Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συμφωνία για επέκταση ισραηλινού αγωγού στη Λωρίδα της Γάζας

Συμφωνίες και ανοίγματα των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου φαίνεται πως «γεννά» η διαφαινόμενη - κατά το πρακτορείο «Ρόιτερς» - «σύγκλιση συμφερόντων» στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής, Κατάρ και ΕΕ.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ισραήλ και Αιγύπτου, για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ισραηλινό υποθαλάσσιο κοίτασμα «Λεβιάθαν» - το οποίο εκμεταλλεύεται πλέον η αμερικανική «Chevron» - σε αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγή προς την ΕΕ, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Αίγυπτος φαίνεται πως συμφώνησαν σε επέκταση του ισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου και προς τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το 2023. Η συμφωνία της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής - η οποία συμμετέχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου, East Med Gas Forum - αναφέρεται στο αγγλόφωνο αραβικό Μέσο «Asharq Al-Awsat» ως «Gaza Marine Gas Agreement» (Συμφωνία Φυσικού Αερίου Γάζας) και κλείστηκε την Τετάρτη. Το ίδιο Μέσο αναφέρει προσπάθειες Παλαιστινίων αξιωματούχων να εξασφαλίσουν μέσω Αιγύπτου και άδεια για την πιθανή έναρξη γεωλογικών ερευνών ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, για πρώτη φορά μετά από μια 20ετία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΕ προσέφερε 20 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση για το τμήμα του αγωγού που θα βρίσκεται στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, και το Κατάρ άλλα 60 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το μέρος του αγωγού που θα περνά από το Ισραήλ (μέχρι να καταλήξει σε σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ώστε να εξαχθεί στις αγορές Ενέργειας της ΕΕ).

Η συμφωνία Παλαιστινιακής Αρχής - Αιγύπτου φαίνεται ωστόσο πως προκάλεσε την έντονη διαφωνία της «Χαμάς», που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, καθότι δεν παρέστη στις διαπραγματεύσεις. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της «Χαμάς», κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για «αδιαφάνεια» και την προκάλεσε να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία. Δεν φάνηκε πάντως να εκφράζει δυσαρέσκεια για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας. Η Παλαιστινιακή Αρχή απάντησε ενοχλημένη ότι η συμμετοχή της «Χαμάς» δεν προβλεπόταν, γιατί η ίδια είναι ο μόνος αρμόδιος να εκπροσωπεί επίσημα όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ