Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Βούλιαξαν από Αμερικανούς Ελευσίνα, Σούδα, Λάρισα

Επιταχύνονται τα σχέδιά τους για φαραωνική επέκταση της βάσης τους στην Κρήτη

Eurokinissi

Σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση για το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού και τις επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή, όπου καραδοκεί ακόμη και γενικευμένη σύγκρουση, έχει μετατραπεί όλη η χώρα.

Καθώς Σούδα αλλά και Ελευσίνα έχουν ήδη φρακάρει από μεταγωγικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και προσωπικό των Αμερικανών που έχει σπεύσει προς υποστήριξη των τεράστιων δυνάμεων που έχουν αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο και των επιχειρήσεων που διεξάγουν, αεροσκάφη τους που μετακινήθηκαν από την Ισπανία, προσγειώθηκαν και στη Λάρισα, ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει προτείνει διασπορά και στην Αεροπορική Βάση της Καρπάθου, εάν οι Αμερικανοί εγκρίνουν τις υποδομές που υπάρχουν στο νησί.

Στο φως των εξελίξεων πάντως αναθερμαίνονται ξανά σχέδιά τους για επέκταση της παρουσίας τους στη χώρα, πατώντας πάνω στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων. Σε αυτήν τη φάση, φαίνεται οι Αμερικανοί να προκρίνουν την επέκταση των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, βρίσκοντας ευκαιρία, μέσα στη φωτιά του πολέμου, να προχωρήσουν για υλοποίηση σχέδιο το οποίο παρουσίασε αναλυτικά ο «Ριζοσπάστης» (με έγγραφα και σχεδιαγράμματα) ήδη από τις 22/4 φέτος. Εχει πέσει επ' αυτού «σύρμα» στις ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές να αναμένουν νεότερα το αμέσως επόμενο διάστημα, και πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Απόψεις του νέου κτιριακού συμπλέγματος που θα δεσπόζει στη Βάση της Σούδας, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 12 μεταγωγικών ταυτόχρονα
Απόψεις του νέου κτιριακού συμπλέγματος που θα δεσπόζει στη Βάση της Σούδας, έχοντας τη δυνατότητα φιλοξενίας έως και 12 μεταγωγικών ταυτόχρονα
Θυμίζουμε, το νέο, φαραωνικό σχέδιό τους αφορά ένα Ενιαίο Κέντρο Διαχείρισης Μεταφορών («Joint Mobility Center at NSA Souda Bay, Greece» - κωδικός υποδομής P-903) που θέλουν να κατασκευάσουν κατ' αναλογία π.χ. του Joint Mobility Processing Center που λειτουργούν στη γιγαντιαία αεροπορική βάση τους στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, θέλουν να στήσουν ένα διώροφο κτίριο 8.970,26 τ.μ. που «θα ενοποιήσει τις βασικές λειτουργίες αεροπορικών επιχειρήσεων και αεροπορικών μεταφορών της εγκατάστασης, ώστε να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας», όπως αναφερόταν σε σχετικά έγγραφα, σε άλλο ένα δείγμα της ακόμα εντατικότερης χρήσης της βάσης από τους Αμερικανούς.

Θα αποτελείται «από ένα συγκρότημα αεροπορικών επιχειρήσεων με ένα νέο terminal επιβατών, χώρους αεροπορικών επιχειρήσεων και ένα terminal για cargo». Εξάλλου, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η νέα εγκατάσταση θα «πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 επιβάτες ετησίως», διευρύνοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης.

Διόλου τυχαία, στα σχέδιά τους εμφανίζουν τουλάχιστον 12 μεταγωγικά σταθμευμένα μπροστά στο σχεδιαζόμενο κτίριο P-903, όπου δίνεται και ο χώρος μιας «προτεινόμενης επέκτασης του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών», με κωδικό εγκατάστασης P-911 («Proposed P-911 apron expansion project»).

Σε κάθε περίπτωση, για το κτίριο P-903 προϋπολογίζουν ένα κόστος μεταξύ 25 και 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με περίοδο ολοκλήρωσης της κατασκευής 912 ημερολογιακές ημέρες.

Στο μεταξύ, κάνοντας καθαρή τη μεγάλη σύγκρουση, όπως έχει απλώσει τα φτερά της πάνω και από την ελληνική επικράτεια, με όλες αυτές τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι κατασκευαστικές έχουν ήδη ενημερωθεί αρμοδίως ότι όποιος πάρει το έργο θα πρέπει να τηρήσει μια σειρά προδιαγραφές. Υπάρχει π.χ. ρήτρα ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί «τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που παράγεται από τη "Huawei Technologies Company", τη "ZTE Corporation" ή οποιαδήποτε θυγατρική αυτών των οντοτήτων», ή από «οντότητα που ανήκει ή ελέγχεται από ή συνδέεται με άλλο τρόπο με την κυβέρνηση» της Κίνας ή της Ρωσίας.

Ενώ «ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, όπως μονάδες ελέγχου επεξεργασίας, σταθμοί εργασίας, πίνακες πεδίου, αισθητήρες, συσκευές ανάγνωσης καρτών, εγκατάσταση καλωδίων και προγραμματισμός συστημάτων, δοκιμές και εκπαίδευση θα εκτελούνται από πολίτες των ΗΠΑ που διαθέτουν έγκυρα διαπιστευτήρια DBIDS ή NCACS» (εξελιγμένα συστήματα ταυτοποίησης των Αμερικανών με βάση βιομετρικά στοιχεία).

Αλλωστε, ακριβώς στο πλαίσιο της έντασης των ανταγωνισμών και καθώς αμερικανοΝΑΤΟικά αεροσκάφη επιχειρούν καθημερινά από τη Σούδα, οι κατασκευαστικές έχουν επίσης ενημερωθεί ότι ο αεροδιάδρομος και οι χώροι στάθμευσης των αεροσκαφών «θα παραμείνουν σε λειτουργία καθ' όλη την περίοδο κατασκευής. Ο ανάδοχος πρέπει να διεξάγει τις εργασίες του έτσι ώστε να προκαλεί την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην κανονική λειτουργία της δραστηριότητας» της βάσης. Τους τονίζεται, ακόμα, ότι «οι εργασίες στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό και στη διεξαγωγή των εργασιών σε σχέση με τις υπάρχουσες επιχειρήσεις».

Για να ανοίξουν δε χώρο για το νέο, γιγαντιαίο κτίριο P-903 , θα κατεδαφίσουν τουλάχιστον άλλα τρία παλαιότερα, τα υπ' αρ. 5, 6 και 22, και τουλάχιστον ένα στέγαστρο.

Τέλος, πέραν της «προτεινόμενης επέκτασης» του χώρου P-911, στο σχέδιο δίνεται και ο χώρος της μελλοντικής εγκατάστασης υπ' αρ. P-131, ως COMMS Center («Future P131 COMMS Center project»), δίπλα στο νέο κτίριο P-903, που θα υποστηρίζεται επομένως και από ένα Κέντρο Επικοινωνιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβαθμισμένο κέντρο πολέμου των Αμερικανών η Σούδα (2023-11-18 00:00:00.0)
Καμία εμπλοκή στο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού! Καμία στήριξη και διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ! (2023-10-27 00:00:00.0)
Προχωρούν τα σχέδια Αμερικανών και αστικών κομμάτων (2023-05-11 00:00:00.0)
«Επενδύσεις πολέμου» με αυξημένα ποσά για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα (2020-12-08 00:00:00.0)
Εγκατάσταση - «μαμούθ», με το βλέμμα στις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (2019-10-05 00:00:00.0)
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου (2019-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ