Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Δηλώσεις Γκουτέρες για άρση του εμπάργκο

Παλαιστίνιοι «υποδέχτηκαν» το Γκουτέρες στη Γάζα, ζητώντας άμεση άρση του φονικού εμπάργκο

Copyright 2017 The Associated

Παλαιστίνιοι «υποδέχτηκαν» το Γκουτέρες στη Γάζα, ζητώντας άμεση άρση του φονικού εμπάργκο
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την άρση του 10ετούς δολοφονικού οικονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας Ισραήλ και Αίγυπτος απαίτησε το περασμένο 48ωρο στη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αποφεύγοντας ωστόσο τις άμεσες επικρίσεις στους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Γκουτέρες, που κατέφθασε στην πόλη της Γάζας «συνοδευόμενος» στενά από τον Ισραηλινό πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, και τον υψηλόβαθμο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο Αβίβ Κότσαβι, επέλεξε να μη συναντηθεί με στελέχη της ισλαμικής «Χαμάς». Αξιωματούχοι της «Χαμάς», πάντως, άσκησαν πιέσεις στον γγ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άρση του εμπάργκο που και ο ίδιος στα λόγια αποδοκίμασε...

Κατά τα λοιπά, ο Γκουτέρες εξέφρασε υποκριτικά «βαθιά συγκίνηση» για «μία από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια στον ΟΗΕ». Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους ηγέτες των Παλαιστινίων σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη, τόνισε πως «η διαίρεση το μόνον που κάνει είναι να υπονομεύει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού». Αναφερόμενος εμμέσως στη «Χαμάς», πρόσθεσε πως «η στρατιωτικοποίηση προκαλεί ζημιά στην περιοχή» και ότι το όνειρό του είναι «να επιστρέψει ξανά στη Γάζα μία μέρα και να τη δει σαν τμήμα ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει με ειρήνη και ευημερία».

Ο Γκουτέρες ολοκλήρωσε τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας με φόντο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «αναβιώσουν» την ισραηλινο-παλαιστινιακή «ειρηνευτική» διαδικασία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ