Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Επένδυση»

«Επένδυση» στο ανθρώπινο δυναμικό χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τα κονδύλια που διατίθενται για προγράμματα «αντιμετώπισης» της ανεργίας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με ποσοστά ανεργίας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να δαπανούν το 1% του ΑΕΠ (αντί για το 0,5% που ισχύει σήμερα) για τέτοιες παρεμβάσεις και παράλληλα τα χρήματα αυτά να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού τους ελλείμματος. «Τα χρήματα για τους ανέργους είναι χρήματα που επιστρέφουν στην οικονομία», είπε μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύει και το ...έργο της κυβέρνησης, τα προγράμματα διαχείρισης και ανακύκλωσης της ανεργίας δεν μοιράζουν χρήματα στους ανέργους, αλλά πάμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Ετσι, η υπουργός μπορεί να υπερηφανεύεται πως «δεν ξοδεύεται πλέον ούτε ένα ευρώ που δεν φέρνει θετικό αποτέλεσμα» και να διαβεβαιώνει πως η σημερινή κυβέρνηση ευθύς εξαρχής κατάλαβε «ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι που θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας».

Επιβεβαίωση

Στην πλήρη επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Τρίτη, ότι η κυβέρνηση άφησε «γυμνή» τη δασοπυρόσβεση για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επάρκειας πυροσβεστών που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς από την πρώτη στιγμή εκδήλωσής της, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξή, αφού παραδέχτηκε ότι έχει γίνει ακριβώς έτσι, επιχείρησε στη συνέχεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και δήλωσε πως «...στις κρίσιμες περιοχές ενισχύθηκε το προσωπικό, το οποίο είχε φύγει και πήγε στα αεροδρόμια και ειδικά για την περίπτωση της Ζακύνθου φέραμε απ' όλη την Ελλάδα πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό, γύρω στα 53 πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν αυτές τις μέρες στη Ζάκυνθο και πριν ακόμη την πυρκαγιά τη μεγάλη». Οπως όμως γίνεται αντιληπτό, ο υπουργός αναφέρεται στο τι έγινε τις μέρες της φωτιάς και ενώ το μισό νησί καιγόταν ήδη... Γεγονός που αποδεικνύει και το πώς η κυβέρνηση (όπως, άλλωστε, και οι προηγούμενες) αντιλαμβάνεται το ζήτημα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών...

Εχουν τον ίδιο «θεό»

Τοποθετούμενος σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Λ. Φουντούλης ζήτησε «δίκαιο και σταθερό οικονομικό περιβάλλον για να γίνουν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας». Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα κι ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι στην πλειοψηφία τους «ελαστικές», με άθλιους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έριξε μαύρο δάκρυ για τις ...καημένες τις επιχειρήσεις, που τους «πίνουν το αίμα» οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. «Πώς μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη, όταν με την υπερφορολόγηση εταιρειών κλείνουν επιχειρήσεις και χάνονται θέσεις εργασίας;», αναρωτήθηκε, ενώ ισχυρίστηκε πως οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές μεγάλα ποσά. Γι' αυτό και το ναζιστικό μόρφωμα δεν χάνει ευκαιρία να καταθέτει προτάσεις για φοροαπαλλαγές και στήριξη σε εφοπλιστές, βιομήχανους και κεφαλαιοκράτες. Το γεγονός, εξάλλου, ότι οι θέσεις της Χρυσής Αυγής για την καπιταλιστική ανάκαμψη ταυτίζονται με αυτές των άλλων αστικών κομμάτων, δείχνει ποιον «θεό» υπηρετούν όλοι μαζί, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ανωτερότητα

Σε παρέμβαση με αφορμή τη συζήτηση για τις αλλαγές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο σημερινός πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας επιχειρεί μια σύγκριση των συστημάτων εξετάσεων, αλλά και γενικότερα της Εκπαίδευσης στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, με τη σοβιετική περίοδο. Γράφει μεταξύ άλλων: «Ο άθλος του σοβιετικού συστήματος Εκπαίδευσης συνίστατο στο ότι έδινε πανίσχυρη βάση γνώσεων και αυτό έδινε με τη σειρά του εξαιρετικά καταρτισμένους μηχανικούς, μαθηματικούς, χημικούς (...) Κατείχαμε ηγετική θέση στον κόσμο σε πολλές σημαντικές κατευθύνσεις: Στο διάστημα, στην πυρηνική φυσική, στη χημεία, στην επεξεργασία (...) Στη συνέχεια όλα αυτά τα χάσαμε». Αν έχει μια αξία η μαρτυρία του, είναι επειδή αναγνωρίζεται η ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος και στην Παιδεία. Σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτεύγματά του συκοφαντούνται και γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «μονόδρομος» η μία ή η άλλη εκδοχή της υποβάθμισης της μόρφωσης και του ταξικού σχολείου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1807 Μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Τιλσίτ οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα.

1870 Στο γαλλοπρωσικό πόλεμο, οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα τον Γ' ηττώνται από τους Πρώσους, στην καθοριστική μάχη του Σεντάν, ανοίγοντας στα πρωσικά στρατεύματα το δρόμο για το Παρίσι. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.

1923 Σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Ιαπωνία και καταστρέφει τελείως τη Γιοκοχάμα και παραλίγο το Τόκιο. Τουλάχιστον 142.800 άτομα σκοτώνονται, ενώ 2,5 εκατομμύρια μένουν άστεγοι.

1927 Γεννιέται ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Βαγγέλης Περπινιάδης.

1939 Τα χαράματα της 1ης Σεπτέμβρη 1939, στις 4.45, τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Πολωνία. Αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος.

1944 Στις 1 - 2 Σεπτέμβρη συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, κ.λπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα - Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ηπειρος 70.000, Στερεά - Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

1945 Ιδρύεται στην Αθήνα η «Ενωση Δημοκρατικών Συλλόγων Αθηνών».

1946 Μέσα σε όργιο νοθείας και τρομοκρατίας πραγματοποιείται δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Το αποτέλεσμα ήταν: Υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας 68,3%, υπέρ της αβασίλευτης 10,5% και λευκά 21,2%. Στις 26 Σεπτέμβρη ο Γεώργιος Β' Γλίξμπουργκ επέστρεψε στην Ελλάδα.

1950 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βγάζει απόφαση με τίτλο «Κανένας Ελληνας στην Κορέα». Η συμμετοχή στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Κορέας, που στηρίχθηκε τόσο από τις «κεντρώες» (Πλαστήρα, Βενιζέλου), όσο και τις «δεξιές» κυβερνήσεις (Παπάγου), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 186 Ελλήνων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 610.

1961 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

1961 Ξεκινά στο Βελιγράδι η Α' Συνδιάσκεψη των λεγόμενων «αδέσμευτων» χωρών, με τη συμμετοχή 25 κρατών.

1968 Η εφημερίδα «Ελεύθερη Πατρίδα» κάνει έκκληση για τη σωτηρία του βαριά άρρωστου δεσμώτη κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκε από τη Λέρο όπου ήταν εξόριστος στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» της Αθήνας.

1989 Πεθαίνει ο κορυφαίος Πολωνός ποδοσφαιριστής Κάζιμιρτς Ντέινα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ