Πέμπτη 25 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αναμόρφωση» με επίθεση διαρκείας στα δικαιώματα των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση επιδεικνύει τεράστιο ζήλο στην υλοποίηση των κατευθύνσεων αναμόρφωσης της Δικαιοσύνης, σύμφωνα φυσικά με τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Βασικό κομμάτι αυτής της αναμόρφωσης είναι και ο νέος Δικαστικός Χάρτης, με τις σοβαρότατες συνέπειες που έχει όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον μηχανισμό της Δικαιοσύνης καθαυτό (δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστές κ.ά.), αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους και για τα λαϊκά στρώματα, για τα οποία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη πλέον απομακρύνεται τόσο από εδαφικής, όσο και από οικονομικής άποψης.

Οι αλλαγές που πέρασαν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα ΝΔ δεν αποσκοπούσαν στην επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στον χώρο της Δικαιοσύνης: Τα ετοιμόρροπα κτίρια των δικαστηρίων, που μας πέφτουν στα κεφάλια, όπως συνέβη στο Εφετείο Αθήνας και στο Πρωτοδικείο Πειραιά, πέρσι, η πλήρης στελέχωση των δικαστηρίων με περισσότερους δικαστικούς υπαλλήλους.

Αντίστοιχα υπάρχει ανάγκη κατοχύρωσης και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτό το τελευταίο αποτελεί πάγιο αίτημα του Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής, δηλαδή των διερμηνέων από τη λίστα των Πρωτοδικείων Αθήνας και Πειραιά που εξυπηρετούν τη διενέργεια ποινικών δικών με αλλοδαπά μέρη.

Βασικός άξονας της πάλης του Σωματείου και αίτημα της πολύμηνης απεργίας μας είναι η εξόφληση των απλήρωτων δεδουλευμένων μας για την περίοδο 2018 - 2023. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όλο αυτό το διάστημα, δεν διέθεσε τα απαιτούμενα κονδύλια στο όνομα των δήθεν μνημονιακών πιέσεων, και δεν δέχθηκε να αναμορφώσει το άθλιο καθεστώς της πάγιας εντολής πληρωμών για δαπάνες μαρτύρων και διερμηνέων, ώστε να εξοφλήσει άμεσα τα 200.000 ευρώ που για τους πάνω από 100 συναδέλφους σε όλη την Αττική ήταν το νοίκι τους, το φαγητό τους, τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης και συντήρησης των οικογενειών τους.

Σήμερα που, κάτω από την πίεση της απεργίας μας, έχουν εξοφληθεί τα οφειλόμενα ως το 2022, το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει στην ίδια γραμμή, αυτήν τη φορά με 27.000 ευρώ ανά εντολή για το Πρωτοδικείο της Αθήνας (από 60.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα), το οποίο τώρα έχει χρέος (σε διερμηνείς, μεταφραστές και μάρτυρες) 180.000 ευρώ. Και προσθέτει: «Το πρόβλημα της επιτάχυνσης (των πληρωμών) δεν απαιτεί νέα κονδύλια. Αυτά υφίστανται. Θα λυθεί με παραπάνω δουλειά από τους δικαστικούς υπαλλήλους στην εκκαθάριση των απαιτήσεων».

Τι κι αν οι δικαστικοί υπάλληλοι αυτήν τη στιγμή δεν επαρκούν αριθμητικά και επείγει η στελέχωση των δικαστηρίων με παραπάνω προσωπικό; Με τον όρο «επιτάχυνση», το υπουργείο εννοεί εντατικοποίηση και «ελαστικοποίηση» των όρων εργασίας. Τι κι αν ένα λογιστικό λάθος υπό την πίεση του χρόνου και της συνεχούς μετάθεσης του ίδιου υπαλλήλου από το ένα πόστο στο άλλο μπορεί να κοστίσει σε έναν διερμηνέα όλα του τα δεδουλευμένα; «Πάμε και όπου βγει» το σκεπτικό και εδώ, για το «ξέπλυμα» των εκάστοτε κυβερνητικών ευθυνών.

Ομως, οι ανάγκες μας δεν περιμένουν. Εδώ και τώρα απαιτούνται και για εμάς, τους δικαστικούς διερμηνείς, συλλογικοί όροι εργασίας με αύξηση στο ύψος της εξειδικευμένης εργασίας μας, με αναπροσαρμογή σε κάθε αύξηση των μισθών και όχι μεροκάματο 17 ευρώ. Απαιτείται πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται εδώ και τώρα, χωρίς υπεκφυγές και προσχήματα. Απαιτείται τακτική και ολοσχερής πληρωμή κάθε τέλος μήνα και όχι στα πέντε χρόνια, μια ανάσα πριν παραγραφεί η απαίτησή μας.

Απαιτείται Ασφάλιση, έννοια η οποία δεν αναφέρεται ούτε καν ενδεικτικά στους κώδικες και υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν με εξαντλητική σαφήνεια τις υποχρεώσεις μας και τις ποινές αν τις παραβούμε. Απαιτείται κατοχυρωμένο πλέγμα δικαιωμάτων που να μας αναγνωρίζει ως εργασιακό κλάδο που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντί για «φτερό στον άνεμο» που είμαστε σήμερα για όπου, όποτε και όποιο δικαστήριο μας καλέσει.

Στον αγώνα μας αυτόν έχουμε στο πλευρό μας όλους εκείνους που μοιράζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα ίδια προβλήματα: Τους μισθωτούς δικηγόρους που μάχονται για Συλλογική Σύμβαση και όχι το ψευδεπίγραφο καθεστώς συνεργάτη. Τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους που παλεύουν σε αγωνιστική κατεύθυνση και αντιτάσσονται στα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών. Τους δικαστικούς υπαλλήλους που παλεύουν να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τις εργασιακές τους συνθήκες ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές. Εχουμε ο ένας τον άλλον σε κάθε μάχη που δίνουμε και αυτό αποτελεί ίσως την πιο σημαντική παρακαταθήκη των αγώνων που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στον χώρο της Δικαιοσύνης.


Δανάη ΧΕΛΜΗ
Πρόεδρος Σωματείου Δικαστικών Διερμηνέων Αττικής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ