόρο) «USS Kearsarge» έδεσε την Τετάρτη στην αμερικανική βάση στην Κρήτη και αναμένεται να μείνει εκεί έως και σήμερα, για ανεφοδιασμό.

Κατά αμερικανικές πηγές, κουβαλά πάνω από 4.500 ναύτες και πεζοναύτες, μια κανονική μηχανή πολέμου, έχει δε αποστολή περιπολίες στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων και πιθανόν στη Μέση Ανατολή», όπως λέγεται αρμοδίως. Επιπλέον, το «USS Kearsarge» δεν επιχειρεί μόνο του, αλλά συνοδευόμενο από αρμάδα προστασίας του, συγκεκριμένα τα πλοία «USS Arlington» και «USS Fort McHenry».

Το «Fort McHenry» στις 6 Γενάρη μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, και πρόκειται για το πλοίο που τέθηκε αμέσως μόλις μπήκε εκεί υπό παρακολούθηση από το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Pitlivi».

Οπως δήλωσε η υποναύαρχος Λίζα Φρανκέτι, διοικήτρια του 6ου Στόλου, οι επιχειρήσεις του στη Μαύρη Θάλασσα αποδεικνύουν την ευελιξία και τις ικανότητες των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, όπως επίσης τις στενές σχέσεις των Αμερικανών με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και χώρες - εταίρους στην περιοχή.

Αλλωστε, οι Αμερικανοί τους τελευταίους μήνες φορτώνουν συνεχώς με πλοία τους την περιοχή. Ενδεικτικά, μέσα στο 2018 κατέπλευσαν στη Μαύρη Θάλασσα τα πλοία «USS Ross», «USS Carney», «USS Porter», «USS Mount Whitney», «USS Oak Hill» και «USNS Carson City», τα οποία πριν ή μετά τις επιχειρήσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα έδεσαν και στη Σούδα, αναδεικνύοντας και εδώ τη χρησιμότητα της βάσης για τους Αμερικανούς και ταυτόχρονα την εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή για το λαό.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Καταδικάζοντας την έλευση του «USS Kearsarge» στη Σούδα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων σημειώνει ότι «τα Χανιά για μια ακόμη φορά "είχαν την τιμητική" τους στις προτιμήσεις των "Αμερικανών ειρηνιστών", φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως προορισμός χαλάρωσης και ξεκούρασης του πληρώματος του ελικοπτεροφόρου».

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί το λαό «να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα της παρουσίας των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων των λαών στον τόπο μας και τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία της βάσης της Σούδας στο Ακρωτήρι».

Παράλληλα, καλεί τις τοπικές αρχές «να μη στρώσουν για μια ακόμη φορά το χαλί της υποδοχής στους εκπροσώπους των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, αλλά και τη χανιώτικη κοινωνία να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που η παρουσία τους σε όλο τον κόσμο είναι συνώνυμη του θανάτου και της προσφυγιάς».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org