Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΟΡΕΙΝΗ ΑΧΑΪΑ - ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Μεγάλες ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και τη βροχή

Παρεμβάσεις από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη λήψη άμεσων μέτρων

Πολύ μεγάλα προβλήματα δημιούργησαν οι έντονες χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα προς βράδυ της Δευτέρας σε ορεινές περιοχές των νομών Αχαΐας και Κορινθίας, στους δήμους Καλαβρύτων και Σικυωνίων αντίστοιχα.

Στην Αχαΐα, το έντονο χαλάζι είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να κλείσουν τόσο η παλαιά όσο και η νέα Εθνική οδός, στο ύψος του Αιγίου (σε δύο διαφορετικά σημεία, σε Ελαιώνα και Διακοπτό), και μάλιστα σε περιοχές που πριν λίγες μέρες είχαν χτυπηθεί από παρόμοια φαινόμενα, με την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Αποτέλεσμα ήταν επίσης να κλείσει ξανά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, λόγω κατολισθήσεων.

Στον δήμο Καλαβρύτων, σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, παρουσιάστηκαν μεγάλες καταστροφές, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, σε καλλιέργειες και περιουσίες (σπίτια, αυτοκίνητα, θερμοσίφωνες κ.λπ.). Στέγαστρα έσπασαν, αυτοκίνητα υπέστησαν μεγάλες φθορές, ενώ σύμφωνα με κατοίκους το μέγεθος του χαλαζιού ήταν σαν μπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Στον δήμο Σικυωνίων της Κορινθίας, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν από το χαλάζι σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, ελιάς, σταφυλιών και σταφίδας (σε ό,τι είχε απομείνει από τα τελευταία), σε μια σειρά χωριά όπως Μποζικοχώρια, Κρυονέρι, Μικρό και Μεγάλο Βάλτο, κάμποι Καισαρείας και Βελίνας, μέχρι τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας. Επίσης, λόγω του μεγέθους του χαλαζιού υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Καλαβρύτων αναδεικνύει τις ευθύνες για την κατάσταση με την έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού τις οποίες φέρουν οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές, απαιτώντας άμεσα μέτρα καταγραφής των ζημιών. Απαιτεί επίσης:

«Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους. Αποζημίωση της ζημιάς στο 100%, με απευθείας κρατική αρωγή, βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ. Αμεση στελέχωση του ΕΛΓΑ με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, ώστε να μπορεί να προβαίνει σε ταχείες καταγραφές - αποζημιώσεις των ζημιών. Οι πληγέντες να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη, χωρίς προσαυξήσεις, για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και "κούρεμα" κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους. Αμεση λύση αποκατάστασης για κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους. Να επιστρατευτούν με ευθύνη του δήμου και της Περιφέρειας μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη και αποκατάσταση ΟΛΩΝ των αγροτικών δρόμων. Αμεσα έργα οδοποιίας στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Με κρατική ευθύνη να γίνει μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα στην περιοχή, στην οποία εκδηλώνονται συχνά πλημμύρες, και να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για τα χωριά, τα σπίτια, τα χωράφια τους».

Αντίστοιχα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σικυωνίων σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «για άλλη μια φορά δημιουργείται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) χαλαζόπτωση αποτελειώνει ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη κακοκαιρία! Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς έχουν πραγματοποιήσει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και για άλλη μια φορά μένουν με άδεια χέρια, χωρίς εισόδημα, ενώ μετρούν απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο και στις υπόλοιπες υποδομές που έχουν ακριβοπληρώσει» και απαιτεί να ληφθούν μέτρα.

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στάλθηκε από χθες το απόγευμα με ισχύ μέχρι και σήμερα στους κατοίκους της Πάτρας και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, από την Πολιτική Προστασία, καλώντας τους «να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, ουσιαστικά καλώντας τον λαό να κλειστεί σπίτι για να σωθεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα και αγωνία για τη συνέχεια αφήνει πίσω της η κακοκαιρία(2023-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-08-03 00:00:00.0)
Αμεση αποζημίωση ζητά το ΚΚΕ(2005-06-04 00:00:00.0)
Κι άλλες καταστροφές καλλιεργειών(2004-07-28 00:00:00.0)
Χαλάζι - εφιάλτης!(2003-01-14 00:00:00.0)
«Σάρωσε» το χαλάζι(2002-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ