Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΤΙΚΗ
Ενίσχυση των αμερικανικών περιπολιών

Ενόψει και των νέων ρωσικών ασκήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενισχυμένες δυνάμεις μαχητικών αεροσκαφών έχουν στείλει οι ΗΠΑ, προκειμένου να περιπολούν πάνω από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία (κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ) κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας Ρωσίας - Λευκορωσίας (West 2017), που έχουν προγραμματιστεί 14 - 20 Σεπτέμβρη στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα. Η ένταση στην περιοχή της Βαλτικής μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με τις δυο πλευρές να συγκεντρώνουν εκεί στρατιωτικές δυνάμεις.

Επτά μαχητικά F-15C των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Siauliai, για να περιπολούν στις χώρες της Βαλτικής, τρία περισσότερα από αυτά που έχουν εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ μετά τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως οι ασκήσεις έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «προπαγάνδα». «Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπερβάλλουμε γι' αυτές τις ασκήσεις», «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στην περιοχή μας», είπε ο Λετονός πρέσβης στη Μόσχα. Ο Λετονός Πρόεδρος, Ραϊμόντς Βέγιονις, είπε ότι «οι ασκήσεις δημιουργούν πρόσθετη ένταση στην περιοχή, αλλά δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για τη Λετονία και τις άλλες Βαλτικές χώρες».

Από τη μεριά του, ωστόσο, ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Β. Ουμπράσας είπε ότι «ενισχύουμε τις περιπολίες από αέρα γι' αυτή την περίοδο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κι επιπλέον στρατεύματα ξηράς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ