Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη!

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, που «αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των μεταρρυθμίσεων, μαζί με άλλες παρεμβάσεις στην οικονομία αλλά και τη λειτουργία του κράτους», σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε αυτή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι αλλαγές που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ καλύπτουν μεγάλη γκάμα διαδικασιών και πλευρών στη Δικαιοσύνη. Κεντρικός στόχος τους είναι η επιτάχυνση και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με μέτρα όπως: Ψηφιοποίηση διαδικασιών και αρχείων, αναμόρφωση του Εθνικού Ποινικού Μητρώου, αλλά και ασφυκτικά όρια στις αναβολές δικών, ξεσκαρτάρισμα υποθέσεων πριν φτάσουν στο ακροατήριο, αλλαγές στον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, με αναφορές για κατάργηση των πενταμελών συνθέσεων ώστε να αξιοποιηθεί αλλιώς το υπάρχον δικαστικό προσωπικό, κατάργηση του βουλεύματος δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή στο ακροατήριο κ.ά.

Στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων ομονοούν όλα τα αστικά κόμματα, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ στον "Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης", με σχετικούς Κανονισμούς, Οδηγίες και εκθέσεις, που έχουν προωθήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, παίρνοντας διαδοχικά η μία το νήμα από την άλλη.

Τις αλλαγές αυτές στηρίζουν η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, προεξάρχοντος του προέδρου της, Δ. Βερβεσού, αλλά και οι ηγεσίες των δικαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες τοποθετήσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καθυστερήσεις: "Δικαιοσύνη η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, ή ακόμη με προχειρότητα και αδιαφορία, τείνει να μην είναι δικαιοσύνη".

Ποιον όμως πραγματικά επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν αποκαλύπτεται όταν, πριν από λίγους μήνες, σχεδόν σε μηδενικό χρόνο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την απόφαση για τους πλειστηριασμούς, που έλυνε τα χέρια στα αρπακτικά των funds και των τραπεζών για να πετάνε τις λαϊκές οικογένειες στον δρόμο.

Ταχύτερη και ψηφιακή Δικαιοσύνη για τους λίγους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Το γεγονός ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους αποκαλύπτεται από το γεγονός πως συνιστούν σταθερή απαίτηση του κεφαλαίου, διά στόματος βασικών εκπροσώπων του, όπως ο ΣΕΒ. Αποτελούν όρο που θέτουν οι "οίκοι αξιολόγησης" για την επενδυτική βαθμίδα αλλά και η ΕΕ για την εκροή χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ταξικό πρόσημο της επιτάχυνσης και ψηφιοποίησης στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι ήδη φανερό: Από τη μια "επενδυτικά δικαστήρια" και γρήγορες αποφάσεις για τις επιχειρήσεις, συγκέντρωση της ύλης στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, και από την άλλη για αυτοαπασχολούμενους, μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους όπως και τους δικαστικούς υπαλλήλους εκτίναξη της εντατικοποίησης, ατελείωτα ωράρια και απαίτηση διεκπεραίωσης δεκάδων φακέλων κάθε βδομάδα, ουρές από τη νύχτα στα κτηματολόγια και τα υποθηκοφυλακεία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Στην ίδια κατεύθυνση, με την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση έκδοσης πιστοποιητικών και όλων των διαδικασιών θα διευκολυνθεί η γρήγορη αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων. Το ψηφιακό κτηματολόγιο που "χαρτογραφεί" την ιδιοκτησία σε όλη τη χώρα θα δώσει ώθηση στους χιλιάδες πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και στην αξιοποίηση ακινήτων από επενδυτές του real estate. Η ψηφιοποίηση αποτελεί για τις εταιρείες ευκαιρία για απαλλαγή των εργαζομένων από γραφειοκρατία και εντατικοποίηση της εργασίας τους, αφού "δεν θα χάνουν χρόνο" περιμένοντας σε μια ουρά.

Το σύστημα Δικαιοσύνης στο σύνολό του θα εξυπηρετεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή, σε μια ήδη ακριβή και δυσπρόσιτη Δικαιοσύνη, η επιτάχυνση προωθείται σε βάρος ακόμα και βασικών δικονομικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων του εργαζόμενου λαού, ενώ βεβαίως ταχύτερα και αποτελεσματικότερα θα εφαρμόζονται η αντεργατική νομοθεσία, οι διώξεις απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

«Νομιμότητα παντού»... για το δίκιο του ισχυρού

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος των αλλαγών είναι η καραμέλα της "νομιμότητας παντού", σύνθημα που διαπέρασε τον λόγο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και που, όπως ο ίδιος σημείωσε, δίνει τον τόνο στο συνολικό μεταρρυθμιστικό έργο που θα ακολουθήσει. Κατά τον πρωθυπουργό, έτσι θα καταπολεμηθεί η ανομία και ατιμωρησία, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ως "ουσία της συλλογικής συνοχής". Εκανε λόγο μάλιστα για ένα "νέο κίνημα, το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες".

Ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα εξήγγειλε την ακόμα πιο συντονισμένη προσπάθεια όχι μόνο έντασης της καταστολής, αλλά και αποδοχής από ευρύτερα λαϊκά στρώματα του δόγματος "νόμος και τάξη". Οτι πλέον όλες οι συμπεριφορές, σε κάθε πλευρά και έκφανση της κοινωνικής ζωής, θα οριοθετούνται και επιτηρούνται καλύτερα ώστε να μην ξεφεύγουν από τα καθορισμένα πλαίσια της αστικής νομιμότητας.

Πρόκειται για "διαφήμιση" της νομιμότητας του κεφαλαίου, δηλαδή τη νομιμότητα ενός άδικου, εκμεταλλευτικού συστήματος, που διασφαλίζει την καταπίεση, την εκμετάλλευση, την ανελευθερία του λαού για την κερδοφορία λίγων. Η νομιμότητα αυτή τυπικά βλέπει ως ίσους απέναντί της την ισχνή μειοψηφία των μεγαλοεπιχειρηματιών με τη μεγάλη μάζα των μισθωτών εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, των ανέργων.

Ουσιαστικά όμως:

  • Αφήνει ατιμώρητους τους εργοδότες για τα εργατικά "ατυχήματα", είτε "ρίχνοντάς τους στα μαλακά" (με χαμηλές ποινές και αποζημιώσεις - ψίχουλα μπροστά στα τεράστια κέρδη τους) είτε "χρεώνοντας" σε κάποιους "μπροστινούς" ή/και "αποδιοπομπαίους τράγους" τις ευθύνες.
  • Στις εργατικές υποθέσεις, σε περικοπές μισθών και απολύσεις, βάζει στο ίδιο τραπέζι τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, για να καταλήξει τελικά να "δικαιώνει" την εργοδοσία, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να μην αναγνωρίζει ως εργαζόμενους τους χιλιάδες μισθωτούς δικηγόρους, αφήνοντάς τους στο έλεος της εργοδοσίας ως "συνεργάτες" (έμμισθους ή μη).
  • Στα οικονομικά αδικήματα, ακόμη κι αν πρόκειται για κακουργήματα, είτε "ρίχνει στα μαλακά" τα "λευκά κολάρα" είτε δίνει με την ποινική συνδιαλλαγή το δικαίωμα στον οικονομικά ισχυρό κατηγορούμενο να αποκαταστήσει την οικονομική ζημία που προκάλεσε προκειμένου να απαλλαχθεί με συμβολική ποινή φυλάκισης η οποία δεν θα εκτίεται.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα καθαρό σύνθημα έντασης της καταστολής, επίθεσης ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα: Οτι ο νέος - ακόμα πιο εχθρικός για τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες - Ποινικός Κώδικας που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυσε περαιτέρω η ΝΔ θα εφαρμοστεί, όπως και ο νόμος με τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις διαδηλώσεις. Οτι η νομιμότητα του νόμου - έκτρωμα του Χατζηδάκη που προβλέπει φαστ - τρακ απολύσεις και χτυπάει ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία, πατώντας στον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, θα εφαρμοστεί, μαζί με τη συνέχειά του, τον νέο αντεργατικό νόμο - αίσχος Γεωργιάδη.

Ο εργαζόμενος λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του!

Απέναντι στη νέα προσπάθεια, του ακόμα πιο γρήγορου και αποτελεσματικού επιτελικού κράτους και των κυβερνήσεών του, οι εργαζόμενοι και στον χώρο της Δικαιοσύνης, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, έχουν ήδη αποδείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την οργανωμένη λαϊκή δράση.

Η απεργία της 21ης Σεπτέμβρη έστειλε βροντερό μήνυμα ότι απέναντι στο εχθρικό για τον λαό επιτελικό, ψηφιακό κράτος οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τις λαϊκές ανάγκες, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους. Να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στην κανονικότητα της εκμετάλλευσης, της περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών, των συνεχών κρατικών εγκλημάτων που οδηγούν σε "λίστες" νεκρών από "φυσικές" καταστροφές. Να ανοίξουν τον δρόμο για την αληθινά προοδευτική, ανθρώπινη κοινωνία, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, γιατί θα έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε εργαζόμενο στον χώρο της Δικαιοσύνης, αυτοαπασχολούμενο, μισθωτό και ασκούμενο δικηγόρο, δικαστικό υπάλληλο, συμβολαιογράφο, δικαστικό επιμελητή. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να δυναμώσει τη φωνή του στους δήμους και τις Περιφέρειες στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με τους χιλιάδες αγωνιστές σε όλη την Ελλάδα!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αναμόρφωση» με επίθεση διαρκείας στα δικαιώματα των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη(2024-04-25 00:00:00.0)
Καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του, συμπόρευση με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος(2022-02-22 00:00:00.0)
Συνέντευξη Τύπου για υγεία και δικαιώματα(2022-02-17 00:00:00.0)
Το μόνο Κόμμα που υπερασπίζεται τους αγώνες του εργαζόμενου λαού(2021-12-14 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης(2021-08-20 00:00:00.0)
Ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη της τρόικας στο Πρωτοδικείο(2011-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ