Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά αυταπάτη για «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς

Στο πρακτορείο «Αργος»
Στο πρακτορείο «Αργος»
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν στελέχη του Κόμματος αυτές τις μέρες, συζητώντας με εργαζόμενους για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και καλώντας τους να απορρίψουν τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι δήθεν με την καπιταλιστική ανάπτυξη θα βελτιωθεί και η δική τους καθημερινότητα. Αλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα στους τόπους δουλειάς ακυρώνει αυτούς τους ισχυρισμούς: Απολύσεις, εντατικοποίηση, εργατικά «ατυχήματα» συνθέτουν το παραμύθι της «δίκαιης» ανάπτυξης.

Με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη» συζήτησε χτες το πρωί ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Με αφορμή τις εξελίξεις στο πρακτορείο «Ευρώπη» που οδηγείται σε πτώχευση, απειλώντας να αφήσει «στον αέρα» πάνω από 200 εργαζόμενους, στο επίκεντρο του προβληματισμού και της συζήτησης βρέθηκαν οι ανακατατάξεις στο χώρο του Τύπου, η επίθεση των μεγαλοεκδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και η πρόταση του ΚΚΕ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρηματίες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, την ίδια στιγμή «συμμαχούν για το πώς θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του εργαζόμενου, για το πώς θα τσακίσουν οποιαδήποτε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, για το πώς θα ανατρέψουν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, πώς θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα και τους μισθούς».

Από την εξόρμηση στην COSCO
Από την εξόρμηση στην COSCO
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα συντελεστούν στο έδαφος της επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή τους. Επισήμανε ακόμα ότι όσα αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Ευρώπη» πρέπει να χτυπήσουν το «καμπανάκι» και για τους συναδέλφους τους στο πρακτορείο «Αργος», καθώς αντίστοιχες εξελίξεις είναι πιθανό να χτυπήσουν και τη δική τους πόρτα.

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος αντέτεινε στη συνεχή χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, πρέπει όμως να φύγει από τη μέση το κέδρος, για να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πράξη, «να αλλάξει χέρια η εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία και να οικοδομηθεί ένα άλλο σύστημα που στο επίκεντρο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες». Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους «να περάσουμε στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουμε τις απώλειες αλλά πάνω από όλα να ανοίξουμε το δρόμο σε μια άλλη οικονομία και κοινωνία».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι έθεσαν το ζήτημα των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, δίνοντας αφορμή για να συζητηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς που επικρατεί και στο «Αργος», όπου έχει συγκεντρωθεί πλέον το σύνολο της διεκπεραίωσης των εντύπων, φωτίζοντας τις συνθήκες δουλειάς που δημιουργούν το έδαφος πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα «ατυχήματα».

Στην «Cosco»

Στο εργασιακό γκέτο της «Cosco» στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά (τοποθεσία Ικόνιο Περάματος), περιόδευσε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η περιοδεία έγινε μερικά 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο 45χρονου εργάτη στο χώρο την ώρα της δουλειάς. Οσο και αν έγινε προσπάθεια από την πλευρά της εταιρείας και των αρμόδιων αρχών να υποτιμηθεί το περιστατικό και να φανεί ότι ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από «φυσιολογικά αίτια», ο θάνατός του επανέφερε στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην «Cosco», με ωράρια - λάστιχο, αφόρητη πίεση σε βάρος των εργαζομένων για να «πιάνουν - όπως ανέφερε ένας από αυτούς - τους χρόνους», εκ περιτροπής εργασία και πάει λέγοντας και όλα αυτά σε καθεστώς εκβιασμών και τρομοκρατίας.

Ο Γ. Τούσσας μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους. Οπως είπε, μαζί με τα απίστευτα κέρδη - απίστευτα για την «Cosco» - εντείνεται η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων, με «επίθεση άνευ όρων σε κάθε δικαίωμα, από τη διάλυση των ΣΣΕ, μέχρι την εντατικοποίηση και την έκθεση των εργαζομένων σε όλο και πιο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον». Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και στους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Το λιμάνι είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο στο πλαίσιο του καπιταλισμού «δουλεύει» για την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζοντας ακόμα και ζωές εργατών, ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Προέτρεψε τους εργάτες να δουν ότι «ενώ ματώνει η εργατική τάξη στους τόπους δουλειάς, Τσίπρας, Μητσοτάκης επιδίδονται σε κοκορομαχίες για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων» και αφετέρου για να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Αναφερόμενος στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το λιμάνι του Πειραιά, όπως συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινή παρουσία στις πυρόπληκτες περιοχές

Από την επίσκεψη του Ν. Καραθανασόπουλου στη Ζάκυνθο
Από την επίσκεψη του Ν. Καραθανασόπουλου στη Ζάκυνθο
Στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τις πυρκαγιές βρίσκονται οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τόσο επιτόπου στα πύρινα μέτωπα, όσο και μετά, συμβάλλοντας στην οργάνωση της πάλης για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των πληγέντων, οι πρωτοβουλίες του Κόμματος είναι καθημερινές.

Χτες και προχτές, διήμερη περιοδεία στα χωριά της Ανατολικής Μάνης και στα Κύθηρα, που επλήγησαν στις αρχές Ιούλη, πραγματοποίησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Την Τετάρτη 30/8 βρέθηκε στο Σκουτάρι και στον Κότρωνα. Στο Φλομοχώρι, όπου κατέληξε η περιοδεία της, η Δ. Μανωλάκου συναντήθηκε με κατοίκους και συζήτησε μαζί τους για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν, με κύριο πρόβλημα να είναι η καταστροφή του ελαιώνα της περιοχής, καλώντας τους να οργανωθούν, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα και να παλέψουν διεκδικώντας από την κυβέρνηση όσα πρέπει να γίνουν άμεσα. Η βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε την πραγματική αιτία των πυρκαγιών, που δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της γης για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η περιοδεία χτες συνεχίστηκε στα Κύθηρα, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Γ. Κομνηνό και επισκέφτηκε το Πυροσβεστικό Σώμα. Εκεί επισημάνθηκαν οι μεγάλες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Η Δ. Μανωλάκου ενημέρωσε τους πυροσβέστες για τη δράση του Κόμματος, όπως και για τις συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή.

Στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Η Δ. Μανωλάκου στην περιοχή του Κότρωνα
Η Δ. Μανωλάκου στην περιοχή του Κότρωνα
Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος, περιόδευσε τη Δευτέρα 28/8 στο Θέρμο, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στον Ταξιάρχη. Ο Ν. Μωραΐτης επισκέφτηκε περιοχές του χωριού και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν. Στη συνέχεια, συνομίλησε με κατοίκους και πυροσβέστες που ήταν στις καμένες εκτάσεις, καθώς και με πυροσβέστες στον Πυροσβεστικό Σταθμό Θέρμου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων, που «με την πολιτική της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση, αφήνουν στο έλεος των πυρκαγιών το λαό».

Στη Ζάκυνθο

Στο νησί της Ζακύνθου, που χτυπήθηκε σφοδρά την περασμένη βδομάδα από την πύρινη λαίλαπα, σημαντική ήταν η παρουσία των στελεχών, μελών και οπαδών του ΚΚΕ στις πολλές και σοβαρές εστίες που. Περιοδεία πραγματοποίησε στο νησί τη Δευτέρα και την Τρίτη 28 και 29 Αυγούστου ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής. Το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφτηκε τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπου αναδείχθηκε ότι λίγο καιρό πριν τις μεγάλες πυρκαγιές, οι δυνάμεις της αποδυναμώθηκαν, αφού σημαντικός αριθμός ανδρών αποσπάστηκε για τις υπηρεσίες πυρασφάλειας του ιδιωτικοποιημένου αεροδρομίου της «Fraport», κάτι που ήταν όρος για να κλείσει η συμφωνία πώλησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ & ΔΡΑΣΗΣ»
  • Στα πρακτορεία διανομής Τύπου και στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά βρέθηκαν στελέχη του ΚΚΕ και μίλησαν με τους εργαζόμενους
  • Περιοδείες Οργανώσεων του ΚΚΕ σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην προσφυγιά αφιερώθηκε η εκδήλωση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Μ. Ποσοτίδης
Ο Μ. Ποσοτίδης
«Για μας λοιπόν δεν είναι άλλο από χαμοζωή; Μόχθος και Πόλεμος;». Αυτός ήταν ο τίτλος της πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 28 Αυγούστου για τα 95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Αγιος Κωνσταντίνος, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είναι μια προσφυγική συνοικία που για δεκαετίες κρατά αυτό το χαρακτηριστικό της, κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιλογή της και είχε αντίκτυπο στη συμμετοχή του κόσμου.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όχι μόνο, για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, ήταν έκδηλο όλες τις προηγούμενες μέρες που οι Κομματικές Οργανώσεις έκαναν εξορμήσεις με το κάλεσμα της συμμετοχής. Ενα ενδιαφέρον που έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είχαν έντονη παρουσία στη ζωή και τη δράση της πόλης, από τα πρώτα χρόνια της έλευσής τους.

Στην περιοχή του Αγρινίου είχαν εγκατασταθεί περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες, αριθμός που αντιπροσώπευε περίπου το 15% του πληθυσμού της πόλης σύμφωνα με την απογραφή του 1928, κάτι που φυσικά γιγάντωσε το προλεταριάτο της.

Οι πρόσφυγες έγιναν κυρίως καπνεργάτες και έδωσαν νέα πνοή και μαχητικότητα στους γηγενείς και άπειρους καπνεργάτες. Ηταν άριστοι τεχνίτες του καπνού, πρωταγωνιστές στην επεξεργασία του στις καπνοφάμπρικες. Ταυτόχρονα, ήταν μπροστάρηδες στην ανάπτυξη των αγώνων και στον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικο-αφηγηματικό χρονικό, ενώ παράλληλα προβάλλονταν φωτογραφίες, γκραβούρες, πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη», όλα εκείνης της περιόδου, που αποτύπωναν και με εικόνα τα δραματικά γεγονότα της εποχής.

Στιγμή που συγκίνησε παλιούς και νέους, κατά τη διάρκεια του χρονικού, ήταν η παρουσίαση διήγησης πρόσφυγα καπνεργάτριας:


«Ηρθαμε από τη Σάμο εδώ το 1922. Κοίτα εγώ κατάλαβα ότι ήμασταν φτωχοί και ξένοι από 'ταν ήμουνα επτά χρονών. Κατεβαίναμε παιδάκια από τον Αγιο Κωνσταντίνο, την Παπαστράτου, να πάμε να πάρουμε το συσσίτιο από την Πρόνοια, κι έλεγαν οι Αγρινιώτες στο δρόμο: Ερχονται τα τσόκαρα! Φορούσαμε βλέπεις κάτι ξύλινα παπούτσια, τι παπούτσια, έναν πάτο ξύλινο κι ένα λουράκι πέτσινο από πάνω και καθώς περπατούσαμε ακούγονταν τα ποδαράκια μας.

Ημουν δεν ήμουν δέκα χρονών που πήγα στις καπναποθήκες. Δούλευα όπως και οι άλλοι. Εδινα στις άλλες εργάτριες νερό. Μετέφερα τα κασονάκια. Ολη μέρα... Οταν ερχόταν ο έλεγχος, μ' έβαζαν μέσα στα κασόνια, να μη με βρουν, γιατί ήταν παράνομο να δουλεύω. Μια φορά κόντεψα να σκάσω εκεί μέσα στο κασόνι που ήταν γεμάτο καπνό... Στις καπναποθήκες δούλεψα 20 χρόνια. Τότε δούλευες πολύ για να κρατηθείς στη ζωή. Ο άντρας μου πέθανε στα οχτώ χρόνια του γάμου μας κι εγώ έβαλα και καπνά και πήγα και στις αποθήκες. Αχ στη ζωή μου... Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά».

Με την πάλη τους ρίζωσαν οι πρόσφυγες στον καινούριο τόπο τους

Μέσω του χρονικού δόθηκε και η δυνατότητα να γίνουν γνωστές πλευρές της δράσης του Κόμματος που τότε ήταν στα πρώτα του βήματα. Για να φτιαχτεί το χρονικό, μάλιστα, συγκροτήθηκε κατάλληλη ομάδα ώστε να συγκεντρωθεί το υλικό αλλά να καθοριστεί και ο τρόπος παρουσίασής του.

Η εκδήλωση, επίσης, περιελάμβανε ομιλία από τον Μανώλη Ποσοτίδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Ο ομιλητής στην αρχή, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ιδιαίτερα τους απογόνους των προσφύγων του 1922, καθώς και τις νέες και τους νέους της συνοικίας, αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε η γενιά εκείνη παρά τις δυσκολίες: «Δυσκολίες που σήμερα δεν πιάνει ο νους, μα κατάφερε με το κεφάλι ψηλά να ριζώσει σε αυτόν τον τόπο και μάλιστα με κάθε δικαίωμα να τον αποκαλεί τόπο της, αφού πρωταγωνίστησε σε κάθε αγώνα του λαού, δίνοντας ακόμη και το αίμα της. Στις απεργίες των καπνεργατών, αργότερα στην Εθνική Αντίσταση και στην κορύφωση του ταξικού αγώνα με τον ΔΣΕ, αλλά και στα ξερονήσια και τις διώξεις επί χούντας, όντας συνοικία αριστερών πολιτικών φρονημάτων, εργατοσυνοικία παραδοσιακά».

Στην ομιλία παρουσιάστηκε με ζωντάνια η κοινή ζωή φτωχών εργατών και λαϊκών στρωμάτων, Ελλήνων και Τούρκων, σε αντίθεση «με τους τσιφλικάδες και τους μπέηδες με τα ξεφαντώματα και το ραχάτι τους», αλλά και «τους μεγαλοαστούς Ελληνες της Σμύρνης, πολύπειροι και ξακουστοί, με σπίτια παλάτια», χρησιμοποιώντας μάλιστα αποσπάσματα από το βιβλίο «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου.

Παρακάτω μίλησε για τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έπαιξαν ρόλο για τα γεγονότα της Καταστροφής: «Για τους διωγμούς των Ελλήνων και Αρμενίων, υπεύθυνοι δεν ήταν μόνο οι Τούρκοι. Οι συμπαγείς χριστιανικοί πληθυσμοί ήταν εμπόδιο για τους κεφαλαιοκράτες της Γερμανίας και τους άλλους. Πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή Βαγδάτης - Μοσούλης - Σμύρνης, ανάμεσα στα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και τα πλούτη της Μικρασίας, εκεί πάνω κυλούσαν τα πιο άτιμα και πανούργα όνειρα των μονοπωλίων...».

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις και αντιθέσεις, διεθνώς και στη χώρα μας, που δείχνουν μεταξύ άλλων και την επικαιρότητα του θέματος της εκδήλωσης.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στη Χαλκίδα, στο Φάρο Αυλίδας, θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου στην Κάτω Αχαγιά, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη:

-- Στις 11 π.μ., στην Πάτρα, στα Δεμένικα Πάτρας (καφενείο «Το στέκι του Θωμά»), σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Πάρκο Κήπου, θα παρουσιάσουν τη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Την παρουσίαση θα κάνει η Ειρήνη Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Ποντοκώμη Κοζάνης, στο μνημείο των πεσόντων, η ΚΟΒ Ποντοκώμης και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοζάνης διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη, τον νεολαίο κομμουνιστή που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της δολοφονίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη 18. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΛΑΡΥΜΝΑ
Πλήθος εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εκδήλωση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

Ο Δ. Κουτσούμπας παραβρέθηκε στην εκδήλωση
Ο Δ. Κουτσούμπας παραβρέθηκε στην εκδήλωση
Με την παρουσία πλήθους εργαζομένων από το εργοστάσιο της γειτονικής ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25/8 η εκδήλωση των ΚΟ ΛΑΡΚΟ - Λάρυμνας και Μαρτίνου του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ, ομιλία από τον Νίκο Χαλιώτη, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και λαϊκό γλέντι. Το στέλεχος του Κόμματος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που άλλωστε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Μάλιστα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μια μέρα πριν από την επιτυχημένη απεργία στο εργοστάσιο, ενάντια στις απολύσεις και το «σκλαβοπάζαρο» των εργολαβιών. Από τη συζήτηση αλλά και την ομιλία αναδείχθηκε και μέσα από το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος, που οι εργαζόμενοι βιώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο, την εντατικοποίηση και τους μισθούς πείνας.


ΚΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδοση για την Ιστορία των αγώνων του κλάδου και τη συμβολή του ΚΚΕ

Την Πέμπτη, 14 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Στρ. Καραϊσκάκη 138), διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης που επιμελήθηκαν, με τίτλο: «Μεταλλεργάτες, Ιστορία και Αγώνες. Η συμβολή του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών Μετάλλου και έκθεση βιβλίου.

ΚΑΒΑΛΑ
Εκδήλωση τιμής στους ΕΛΑΣίτες της μάχης του Τσαλ Νταγ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας, για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ, στις 29 Ιούλη του 1944, πραγματοποίησαν την Κυριακή 27/8 οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θόδωρος Κοντογεωργίου, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η εκδήλωση έκλεισε με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.

Ο Μπ. Φωτιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της νικηφόρας μάχης που έδωσε το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, ενάντια σε ενισχυμένο λόχο του κατοχικού φασιστικού βουλγαρικού στρατού, που ανέβηκε στον Πλαταμώνα, στα τέλη Ιούλη του 1944, για να προετοιμάσει τις μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που θα ακολουθούσαν τον Αύγουστο του 1944.

Στην ομιλία του, ο Θ. Κοντογεωργίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η εκδήλωση αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στους ηρωικούς μαχητές του ΕΛΑΣ που κατάφεραν καίριο πλήγμα στα κατοχικά στρατεύματα των Βουλγάρων κατακτητών, στη μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή κατά τη διάρκεια του δεύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου 1939 - '45».

Αναφέρθηκε στις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΕ στην Εσθονία, που εντάσσονται στην προσπάθεια εξωραϊσμού και αθώωσης του φασισμού και προετοιμασίας για νέα χτυπήματα σε βάρος των λαών της Ευρώπης, και κάλεσε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να αναζητήσουν την αλήθεια, να γνωρίσουν τα μεγάλα επιτεύγματα της λαϊκής οργάνωσης και πάλης, τις δυνατότητες που δημιουργούν για τη λευτεριά και την ικανοποίηση των ζωτικών λαϊκών αναγκών.

Αναφερόμενος στην επικαιρότητα και την αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ, στάθηκε στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τις συμμαχίες τους, σημειώνοντας: «Η καπιταλιστική κρίση και οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις αποτελούν ένδειξη ότι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής "έχει φάει τα ψωμιά του" εδώ και χρόνια. Τίποτα καλό δεν μπορεί να εγγυηθεί για το λαό. Επιβεβαιώνεται ότι η διέξοδος για την εργατική τάξη δεν μπορεί να αναζητηθεί σε κάποια "δίκαιη" καπιταλιστική ανάπτυξη που προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη, βαθύτερη καπιταλιστική κρίση, αλλά στην ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, στην εξάλειψη της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών. Δηλαδή με την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».

Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό αποκαλύπτουν την ανωτερότητά του

Η έκδοση «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε, χτες βράδυ, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», που διοργάνωσαν οι ΤΟ Βιομηχανίας και Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας και η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε γλέντι.

Μέσα από την εκδήλωση, αναδείχτηκε ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό δείχνουν ότι μονόδρομος για τους λαούς είναι η πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας, της εργατικής εξουσίας που μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά βάσανα του λαού.

Εισηγητικά, η Στέλλα Καινουργιάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν επιλέγουμε τυχαία το θέμα της σημερινής εκδήλωσης και δεν αφορά μόνο μια επετειακή εκδήλωση στο συμπλήρωμα των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις για τους εργαζόμενους στις χώρες που οικοδόμησαν σοσιαλισμό είναι τέτοια, που, για την πλειοψηφία των εργαζομένων σήμερα, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός.


Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι γύρω από το ζήτημα των κατακτήσεων στο σοσιαλισμό έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά από τους ορκισμένους εχθρούς της εργατικής τάξης. Από το ότι ο λαός πεινούσε, ότι δεν υπήρχε ελευθερία και φυσικά το χιλιοπαιγμένο έργο της εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό. (...) Πρόκειται για διατεταγμένη αποστολή, με στόχο τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την απαράδεκτη και προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Την ταύτιση του ναζισμού με τις δυνάμεις που ιστορικά τον συνέτριψαν.

(...) Ο στόχος δεν είναι μόνο το παρελθόν, αλλά κυρίως το μέλλον, ώστε να στιγματιστούν η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, ως προπομπός για να χτυπηθεί συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να χειραγωγηθούν και να αφοπλιστούν οι συνειδήσεις των νέων γενιών.

Η λαϊκή πείρα αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού αποτελεί προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων και περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, εξαπόλυσης νέου γύρου ιμπεριαλιστικών πολέμων. Ο αντικομμουνισμός οξύνεται όσο πιο άγρια γίνεται η επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτονόητη συνέπεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας είναι η δικαιολόγηση, ο εξωραϊσμός και η αθώωση του ναζισμού - φασισμού είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα».

Ο Ορέστης Βέρτκας τόνισε ότι οι κατακτήσεις στις χώρες που οικοδομούσαν τον σοσιαλισμό είναι ένα από τα πεδία που αποκαλύπτουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού ως κοινωνικοοικονομικού συστήματος σε σχέση με τον καπιταλισμό, με κριτήριο τη ζωή και τις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στο γεγονός ότι η εργατική εξουσία κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, για να μπορεί να ικανοποιεί τις κάθε φορά σύγχρονες εργατικές, λαϊκές ανάγκες. «Στις σοσιαλιστικές - κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής, που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, οφείλονται οι δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης. Η εργατική εξουσία κοινωνικοποιεί, δηλαδή μετατρέπει σε ιδιοκτησία όλης της κοινωνίας, όλων των εργαζομένων, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, άρα καταργεί την καπιταλιστική ιδιοκτησία που είναι και η πηγή της εκμετάλλευσης και του κέρδους και το βασικό εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας. Με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας εξαλείφονται οι οικονομικές κρίσεις. Ο κεντρικός σχεδιασμός ως βασική σχέση παραγωγής στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό βάζει σε κίνηση όλες τις παραγωγικές δυνάμεις σε όφελος του λαού.

Οι δυνατότητες συνεχούς ανάπτυξης οφείλονται, επίσης, στο χαρακτήρα της εργατικής εξουσίας, που ωθεί τους εργαζόμενους στο πολιτικό και κοινωνικό προσκήνιο, φροντίζοντας για τη συμμετοχή τους στην άσκηση της εξουσίας μέσω των οργάνων της, διαρθρωμένων από τα κάτω στις παραγωγικές μονάδες μέχρι τα πάνω, με πλέρια τη δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλους και την ανακλητότητα, με την εφαρμογή του εργατικού ελέγχου. Αυτό τους ωθεί και στη συνειδητή συμμετοχή στη σοσιαλιστική - κομμουνιστική οικοδόμηση. Η σοβιετική εξουσία φρόντισε να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην άσκηση της εξουσίας, στις υποθέσεις της κοινωνίας, αφού μείωνε τον εργάσιμο χρόνο, αύξανε τον ελεύθερο, φρόντιζε για την ολόπλευρη μόρφωση της εργατικής τάξης.

Σήμερα, βεβαίως, αυτό μπορεί να λυθεί πιο εύκολα γιατί η εργατική τάξη είναι μορφωμένη, ο ελεύθερος χρόνος λόγω παραγωγικότητας είναι μεγάλος, γενικά είναι πολύ πιο ευνοϊκές οι συνθήκες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ