Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Καμιά αυταπάτη για «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς

Στο πρακτορείο «Αργος»
Στο πρακτορείο «Αργος»
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς πραγματοποιούν στελέχη του Κόμματος αυτές τις μέρες, συζητώντας με εργαζόμενους για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και καλώντας τους να απορρίψουν τις ψεύτικες προσδοκίες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι δήθεν με την καπιταλιστική ανάπτυξη θα βελτιωθεί και η δική τους καθημερινότητα. Αλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα στους τόπους δουλειάς ακυρώνει αυτούς τους ισχυρισμούς: Απολύσεις, εντατικοποίηση, εργατικά «ατυχήματα» συνθέτουν το παραμύθι της «δίκαιης» ανάπτυξης.

Με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη» συζήτησε χτες το πρωί ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Με αφορμή τις εξελίξεις στο πρακτορείο «Ευρώπη» που οδηγείται σε πτώχευση, απειλώντας να αφήσει «στον αέρα» πάνω από 200 εργαζόμενους, στο επίκεντρο του προβληματισμού και της συζήτησης βρέθηκαν οι ανακατατάξεις στο χώρο του Τύπου, η επίθεση των μεγαλοεκδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και η πρόταση του ΚΚΕ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρηματίες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, την ίδια στιγμή «συμμαχούν για το πώς θα κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή του εργαζόμενου, για το πώς θα τσακίσουν οποιαδήποτε εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, για το πώς θα ανατρέψουν περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις, πώς θα χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα και τους μισθούς».

Από την εξόρμηση στην COSCO
Από την εξόρμηση στην COSCO
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, που θα συντελεστούν στο έδαφος της επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή τους. Επισήμανε ακόμα ότι όσα αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Ευρώπη» πρέπει να χτυπήσουν το «καμπανάκι» και για τους συναδέλφους τους στο πρακτορείο «Αργος», καθώς αντίστοιχες εξελίξεις είναι πιθανό να χτυπήσουν και τη δική τους πόρτα.

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος αντέτεινε στη συνεχή χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, πρέπει όμως να φύγει από τη μέση το κέδρος, για να γίνουν αυτές οι δυνατότητες πράξη, «να αλλάξει χέρια η εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία και να οικοδομηθεί ένα άλλο σύστημα που στο επίκεντρο θα είναι οι λαϊκές ανάγκες». Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους «να περάσουμε στην αντεπίθεση, να διεκδικήσουμε τις απώλειες αλλά πάνω από όλα να ανοίξουμε το δρόμο σε μια άλλη οικονομία και κοινωνία».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εργαζόμενοι έθεσαν το ζήτημα των δεκάδων εργατικών «ατυχημάτων» που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, δίνοντας αφορμή για να συζητηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς που επικρατεί και στο «Αργος», όπου έχει συγκεντρωθεί πλέον το σύνολο της διεκπεραίωσης των εντύπων, φωτίζοντας τις συνθήκες δουλειάς που δημιουργούν το έδαφος πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα «ατυχήματα».

Στην «Cosco»

Στο εργασιακό γκέτο της «Cosco» στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά (τοποθεσία Ικόνιο Περάματος), περιόδευσε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η περιοδεία έγινε μερικά 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο 45χρονου εργάτη στο χώρο την ώρα της δουλειάς. Οσο και αν έγινε προσπάθεια από την πλευρά της εταιρείας και των αρμόδιων αρχών να υποτιμηθεί το περιστατικό και να φανεί ότι ο εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από «φυσιολογικά αίτια», ο θάνατός του επανέφερε στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην «Cosco», με ωράρια - λάστιχο, αφόρητη πίεση σε βάρος των εργαζομένων για να «πιάνουν - όπως ανέφερε ένας από αυτούς - τους χρόνους», εκ περιτροπής εργασία και πάει λέγοντας και όλα αυτά σε καθεστώς εκβιασμών και τρομοκρατίας.

Ο Γ. Τούσσας μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους. Οπως είπε, μαζί με τα απίστευτα κέρδη - απίστευτα για την «Cosco» - εντείνεται η εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων, με «επίθεση άνευ όρων σε κάθε δικαίωμα, από τη διάλυση των ΣΣΕ, μέχρι την εντατικοποίηση και την έκθεση των εργαζομένων σε όλο και πιο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον». Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και στους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Το λιμάνι είτε ιδιωτικό, είτε δημόσιο στο πλαίσιο του καπιταλισμού «δουλεύει» για την κερδοφορία των μονοπωλίων, θυσιάζοντας ακόμα και ζωές εργατών, ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι «αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Προέτρεψε τους εργάτες να δουν ότι «ενώ ματώνει η εργατική τάξη στους τόπους δουλειάς, Τσίπρας, Μητσοτάκης επιδίδονται σε κοκορομαχίες για το ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων» και αφετέρου για να κουκουλώσουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Αναφερόμενος στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το λιμάνι του Πειραιά, όπως συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ