Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Με νέα χερσαία επέμβαση απειλεί ο Ερντογάν

Ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε «νίκη» του στρατού στο Ταλ Αφάρ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με νέα χερσαία στρατιωτική επέμβαση σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ απείλησε προχτές βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη «Μέρα της Νίκης» στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.

Ο Τούρκος ηγέτης διεμήνυσε πως εξετάζονται «όλα τα ενδεχόμενα», παρά τα προβλήματα με «κάποιους συμμάχους» και πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες «να αναλάβουν δράση» μετά την περσινή χερσαία επέμβαση με την ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη».

Ωρες μετά, αναφέρθηκε πως μετέβη στη Δαμασκό ο Χασάν Νασράλα, αρχηγός της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», με σκοπό να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και να του ζητήσει να εγκρίνει τη συμφωνία που έκλεισε προ ημερών η οργάνωσή του με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» με σκοπό να εγκαταλείψουν (όπως και έκαναν) τη μεθόριο του Λιβάνου με τη Συρία. Το αραβικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» μετέδωσε πως ο Πρόεδρος Ασαντ ανταποκρίθηκε στο αίτημα, «αν και αυτό δεν ήταν προς όφελος της Συρίας».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, δήλωσε πως οι άμαχοι στη Ράκα της Συρίας πληρώνουν «απαράδεκτο τίμημα» και πως οι επιτιθέμενες δυνάμεις (μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ...) «πιθανόν» να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί στη διαχείριση των εχθροπραξιών οι επιτιθέμενες δυνάμεις πιθανόν να παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την αρχή της προφύλαξης, την αρχή της διάκρισης και την αρχή της αναλογικότητας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Νίκη» στο Ταλ Αφάρ ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Χτες, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε νίκη του στρατού σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Ταλ Αφάρ, που ήταν ένα από τα τρία τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη χώρα.

«Η νίκη ήρθε και η επαρχία της Νινευή βρίσκεται πλέον πλήρως στα χέρια των δυνάμεών μας», είπε ο Αμπάντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος σ' αυτή την περιφέρεια του βόρειου Ιράκ, τη μεγαλύτερη πόλη της οποίας, τη Μοσούλη, είχε ήδη ανακαταλάβει πλήρως ο στρατός στις αρχές Ιούλη.

Πλέον, οι βασικές δυνάμεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» επικεντρώνονται σε δύο ζώνες: Τη Χαουίγια (περίπου 300 χλμ. βορείως της Βαγδάτης) και τις πόλεις Αλ Κάιμ, Ράουα και Ανα που βρίσκονται στη δυτική έρημο, στα σύνορα με τη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολυεπίπεδα παζάρια...(2017-08-22 00:00:00.0)
Διπλές «φωτιές» στα σύνορα με Τουρκία και Ισραήλ(2015-06-21 00:00:00.0)
Σκηνικό επέμβασης στήνουν οι ΗΠΑ(2015-06-18 00:00:00.0)
Η συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων διευρύνεται(2015-06-17 00:00:00.0)
Κλείσιμο συρο - ιορδανικών συνόρων(2015-04-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ(2014-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ